Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 10-Οκτ-2022 14:33

  ΟΛΠ: Αύξηση εσόδων κατά 182,1% στο τομέα της κρουαζιέρας το α' εξάμηνο

  ΟΛΠ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Αύξηση κατά 29,3% παρουσίασε ο κύκλος εργασιών της ΟΛΠ Α.Ε. κατά το Α’ εξάμηνο του 2022, με τον τελευταίο να ανέρχεται σε 93,1 εκατ. ευρώ έναντι 72,0 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περιόδου του προηγούμενου έτους, αυξημένο κατά 21,1 εκατ. Ευρώ. Η εκ νέου σημαντική αύξηση του κύκλου των εργασιών συντελέστηκε χάριν στην αύξηση των εσόδων κατά το α’ εξάμηνο 2022 συγκριτικά με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2021 στους διαφορετικούς τομείς δραστηριοτήτων της ΟΛΠ Α.Ε. Κυρίως ο τομέας της κρουαζιέρας, σημείωσε αύξηση εσόδων κατά 182,1% και ο τομέας διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων (Προβλήτας Ι) σημείωσε αύξηση εσόδων κατά 53,6%, παρουσιάζοντας κέρδη για πρώτη φορά στην ιστορία του.

  Αντίστοιχα, κατά το Α’ εξάμηνο του οικονομικού έτους 2022 η ΟΛΠ Α.Ε. σημείωσε σημαντική αύξηση και στα κέρδη προ φόρων, τα οποία ανήλθαν σε € 33,2 εκατ. έναντι €20,8 εκατ. της αντίστοιχης περιόδου του 2021, σημειώνοντας αύξηση 59%, και τα κέρδη μετά από φόρους σε €25,9 εκατ. έναντι € 15,1 εκατ. παρουσιάζοντας θετική μεταβολή 72% σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2021. Σημειώνεται ότι σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, το έτος πριν την πανδημία, ο κύκλος εργασιών παρουσιάζει αύξηση 31,9% και τα κέρδη είναι αυξημένα κατά 63,15%.

  Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΟΛΠ Α.Ε. κ. Yu Zenggang εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα οικονομικά αποτελέσματα του Α΄ εξαμήνου του 2022, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: "Η στρατηγική ανάπτυξης του Λιμένα Πειραιώς, την οποία υλοποιούμε συστηματικά στη βάση ενός ολοκληρωμένου και βιώσιμου σχεδίου ανάπτυξης με άμεση θετική επίδραση σε όλες τις δραστηριότητες του λιμένα, καθώς και στις τοπικές κοινωνίες και τη χώρα, οδηγεί σε εξαιρετικές επιδόσεις και δημιουργεί τις απαραίτητες προϋποθέσεις σταθερότητας και ανθεκτικότητας της Εταιρείας. Συνεχίζουμε το έργο μας με πυξίδα το όραμά μας, σύμφωνα με το οποίο ο Λιμένας Πειραιά είναι σταθερά ένα λιμάνι πρότυπο για όλο τον κόσμο με ανοδική πορεία και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες".

  Τα έσοδα της ΟΛΠ Α.Ε. έχουν άμεση σύνδεση με τις τοπικές κοινωνίες, μέσω του τέλους ανταπόδοσης του 3,5% επί των συνολικών εσόδων της Εταιρείας, ποσοστό το οποίο  εισπράττεται από τους παραλιμένιους δήμους Πειραιά, Σαλαμίνας, Κερατσινίου – Δραπετσώνας και Περάματος. Πιο συγκεκριμένα ενώ μέχρι το 2016 προβλεπόταν ότι η ΟΛΠ Α.Ε. θα πλήρωνε ως ετήσιο αντάλλαγμα στο Ελληνικό Δημόσιο 2% του ετήσιου τζίρου της με βάση την νέα σύμβαση παραχώρησης που υπογράφτηκε το 2016 το Δημόσιο εισπράττει πλέον 3,5% σε πολύ μεγαλύτερο τζίρο. Έτσι από τα 2 εκατ. ευρώ που εισέπραξε για την οικονομική χρήση του 2015 αναμένεται να εισπράξει πάνω από 7 εκατ. ευρώ για τη χρήση του 2022 ήτοι αύξηση 250%.

  Ακόμη πιο εντυπωσιακή είναι η αύξηση όσον αφορά τα μερίσματα καθώς το πριν από το 2016 διένειμε χαμηλά μερίσματα στους μετόχους της από (0,01 έως 0,10 ευρώ ανά μετοχή) ενώ για την οικονομική χρήση του 2021 η Γενική Συνέλευση αποφάσισε 0,628 ευρώ ανά μετοχή. Το Ελληνικό Δημόσιο διατηρεί ένα σημαντικό όφελος καθώς έχοντας το 7% των μετοχών μέσω του ΤΑΙΠΕΔ λαμβάνει παρόμοια ή και μεγαλύτερα μερίσματα σε σχέση με τα χρόνια που κατείχε το 74% του συνόλου. Παρόλο που η συμμετοχή του Δημοσίου μειώθηκε κατά 10 περίπου φορές, τα έσοδα του αυξήθηκαν γιατί τα μερίσματα υπερδεκαπλασιάστηκαν. Το όφελος αυτό μάλιστα αναμένεται να διευρυνθεί κατά το 2022 που η εταιρεία φαίνεται να συνεχίζει το ρεκόρ κερδοφορίας.

  Αναστασία Βαμβακά

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ