Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 05-Οκτ-2022 10:25

  Deutsche Bank: Ανεβάζει τις τιμές-στόχους για τις ελληνικές τράπεζες - Στην καλύτερη θέση να επωφεληθούν από το "δώρο" της ΕΚΤ

  Deutsche Bank: Ανεβάζει τις τιμές-στόχους για τις ελληνικές τράπεζες - Στην καλύτερη θέση να επωφεληθούν από το "δώρο" της ΕΚΤ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Για την "παράδοξη ευλογία" για τις ελληνικές τράπεζες από τις αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ κάνει λόγο η Deutsche Bank, τονίζοντας ότι αναμένεται να επωφεληθούν το περισσότερο από το νέο περιβάλλον της νομισματικής σύσφιγξης σε σχέση με άλλες τράπεζες στην Ευρώπη. Έτσι, αυξάνει τις τιμές-στόχους και για τις τέσσερις συστημικές. Οι επενδυτές, ωστόσο, διστάζουν να τοποθετηθούν στις μετοχές τους.

  Ενώ το τρέχον περιβάλλον οδηγεί σε ορισμένες ανησυχίες για πιθανή οικονομική επιδείνωση, η Deutsche Bank εξακολουθεί να πιστεύει ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα επωφεληθούν από τα υψηλότερα από τα αναμενόμενα επιτόκια, με τις ελληνικές τράπεζες να είναι από εκείνες που βρίσκονται στην καλύτερη θέση να εκμεταλλευτούν αυτή τη θετική εξέλιξη. 

  Παρόλο που η γερμανική τράπεζα παραμένει προσεκτική στις υποθέσεις της και συνυπολογίζει την επιβάρυνση από την αύξηση του κόστους χρηματοδότησης (ειδικά λόγω των δυσκολιών συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις MREL), αυξάνει ωστόσο τις εκτιμήσεις της για τα καθαρά επιτοκιακά έσοδα (NII) κατά περίπου +15% για το 2023 και βλέπει περιθώρια για ακόμη υψηλότερα επίπεδα εάν η ΕΚΤ γίνει πιο επιθετική στα επιτόκια. 

  Επιπλέον, σημειώνει ότι η "απορρόφηση" των αυξήσεων των επιτοκίων στις ελληνικές τράπεζες παραμένει ταχύτερη από ό,τι στις περισσότερες χώρες (τα στεγαστικά δάνεια συνήθως ανατιμώνται κάθε μήνα και τα εταιρικά δάνεια δύο φορές το χρόνο), γεγονός που αναμένεται να προσφέρει μεγαλύτερη ορατότητα στα έσοδα τα επόμενα τρίμηνα. Η αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης που ανακοίνωσε η ΕΚΤ και τα μηνύματα για περαιτέρω επερχόμενες αυξήσεις οδηγούν τις καμπύλες Euribor προς τα πάνω, ακόμη και στις μικρότερες διάρκειες στις οποίες και αναφέρονται τα περισσότερα δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου στην Ελλάδα.

  Οι καλύτερες προσδοκίες οδηγούν σε σημαντικά περιθώρια ανόδου για τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών σε σχέση με τις τιμές-στόχους που είχε δώσει η Deutsche Bank, ωστόσο σημειώνει ότι η ανησυχία της είναι ότι οι ελληνικές τράπεζες μπορεί να παραμείνουν στο περιθώριο σε ό,τι αφορά την επενδυτική διάθεση, ειδικά δεδομένου του ότι οι αγορές βρίσκονται σαφώς σε riks-off διάθεση. 

  Επιπλέον, το χάσμα στα P/E και P/BV έναντι των ευρωπαϊκών τραπεζών (ενώ είναι ακόμη μεγάλο) έχει μειωθεί πρόσφατα ως αποτέλεσμα των βελτιώσεων που παρατηρήθηκαν. "Ανησυχούμε ότι οι επενδυτές θέλοντας να ποντάρουν στη βελτίωση των επιτοκιακών εσόδων είναι πιο πιθανό να κοιτάξουν τις ισπανικές και τις ιταλικές τράπεζες, που έχουν παρόμοιες ή και υψηλότερες ευαισθησίες". 

  Πάντως η Deutsche Bank εκτιμά ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν σημαντικά περιθώρια ανόδου και έτσι αυξάνει την-τιμή στόχο για την Alpha Bank στο 1,55 ευρώ από 1,45 ευρώ πριν με σύσταση buy, για την Τράπεζα Πειραιώς τηρεί σύσταση hold με νέα τιμή-στόχο το 1,60 ευρώ από 1,30 ευρώ πριν, για την Eurobank ανεβάζει την τιμή-στόχο στο 1,45 ευρώ από 1,2 ευρώ πριν με σύσταση hold και για την Εθνική δίνει σύσταση buy με τιμή-στόχο τα 5,50 ευρώ από 4,40 ευρώ πριν.

  Διατηρεί την Εθνική Τράπεζα ως την κορυφαία επιλογή της λόγω της ισχυρής κεφαλαιακής της θέσης και κάλυψης, σε συνδυασμό με τις βελτιώσεις στην κερδοφορία, ενώ η Alpha Bank φαίνεται σαν το πιο ισορροπημένο trade με βάση το προφίλ κινδύνου-ανταμοιβής. Ξεχωρίζει επίσης τις επιδόσεις και τη σταθερότητα της Eurobank, ωστόσο η τελευταία διαπραγματεύεται σε παρόμοιες αποτιμήσεις με εκείνες πολλών τραπεζών της Νότιας Ευρώπης, ενώ επαινεί την Πειραιώς για τις βελτιώσεις που έχει σημειώσει,  πιστεύει ωστόσο ότι χρειάζεται υψηλότερο κεφάλαιο.

  Πάντως η γερμανική τράπεζα σημειώνει ότι ο υψηλός πληθωρισμός θα ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στο κόστος απ' ό,τι προτείνει το guidance των διοικήσεων των ελληνικών τραπεζών. Ως εκ τούτου, αναμένει ελαφρώς λιγότερα αισιόδοξα μηνύματα για τον έλεγχο του κόστους στο μέλλον. Ωστόσο, οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν καλύτερα προστατευμένες από τις περισσότερες στην Ευρώπη, βοηθούμενες από τις διαδικασίες αναδιάρθρωσής τους.

  Έτσι, η D.B αυξάνει τις εκτιμήσεις κόστους για το 2023-24, κάτι που εξακολουθεί να συνεπάγεται βελτίωση του  δείκτη κόστους προς έσοδα (CIR) σε μόλις 45% έως το 2024.

  Αναμένει επίσης ελαφρώς ασθενέστερη από την προβλεπόμενη μείωση των προβλέψεων, με περιορισμένο αντίκτυπο στις περισσότερες τράπεζες, λόγω της ομαλοποίησης της ποιότητας του ενεργητικού και των εκτιμήσεων για το κόστος κινδύνου (CoR) οι οποίες δεν υπερβαίνουν θα κατά μέσο όρο τις 60 μονάδες βάσης έως το 2024.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ