Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 02-Νοε-2022 08:11

  Τι ψάχνει η ΔΕΗ στα Βαλκάνια – Έχουν εντοπιστεί 5 στόχοι εξαγορών

  Τι ψάχνει η ΔΕΗ στα Βαλκάνια – Έχουν εντοπιστεί 5 στόχοι εξαγορών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Τις επόμενες κινήσεις της εκτός των συνόρων με πιθανές εξαγορές συγκεκριμένων στόχων στην αγορά των ΑΠΕ ετοιμάζει η ΔΕΗ, η οποία πάντως με επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε διέψευσε τη φημολογία περί έτοιμης συμφωνίας.

  "Η ΔΕH εξετάζει επιλεγμένες πιθανές περιπτώσεις εξαγορών σε Ρουμανία και Βουλγαρία, χωρίς όμως να υπάρχει προς το παρόν κάποια συμφωνία ή η υπογραφή σχετικού μνημονίου κατανόησης", ανέφερε σχετική ανακοίνωση της εταιρείας η οποία απαντούσε σε φήμες και δημοσιεύματα που ήθελαν την εταιρεία να έχει ήδη προχωρήσει σε υπογραφή μνημονίου κατανόησης για την πρώτη της εξαγορά.

  Σύμφωνα με πληροφορίες η ΔΕΗ βρίσκεται πολύ κοντά στην επόμενη μεγάλη κίνηση εξαγοράς και ήδη έχει ξεχωρίσει πέντε διαφορετικές περιπτώσεις χαρτοφυλακίων ΑΠΕ και άλλων ενεργειακών δραστηριοτήτων στις δύο χώρες των Βαλκανίων, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.

  Πάντα σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία εξετάζει χαρτοφυλάκια με μεγάλη ισχύ της τάξης των 500 – 600MW που σημαίνει στην πράξη ότι οι εξαγορές θα είναι μεγάλες σε μέγεθος.

  Οι στόχοι αφορούν κυρίως σε φωτοβολταϊκά αλλά και σε αιολικά κυρίως στην αγορά της Ρουμανίας αλλά και στη Βουλγαρία. Στο ερώτημα εάν υπάρχει θέμα εξαγοράς καθετοποιημένης ενεργειακής επιχείρησης στην περιοχή, παρά τα περί του αντιθέτου δημοσιεύματα το τελευταίο διάστημα, πηγές της ΔΕΗ απαντούν αρνητικά.

  Σημειώνεται ότι εξαγορές της τάξης των 500MW στην περιοχή των Βαλκανίων, θα βοηθήσουν τη ΔΕΗ να πετύχει πιο γρήγορα το στόχο της για εγκατεστημένη ισχύ στις ΑΠΕ της τάξης του 1,5GW μέχρι το 2023.

  Αν και ακόμη δεν υπάρχει κάποια κλειδωμένη κίνηση, εντούτοις είναι σαφές ότι η εξαγορά χαρτοφυλακίου ΑΠΕ στα Βαλκάνια αποτελεί διακαή πόθο και βασικό στόχο της εταιρείας για το επόμενο διάστημα.

  "Σύμφωνα με το Στρατηγικό της Πλάνο στο πλαίσιο της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου το 2021 και όπως άλλωστε αναφέρθηκε στην ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων έκτοτε, η ΔΕH διερευνά ενεργά ευκαιρίες οργανικής ανάπτυξης και εξαγορών στην Ελλάδα και σε αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης" ανέφερε η επίσημη ανακοίνωση της ΔΕΗ.

  Πράγματι σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που είχαν γίνει στο πλαίσιο της ΑΜΚ, η επιχείρηση είχε αυξήσει το επενδυτικό της πρόγραμμα σε 8,4 δισ. ευρώ μέχρι το 2026 μ στόχο:

  9,1GW εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ (συμπεριλαμβανομένων των υδροηλεκτρικών) η οποία μεταφράζεται σε στόχο EBITDA ύψους 1,7 δισ. ευρώ.

  Αυξημένη ευελιξία σε στρατηγικό και λειτουργικό επίπεδο μέσω μιας πιο αποτελεσματικής και βιώσιμης κεφαλαιακής δομής.

  Διερεύνηση της επιλεκτικής και λελογισμένης επέκτασής της σε γειτονικές αγορές στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, προκειμένου να επωφεληθεί από ευκαιρίες ανάπτυξης στην περιοχή, με πρώτες στην λίστα τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία.

  Σημειώνεται ότι στη Ρουμανία η αγορά των ΑΠΕ σημειώνει ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 8% με στόχο τα 6GW μέχρι το 2030, ενώ στη Βουλγαρία ο ρυθμός ανάπτυξης είναι 15% και στόχος είναι τα 3GW μέχρι το 2030.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ