Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 22-Σεπ-2022 18:17

  "Ταύρος" για τις ελληνικές τράπεζες η Axia - "Η αγορά αποτιμά τα χειρότερα" - Οι νέες τιμές-στόχοι

  Τα κέρδη των τραπεζών το 2022 που περιμένουν οι επενδυτές
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Αγοραστής των ελληνικών τραπεζών παραμένει η Axia καθώς βλέπει σημαντικά περιθώρια ανόδου στο ταμπλό της Λεωφόρου Αθηνών (της τάξης του 54%-90%) και δίνει νέες τιμές-στόχους. Όπως επισημαίνει, η αγορά υποθέτει έναν συνδυασμό όλων των χειρότερων δυνατών αποτελεσμάτων για τις ελληνικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της περιορισμένης ανάπτυξης των εσόδων, της έκρηξης των NPEs ή περιορισμό στη διανομή μερισμάτων. Για να αντιμετωπίσει αυτές τις ανησυχίες, η Axia Research πραγματοποιεί μία βαθιά ανάλυση της εικόνας και των προοπτικών του κλάδου.

  Για αρχή, όπως σημειώνει, οι ελληνικές τράπεζες θα δουν 7-11%  σύνθετο ετήσιο ποσοστό αύξησης στα καθαρά επιτοκιακά έσοδα (NII) - που είναι περισσότερο από το 70% των βασικών τραπεζικών εσόδων, μέσω υψηλότερων περιθωρίων (+100 μ.β.) και επέκτασης του δανεισμού (+6% ετησίως, με το ήμισυ να προέρχεται από το RRF), ενώ θα χρησιμοποιήσουν την πλεονάζουσα ρευστότητα για την ενίσχυση των επενδυτικών χαρτοφυλακίων. 

  Παράλληλα, η Axia σημειώνει ότι η ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων παραμένει ευνοϊκή, με καθαρότερα και καλύτερα εφοδιασμένα χαρτοφυλάκια, καθώς ένα μεγάλο μέρος των προβληματικών δανείων ανήκει σε εξωτερικούς διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων. 

  Ωστόσο, ο οίκος αυξάνει τις εκτιμήσεις του για το κόστος κινδύνου (COR) για το 2023 για να συνυπολογίσει νέα defaults, "κοκκίνισμα" των ρυθμισμένων δανείων και τους χαμηλότερους ρυθμούς αποκατάστασης της τακτικής εξυπηρέτησης δανείων (curings). Μάλιστα διενήργησε ένα δικό του stress test όπου σε ένα δυσμενές σενάριο (COR άνω των 200 μ.β.), όλες οι ελληνικές τράπεζες διατηρούν επαρκείς δείκτες κεφαλαίου. 

  Συνολικά, οι προβλέψεις της Axia υποδεικνύουν μια σταθερή βελτίωση της κερδοφορίας, με το RoTE για το 2024 στο 10,5% (σύμφωνα με το επίπεδο των τραπεζών της Ε.Ε) αλλά τον δείκτη P/TE σε discount 40% έναντι των τραπεζών της Ε.Ε. 

  Συνεπώς, επαναλαμβάνει τις αξιολογήσεις buy και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες καθώς παραμένει θετική για τον κλάδο, ενώ δίνει νέες τιμές-στόχους οι οποίες υποδηλώνουν περιθώριο ανόδου άνω του 50% για τις μετοχές τους. 

  Όπως σημειώνει, οι μετοχές των τεσσάρων τραπεζών έχουν μοναδικά χαρακτηριστικά που θα μπορούσαν να προσελκύσουν διαφορετικά επενδυτικά στυλ/προτιμήσεις.

  Για την Alpha Bank η τιμή-στόχος είναι στα 1,6 ευρώ από 1,55 ευρώ πριν με περιθώριο ανόδου 82%, για την Eurobank η τιμή-στόχος τοποθετείται στα 1,6 ευρώ επίσης από 1,45 ευρώ πριν με περιθώριο ανόδου 75%, για την Εθνική Τράπεζα στα 5,2 ευρώ από 5,5 ευρώ πριν με 54% περιθώριο ανόδου και για την Τράπεζα Πειραιώς στα 2,2 ευρώ από 2,10 ευρώ πριν με περιθώριο ανόδου 90%. 

  vv

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ