Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 13-Σεπ-2022 08:13

  Στα 300 εκατ. ευρώ το πρώτο ΣΔΙΤ του ΟΣΕ

  Στα 300 εκατ. ευρώ το πρώτο ΣΔΙΤ του ΟΣΕ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Φώτη Φωτεινού

  Μέχρι τα τέλη του έτους φιλοδοξεί ο ΟΣΕ να προκηρύξει το πρώτο ΣΔΙΤ για την ανάταξη του σιδηροδρομικού δικτύου.

  Πρόκειται για το ΣΔΙΤ στο δίκτυο Στρυμώνας – Αλεξανδρούπολη και Πλατύ – Φλώρινα, αρχικού προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ, με συγχρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. 

  Το 50% αφορά παρεμβάσεις ανάταξης και το 50% συντήρηση του δικτύου, με στόχο την συμβασιοποίηση του έως τα τέλη του 2023.

  Σε επόμενη φάση, θα προκηρυχθούν τα άλλα δύο ΣΔΙΤ, στα τμήματα Πειραιάς – Θεσσαλονίκη - Ειδομένη - Προμαχώνα και Αεροδρόμιο Αθήνας – Κόρινθος  - Κιάτο - Αίγιο.

  Σύμφωνα με αναλυτές της σιδηροδρομικής αγοράς, το εγχώριο δίκτυο χρειάζεται άμεσα παρεμβάσεις, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι βραδυπορίες και να αυξηθεί η χωρητικότητα.  

  Το σημερινό δίκτυο ανέρχεται σε σχεδόν 2.716 χλμ. (ενεργό δίκτυο και ενεργό δίκτυο σε προσωρινή αναστολή λειτουργίας), εκ των οποίων το 74% αφορά γραμμή κανονικού εύρους (1435 mm).

  Το σιδηροδρομικό δίκτυο γεωγραφικά είναι διαχωρισμένο σε τρεις περιφέρειες: Αθηνών, Πελοποννήσου και Μακεδονίας – Θράκης.

  Η ηλεκτροκίνηση στο δίκτυο του ΟΣΕ ξεκίνησε με το τμήμα Θεσσαλονίκη – Ειδομένη τον Μάιο του 1999.

  Έως τα τέλη του 2021, ηλεκτροδοτούνταν τα τμήματα Αθήνα – Θεσσαλονίκη, Θεσσαλονίκη – Ειδομένη, καθώς και τμήματα του Προαστιακού Σιδηροδρόμου (Αεροδρόμιο – ΣΚΑ – Κιάτο και Πειραιάς – Αθήνα).

  Έρχονται προσλήψεις στον ΟΣΕ

  Γενικότερα, τις ενέργειες για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού σιδηροδρόμου παρουσίασε, σε ενημερωτική εκδήλωση, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ, Σπύρος Πατέρας στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ.

  Μεταξύ άλλων, ο κ. Πατέρας υποστήριξε ότι επίκειται χρηματοδότηση 20 εκατ. ευρώ για την άμεση συντήρηση του δικτύου, τα οποία προστίθενται στα 20 εκατ. που έλαβε ο Οργανισμός τον Απρίλιο.

  Επίσης, ως προς την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού, ο κ. Πατέρας γνωστοποίησε ότι έως τον Μάρτιο αναμένεται να προχωρήσουν οι προσλήψεις 90 υπαλλήλων (σταθμαρχών και κλειδούχων).

  Επίσης, έχει προγραμματιστεί η προκήρυξη, μέσω ΑΣΕΠ, άλλων 27 θέσεων τεχνικού προσωπικού, οι οποίες αναμένεται να καλυφθούν ως το τέλος του 2023.

  Τέλος, μέσα στον επόμενο χρόνο προγραμματίζεται να προκηρυχθούν, μέσω ΑΣΕΠ, άλλες 100 θέσεις, με το προσωπικό αυτό να εντάσσεται στο δυναμικό του ΟΣΕ μέσα στο 2024.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ