Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 20-Σεπ-2022 18:18

  ΑΝΕΚ: Προχωράει το σχέδιο διάσωσης

  ΑΝΕΚ: Προχωράει το σχέδιο διάσωσης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αναστασίας Βαμβακά

  Προχωράει το πολυαναμενόμενο σχέδιο διάσωσης της ΑΝΕΚ, όπως το έχει υποβάλλει ο όμιλος Attica. Κρίσιμο στάδιο είναι η συμφωνία της ΑΝΕΚ με τις τράπεζες για το σημαντικό "κούρεμα" των τραπεζικών υποχρεώσεων της ΑΝΕΚ, χωρίς να αγγίζει τις υποχρεώσεις προς τρίτους (προμηθευτές, προείσπραξη εισιτηρίων κ.ά.) καθώς και τις απαιτήσεις από συμβάσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης. 

  Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, υπάρχουν ακόμα εκκρεμότητες τις οποίες διαπραγματεύονται οι τράπεζες με την ΑΝΕΚ. Αν και το κλίμα είναι θετικό, ωστόσο δεν έχουν κλείσει όλα τα ζητούμενα.  Ένα ακόμα αγκάθι για την ολοκλήρωση της διαδικασίας, είναι η καταβολή των 45 εκατ. ευρώ από το Υπουργείο Ναυτιλίας από την εκτέλεση των δρομολογίων της άγονης γραμμής.

  Βασικό ζητούμενο είναι η απόλυτη συμφωνία για το ύψος του κουρέματος, και όπως φαίνεται ειδικά για τον όμιλο Attica είναι προαπαιτούμενο η συμφωνία αυτή να αποτυπώνεται ρητά και γραπτώς. Πριν ένα χρόνο, ο όμιλος Attica υπέβαλε ένα σχέδιο διάσωσης της ΑΝΕΚ στους πιστωτές της τελευταίας το οποίο προέβλεπε την ανάληψη κάλυψης των αναγκών της ΑΝΕΚ για κεφάλαιο κίνησης, ωστόσο φαίνεται ότι το ύψος του κουρέματος που διεκδικεί έχει αυξηθεί. 

  Στο επί της αρχής σχέδιο κατανομής του βάρους της εξυγίανσης της ΑΝΕΚ έχουν ήδη συμφωνήσει οι πιστώτριες τράπεζες Πειραιώς και Alpha Bank.  Όπως και να έχει, η διαδικασία αυτή μέχρι να ολοκληρωθεί η συμφωνία και να υπογραφεί αλλά και να περάσει από τα ΔΣ των εταιρειών θα είναι χρονοβόρα, με τις επίσημες ανακοινώσεις να αργούν.

  Σύμφωνα με την έκθεση της XTRC, το Δεκέμβριο του 2021 η Intrum, διαχειρίστρια των απαιτήσεων της Πειραιώς κατέθεσε πρόταση εξαγοράς των απαιτήσεων της τράπεζας Alpha στους υπόλοιπους πιστωτές της ΑΝΕΚ, την τράπεζα Αττικής και την Cross Ocean. Μετά την άρνηση των δύο τελευταίων, η τράπεζα Πειραιώς κατέθεσε μόνη της, πρόταση εξαγοράς των απαιτήσεων της τράπεζας Alpha, την οποία αποδέχτηκε η τελευταία. 

  ΑΝΕΚ

  Η εταιρία και ο όμιλος υπέστησαν στη χρήση που έληξε την 31.12.2021 καθαρή ζημία €43,9 εκατ. ευρώ και €40,2 εκατ. αντίστοιχα με αποτέλεσμα τα ίδια κεφάλαια της εταιρίας και του ομίλου να επιδεινωθούν σημαντικά και να διαμορφωθούν αρνητικά σε €52,4 εκατ. και €-40,5 εκατ. αντίστοιχα. Παράλληλα, το κεφάλαιο κίνησης της εταιρίας και του ομίλου είναι αρνητικό κατά €-265,4 εκατ. και €-256,7 εκατ. αντίστοιχα ενώ υφίστανται ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της Μητρικής προς πιστωτικά ιδρύματα. Επιπλέον, η εταιρία δεν κατάφερε να διασφαλίσει πόρους ή χρηματοδότηση για να ασκήσει συμβατικό δικαίωμα εξαγοράς ναυλωμένου πλοίου με τους ειδικότερους όρους της σύμβασης ναύλωσης με αποτέλεσμα να υποστεί κεφαλαιακή ζημία €15,66 εκατ. από τη διαγραφή της αναπόσβεστης αξίας του πλοίου και του δικαιώματος εξαγοράς αυτού.

  Τα παραπάνω γεγονότα και καταστάσεις, σε συνδυασμό με την αρνητική συγκυρία και τις υψηλές τιμές καυσίμων που διαμορφώνονται στην αγορά, υποδηλώνουν την ύπαρξη ουσιώδους αβεβαιότητας η οποία ενδεχομένως θα εγείρει σημαντική αμφιβολία σχετικά με τη δυνατότητα της εταιρίας και του ομίλου να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους.

  Τραπεζικός Δανεισμός

  Η ΑΝΕΚ LINES έχει υποχρεωθεί να αναταξινομήσει τις μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις της σε βραχυπρόθεσμες από τις 31.12.2018, αφού δεν κατάφερε να εξυπηρετήσει το δανεισμό της και βάσει των σχετικών συμβάσεων, η μη εξυπηρέτηση των δανειακών υποχρεώσεων συνιστά μη τήρηση των όρων, γεγονός που συνεπάγεται την υποχρέωση της εταιρίας για πλήρη αποπληρωμή των δανείων. Ως εκ τούτου, οι βραχυπρόθεσμες τραπεζικές υποχρεώσεις στις 31.12.2021 ανήλθαν σε € 260,1 εκατ. έναντι € 252,9 εκατ. στις 31.12.2020 και είναι προσαυξημένες με τους ανεξόφλητους τόκους της χρήσης 2021.

  Σε περίπτωση ολοκλήρωσης της συμφωνίας Πειραιώς και Alpha Bank και των πιστωτών της ΑΝΕΚ για την έκταση της απομείωσης των δανειακών υποχρεώσεών της, η ΑΝΕΚ θα διασωθεί. Το πλάνο περιλαμβάνει την εξαγορά των δανείων της Alpha Bank προς την ΑΝΕΚ από την Πειραιώς, η οποία κατόπιν, μαζί με τους υπολοίπους πιστωτές, θα αναχρηματοδοτήσει τον εναπομείναντα απομειωμένο δανεισμό και θα τον μεταφέρει στη νέα μεγεθυμένη Attica. 

  Η υπό συζήτηση συμφωνία προβλέπει σημαντική απομείωση του τραπεζικού δανεισμού, έως και κατά €150 εκατ. και τη διασφάλιση της εξόφλησης των προμηθευτών στο ακέραιο.

  ΑΝΕΚ για deal με Attica Συμμετοχών: Δεν έχει περιέλθει εν γνώσει της Διοίκησης οποιαδήποτε πληροφορία από τους βασικούς μετόχους

  Η "ΑΝΩΝΥΜΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ Α.Ε.” (ΑΝΕΚ), κατόπιν του από 20.09.2022 ερωτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αναφορικά με δημοσίευμα του έντυπου Τύπου με τίτλο "Στην τελική ευθεία η απορρόφηση της ΑΝΕΚ από την Attica Συμμετοχών"  και στο πλαίσιο των υποχρεώσεων που απορρέουν από το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο, ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι δεν έχει περιέλθει εν γνώσει της Διοίκησης της Εταιρείας οποιαδήποτε πληροφορία από τους βασικούς της μετόχους σχετικά με τα διαλαμβανόμενα στο δημοσίευμα.

  Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η εταιρεία θα προβεί, σύμφωνα με τον νόμο και αμελλητί, σε ανακοινώσεις προς ενημέρωση του επενδυτικού κοινού εφόσον συντρέξουν οι σχετικές προϋποθέσεις.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ