Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 12-Αυγ-2022 07:50

  Έως 50.000 ακίνητα κάτω από το deal Cepal-Resolut

  Έως 50.000 ακίνητα κάτω από το ντιλ Cepal-Resolut
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Λεωνίδα Στεργίου

  Έξι μήνες μετά το ντιλ με την Davidson Kempner, η εταιρεία διαχείρισης Cepal κλείνει στρατηγική συμφωνία με έναν ακόμα διεθνή ηγέτη του κλάδου ακινήτων, τη Resolute Asset Management, με στόχο τη δημιουργία κοινοπραξίας με την επωνυμία RKG. Πρωταρχικός στόχος της συμφωνίας είναι η ανάδειξη της RKG στον μεγαλύτερο και ανεξάρτητο real estate servicer στην Ελλάδα που θα εστιάσει στη συμβουλευτική και τη διαχείριση ακίνητης περιουσίας του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα.

  Ο στόχος της νέας κοινοπραξίας

  Για τον σκοπό αυτό, στον επιχειρηματικό σχεδιασμό της, η RKG προβλέπει την ανάπτυξη συνεργασιών και την παροχή σχετικών υπηρεσιών σε ένα διευρυμένο κοινό ενδιαφερόμενων, όπως είναι επενδυτές στον χώρο του real estate, τράπεζες, οικονομικοί οργανισμοί, εταιρείες και φορείς του ελληνικού δημοσίου, αλλά και ιδιώτες επενδυτές. Δηλαδή, στόχος της είναι να διευρύνει τις υπηρεσίες και την παρουσία του ως ανεξάρτητου παρόχου υπηρεσιών στην αγορά ακινήτων σε Ελλάδα και Ευρώπη. Ωστόσο, θα πρώτα ακίνητα θα προέρχονται από τιτλοποιήσεις και από το χαρτοφυλάκιο των ακινήτων της Alpha Bank που διαθέτει η Cepal Hellas αλλά και από υφιστάμενους πελάτες της Resolute. Πρόκειται για περίπου 30.000-50.000 υφιστάμενα ακίνητα που θα διαχειρίζεται η RKG και διαθέτει η Cepal, ύψους 28 δισ. ευρώ.

  Στόχος της RKG είναι να προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις με την παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών που αφορούν στη διαχείριση κάθε ακινήτου ξεχωριστά σε όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής του. Αυτό περιλαμβάνει παροχή υπηρεσιών από την αρχική ένταξη στο υπό διαχείριση χαρτοφυλάκιο έως την πλήρη αξιοποίησή του. Τα ακίνητα μπορεί να προέρχονται από διαχείριση μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΜΕΑ) είτε από επενδυτικές κινήσεις. Επιπλέον, η RKG θα παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες σε επενδυτές κατά τη διάρκεια αξιολόγησης επενδύσεων σε ακίνητα ή χαρτοφυλάκια μη εξυπηρετούμενων δανείων.

  Πώς θα λειτουργήσει

  Η RKG θα αξιοποιήσει:

  Πρώτον, την εξειδικευμένη τεχνογνωσία της Resolute στην αγορά ακινήτων.

  Δεύτερον, την τεχνολογία που παρέχει η θυγατρική της Resolute, Recognyte.

  Τρίτον, την ηλεκτρονική πλατφόρμα και εμπειρία της Cepal στη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.

  Τέταρτον, την εταιρεία διαχείρισης ακινήτων REInvest Greece που διαθέτει υπερσύγχρονες τεχνολογίες και δυνατότητες. Η πλειοψηφία των μετοχών της οποίας θα μεταφερθεί από την Resolute στην RKG.

  Πώς προέκυψε η σημερινή Cepal

  H νέα Cepal προέκυψε κατά τον τραπεζικό μετασχηματισμό της Alpha Bank ("hive down”) και του σχεδίου Galaxy που αφορούσε στη τιτλοποίηση κόκκινων δανείων ύψους 10,8 δισ. ευρώ που είχε ανακοινωθεί στα τέλη του 2019 για τον στρατηγικό σχεδιασμό 2020-2022. Ο σχεδιασμός, ο οποίος έχει πλέον ολοκληρωθεί, προέβλεπε την απόσχισης κλάδου (spin-off και hive-down) των βασικών τραπεζικών δραστηριοτήτων της Alpha Bank προς μία νέα τραπεζική οντότητα υπό την πλήρη κυριότητα της εισηγμένης εταιρείας, η οποία και θα μετασχηματιστεί σε εταιρεία συμμετοχών (holding company). Πράγματι, η σημερινή εισηγμένη εταιρεία είναι η Alpha Bank Συμμετοχών, με 100% θυγατρική την τράπεζα Alpha Bank.

  H τιτλοποίηση των 10 δισ. κόκκινων δανείων (σχέδιο Galaxy) προέβλεπε και τη δημιουργία της Νέας Cepal, η οποία παράλληλα με τα χαρτοφυλάκια τρίτων επενδυτών που ήδη διαχειρίζεται, θα αναλάμβανε τη διαχείριση του τιτλοποιημένου χαρτοφυλακίου καθώς και των υπολοίπων ΜΕΑ της Alpha Bank. Η Νέα Cepal δημιουργήθηκε από την πώληση της δραστηριότητας διαχείρισης NPEs της Alpha Bank προς την Cepal Hellas και ακολούθως την πώληση της Νέας Cepal. Στη συνέχεια θα ακολουθούσε η πώλησης της Νέας Cepal σε επενδυτές που συμμετέχουν στο Project Galaxy. Όπως κι έγιναν.

  Η Cepal, τον Δεκέμβριο του 2020, υλοποίησε ένα από τα μεγαλύτερα carve-out που έχουν πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα, εντάσσοντας, περισσότερους από 800 νέους εργαζομένους στο δυναμικό της σε 24 νέες γεωγραφικές τοποθεσίες πανελλαδικά. Η Cepal διαχειρίζεται μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) ύψους 28 δισ., η πλειονότητα των οποίων προέρχεται από την Alpha Bank και απασχολεί περισσότερους από 1.100 εργαζόμενους.

  Τον Φεβρουάριο του 2022, η Alpha Bank ανακοίνωσε τη συμφωνία με την Davidson Kempner, η οποία εξαγόρασε το 80% της Νέας Cepal και το 51% των τίτλων μεσαίας (mezzanine) και μικρής εξασφάλισης (junior) του Galaxy (τιτλοποίηση κόκκινων δανείων 10,8 δισ. ευρώ). Τώρα, η Νέα Cepal (με την DK να συμμετέχει κατά 80%) συμφώνησε με τη Resolute Asset Management τη δημιουργία κοινοπραξίας, την RKG, με στόχο να κατακτήσει την πρώτη θέση στη διαχείριση ακινήτων.

  Ποια είναι η Resolute

  Η Resolute Asset Management είναι μια διεθνής εταιρεία διαχείρισης ακινήτων και παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών με περισσότερους από 200 εργαζομένους και γραφεία σε 12 χώρες σε όλη την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Η Resolute δραστηριοποιείται στην Ελλάδα από το 2014. Η Resolute συνδυάζει επιτυχώς εξειδικευμένη εμπειρία σε επενδύσεις ακινήτων, στην τραπεζική και στα χρηματοπιστωτικά με στόχο να προσφέρει καινοτόμες και αποτελεσματικές συμβουλευτικές λύσεις διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και διαχείρισης χαρτοφυλακίου στον τραπεζικό και χρηματοοικονομικό τομέα, στον τομέα των ιδιωτικών επενδύσεων και σε θεσμικούς και δημόσιους φορείς.

  Σχέδιο αξιοποίησης ακινήτων Skyline

  Πριν από ένα περίπου μήνα, ανακοινώθηκε ο προτιμητέος επενδυτής στην κοινοπραξία "Skyline”, η οποία δεν σχετίζεται με τη νέα κοινοπραξία KGR. Προτιμητέος επενδυτής αναδείχθηκε η Dimand/Premia αναδείχθηκε. Η συναλλαγή Skyline αφορά περίμετρο ακινήτων αξίας περί τα 500 εκατ. ευρώ. Στην περίμετρο περιλαμβάνονται ακίνητα στα οποία το νέο σχήμα σκοπεύει να επενδύσει σημαντικά κεφάλαια για την επανατοποθέτηση τους στην αγορά (re-development), ακίνητα εισοδήματος (yielding) καθώς και ακίνητα που προορίζονται για πωλήσεις στην αγορά (trade). Το νέο σχήμα θα διαθέτει περισσότερα από 800 ακίνητα αξίας άνω του 1 δισ. ευρώ

  Διαβάστε επίσης:

  * Στρατηγική συμφωνία στο real estate μεταξύ Cepal Hellas και Ομίλου Resolute

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ