Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 28-Σεπ-2022 18:16

  Κρι-Κρι: Αύξηση κύκλου εργασιών κατά 18,7% στο α΄ εξάμηνο - Στα 4 εκατ. τα καθαρά κέρδη

  Κρι Κρι
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Σημαντική αύξηση εμφάνισε ο κύκλος εργασιών της βιομηχανίας γάλακτος Κρι-Κρι κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, με την κερδοφορία της εταιρείας όμως να περιορίζεται. 

  Ειδικότερα, ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε σε €83,39 εκατ. έναντι €70,23 εκατ. το 2021, αυξημένος κατά +18,7%.  

  Τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) ανήλθαν σε €7,50 εκατ. έναντι €14,65 εκατ. το 2021, ενώ τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε €5,07 εκατ., έναντι €12,58 εκατ. το 2021.

  Τέλος, τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε €4,06 εκατ., έναντι €10,05 εκατ. το 2021.

  Στον κλάδο γιαουρτιού συνολικά οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά +17,3% σε αξία και +14,0% σε όγκο. Στις αγορές του εξωτερικού, οι πωλήσεις παρουσιάζουν ισχυρή διψήφια ανάπτυξη +21,0%, αγγίζοντας τα €33 εκατ. Σημαντική ώθηση υπάρχει από την αγορά της Ιταλίας (αύξηση +26%), του Ηνωμένου Βασιλείου (αύξηση +11%), και από άλλες χώρες όπως η Σουηδία, η Γερμανία και η Αυστρία. 

  Σε επίπεδο οκταμήνου, οι πωλήσεις γιαουρτιού στο εξωτερικό συνεχίζουν με αντίστοιχο ρυθμό ανάπτυξης που ξεπερνά το +25%. 

  Στην ελληνική αγορά γιαουρτιού, οι πωλήσεις της ΚΡΙ-ΚΡΙ εμφανίζουν πλέον διψήφια αύξηση +13,3%, αγγίζοντας τα €28 εκατ. Η τρέχουσα συγκυρία με τις συνθήκες υψηλού πληθωρισμού, έχει οδηγήσει τη συνολική αγορά σε πτώση, -9,1% σε όγκο και -2,9% σε αξία [στοιχεία IRI, Ιαν.-Ιούν. 2022]. Ωστόσο, ορισμένες υποκατηγορίες της αγοράς όπως αυτές των παιδικών, των βρεφικών και των λειτουργικών γιαουρτιών, στις οποίες η ΚΡΙ-ΚΡΙ έχει ισχυρή παρουσία, παρουσιάζουν υψηλή ανελαστικότητα, με αποτέλεσμα η πτώση τους να είναι πολύ περιορισμένη ή και να ενισχύονται. 

  Έτσι, το μερίδιο αγοράς των γιαουρτιών ΚΡΙ-ΚΡΙ διαμορφώνεται πλέον σε 17,1%, αυξημένο κατά 1 ποσοστιαία μονάδα [στοιχεία IRI σε αξία, Ιαν.-Ιούν. 2022]. 

  Παράλληλα, στην τρέχουσα συγκυρία αναδεικνύεται η τάση ενίσχυσης του μεριδίου αγοράς των γιαουρτιών ιδιωτικής ετικέτας, αποτέλεσμα της στροφής των καταναλωτών σε value for money προϊόντα. Από αυτήν αναμένεται να προκύψει όφελος για την ΚΡΙ-ΚΡΙ, μιας και αποτελεί τον μεγαλύτερο παραγωγό για την εγχώρια αγορά γιαουρτιών ιδιωτικής ετικέτας. Πλέον, στο οκτάμηνο η ανάπτυξη των εγχώριων πωλήσεων γιαουρτιού ξεπερνά το +15%.

  Στον κλάδο του παγωτού, στην εγχώρια αγορά, οι πωλήσεις εμφανίζουν ισχυρή διψήφια μεταβολή +16,6%. Σε αυτήν συντελούν, κυρίως, η επέκταση του δικτύου πωλήσεων και του λανσαρίσματος της νέας σειράς premium παγωτών Master Rich, σε συνδυασμό με την ενίσχυση των τουριστικών ροών από το εξωτερικό. Το υπόλοιπο της καλοκαιρινής σαιζόν οι πωλήσεις παγωτού συνεχίζουν με σχετικά αντίστοιχο ρυθμό.

  Οι υψηλές τιμές των υλικών και της ενέργειας οδήγησαν στη συρρίκνωση των περιθωρίων κέρδους. Η εταιρεία μετακύλησε μέρος της αύξησης του κόστους της στις τιμές των προϊόντων. Οι ανατιμήσεις πραγματοποιήθηκαν σταδιακά, σε 3 κύκλους. Οι ανατιμήσεις του τελευταίου κύκλου ξεκίνησαν να εφαρμόζονται από τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο. Το τελευταίο διάστημα, η άνοδος των τιμών των υλικών έχει σταματήσει, παρουσιάζοντας επί το πλείστον σταθεροποιητικές τάσεις.

  Στην ιδιαίτερη τρέχουσα οικονομική συγκυρία, πρωταρχικό στόχο της εισηγμένης αποτελεί η διαχείριση των πληθωριστικών πιέσεων με τρόπο που να πετυχαίνει μετακύλιση της επιβάρυνσης του κόστους από τις αυξημένες τιμές υλικών και ενέργειας, χωρίς παράλληλα να διακυβεύεται η συνεργασία με τους πελάτες ή τους καταναλωτές της. 

  Όπως σημειώνει η εισηγμένη, στο διαμορφούμενο οικονομικό περιβάλλον αναμένεται να προκύψουν αρκετές ευκαιρίες επέκτασης και ενίσχυσης της παρουσίας της. Τις ευκαιρίες αυτές μπορεί να τις αξιοποιήσει, καθώς συγκεντρώνει όλα εκείνα τα απαραίτητα χαρακτηριστικά για να λειτουργεί αποτελεσματικά, ενώ ταυτόχρονα διαθέτει και ισχυρή χρηματοοικονομική θέση. Η επιτυχής μετακύλιση της επιβάρυνσης του κόστους, ως αποτέλεσμα των αυξημένων τιμών υλικών και ενέργειας, θα επιτρέψει την ανάκαμψη των περιθωρίων κέρδους, οδηγώντας σε υψηλότερα επίπεδα κερδοφορίας.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ