Συνεχης ενημερωση

    Τετάρτη, 21-Σεπ-2022 08:10

    Νέα σελίδα πλειστηριασμών για την Ελευθεροτυπία - Στο σφυρί το βιομηχανικό ακίνητο στο Κορωπί

    Νέα σελίδα πλειστηριασμών για την Ελευθεροτυπία - Στο σφυρί το βιομηχανικό ακίνητο στο Κορωπί
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    της Ματίνας Χαρκοφτάκη

    Ήταν το καλοκαίρι του 2014 όταν και επισήμως η εκδοτική εταιρεία Χ. Κ Τεγόπουλος κηρύχθηκε σε κατάσταση πτώχευσης. Ωστόσο, η αρχή του τέλους για τον γνωστό εκδοτικό οργανισμό, ο οποίος επί δεκαετίες βρισκόταν πίσω από την έκδοση της ιστορικής εφημερίδας Ελευθεροτυπία, είχε ήδη ξεκινήσει πριν 3 χρόνια με την εμφάνιση ανυπέρβλητων οικονομικών δυσκολιών, οι οποίες οδήγησαν το 2012 στην κατάθεση αιτήματος υπαγωγής στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα.

    Το λουκέτο που ακολούθησε για την Χ.Κ. Τεγόπουλος Εκδόσεις, ένα από τα γνωστότερα ονόματα του συγκεκριμένου κλάδου, που άφησε το δικό του αποτύπωμα στον εγχώριο τύπο προστέθηκε στο μακρύ κατάλογο αντίστοιχων εταιρειών, οι οποίες κατά τη διάρκεια της δεκαετούς οικονομικής κρίσης, από την κορυφή του ένδοξου παρελθόντος βρέθηκαν αντιμέτωπες με προβλήματα ρευστότητας και κατά συνέπεια επιβίωσης. 

    Σε αυτές τις συνθήκες οικονομικής δυσπραγίας που επικράτησαν μετά το 2010, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη σοβαρά και η υποχώρηση των έντυπων εκδόσεων έναντι της ψηφιακής εξέλιξης.

    Η πτώση και το πρώτο σφυρί για το κτίριο στον Ν. Κόσμο

    Οι υψηλές δανειακές και όχι μόνο υποχρεώσεις που εμφάνιζε στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας η εκδοτική εταιρεία σχεδόν προεξοφλούσαν ότι τα περιουσιακά της στοιχεία θα έμπαιναν στο στόχαστρο των πιστωτών της. Η αρχή έγινε το 2018 όταν βγήκαν προς εκποίηση οι κτιριακές εγκαταστάσεις που στέγαζαν τα γραφεία της Ελευθεροτυπίας στον Νέο Κόσμο.

    Το επταώροφο κτίριο κατακυρώθηκε έναντι του τιμήματος των 10,8 εκατ. ευρώ στην Value Τουριστική, στην οποία συμμετείχαν η Dimand και η Grivalia με ποσοστό 50% έκαστος ενώ στη συνέχεια πέρασε στην ιδιοκτησία της Eurobank.

    Πλέον, έχει αλλάξει τελείως μορφή μετά την ολοκλήρωση των εργασιών ανακαίνισης το 2021 και έχει μετατραπεί σε ένα σύγχρονο, υψηλών βιοκλιματικών προδιαγραφών κτίριο στο οποίο στεγάζονται τα γραφεία της γαλλικής εταιρείας Webhelp.

    Ο νέος πλειστηριασμός για το βιομηχανικό συγκρότημα στο Κορωπί

    Σήμερα, περίπου 8 χρόνια μετά την πτώχευσή της, έρχεται η είδηση ενός νέου πλειστηριασμού, ο οποίος αφορά στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις της Ελευθεροτυπίας , γράφοντας μια ακόμη δραματική σελίδα που συνδέεται με το τέλος της ιστορικής εφημερίδας.

    Ειδικότερα, στις 2 Νοεμβρίου έχει προγραμματιστεί να χτυπήσει το σφυρί για το βιομηχανικό συγκρότημα στο Κορωπί, που ανήκε στην εκδοτική εταιρεία με την τιμή πρώτης προσφοράς να έχει οριστεί στα 10,95 εκατ. ευρώ.

    Πιο αναλυτικά το ακίνητο περιλαμβάνει μια έκταση 42.097 τ.μ., η οποία βρίσκεται στη θέση Νήσιζα Καρέλα, εντός βιομηχανικής ζώνης και προήλθε ουσιαστικά προέλθει από τη συνένωση πολλών οικοπέδων, τα οποία είχαν περιέλθει υπό την ιδιοκτησία της εταιρείας τμηματικά.

    Στην εν λόγω έκταση έχει  κατασκευαστεί με αναθεωρημένη οικοδομική άδεια του 2000  τριώροφο βιομηχανικό κτίριο (κτίριο πιεστηρίων), το οποίο αποτελείται από υπόγειο επιφάνειας 4.987,11 τ.μ., ισόγειο επιφανείας 4.740,46 τ.μ., πρώτο όροφο επιφανείας 1.490,08 τ.μ. και δεύτερο όροφο επιφανείας 2.265,54 τ.μ..

    Επιπλέον, υπάρχει ένα κτίριο ενέργειας, το οποίο αποτελείται από υπόγειο, εμβαδού 442 τ.μ., και ισόγειο, εμβαδού 660,05 τ.μ., με λεβητοστάσιο, δεξαμενές πετρελαίου ενώ με οικοδομική άδεια του 2003 κατασκευάστηκε ένα ισόγειο βιομηχανικό κτίριο, συνολικής επιφανείας 2.121,21 τ.μ.. Ένα χρόνο αργότερα το 2004 στη συγκεκριμένη έκταση ανεγέρθηκε και ένα διώροφο βιομηχανικό κτίριο ναυπηγείου, συνολικής επιφάνειας 3.808,23 τ.μ..

    Απομένει πλέον να δούμε ένα το συγκεκριμένο ακίνητο, το οποίο συγκαταλέγεται στη δύσκολη είναι η αλήθεια κατηγορία των βιομηχανικών εγκαταστάσεων, θα προσελκύσει το ενδιαφέρον εν δυνάμει αγοραστών.

    Σύμφωνα, πάντως, με κύκλους της αγοράς, ήδη έχουν ενδιαφερθεί ορισμένοι επίδοξοι πλειοδότες καθώς πρόκειται για ένα συγκρότημα το οποίο εντοπίζεται σε κομβικό σημείο στο Κορωπί, όπου το τελευταίο διάστημα αναπτύσσονται μια σειρά από σημαντικές επενδυτικές δραστηριότητες.

    Διαβάστε ακόμα για:

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ