Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 05-Αυγ-2022 07:50

  Ξεκίνησαν προσλήψεις για την ψηφιακή τράπεζα των Πειραιώς-Natech

  Ξεκίνησαν προσλήψεις για την ψηφιακή τράπεζα της Πειραιώς
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Λεωνίδα Στεργίου

  Πρόσκληση να εργαστούν στα όμορφα Ιωάννινα για την πρώτη ψηφιακή τράπεζα στην Ελλάδα αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της τεχνολογικής εταιρείας και παρόχου χρηματοοικονομικών λύσεων Natech και στα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης. Η θέση αφορά mobile developers, όπου παρέχεται υποστήριξη και για μετεγκατάσταση.

  Λίγες ημέρες πριν είχε γίνει γνωστό το όνομα του επικεφαλής του στρατηγικού χαρακτήρα κοινοπραξίας μεταξύ Πειραιώς και Natech για τη δημιουργία ανεξάρτητης ψηφιακής τράπεζες που θα παρέχει χρηματοοικονομικές και τραπεζικές υπηρεσίες στην ελληνική και την υπόλοιπη ευρωπαϊκή αγορά. Πρόκειται για τον κ. Δημήτρη Λιτσικάκη, προερχόμενος από τον χρηματοοικονομικό όμιλο της deVere και με σημαντική προϋπηρεσία στον χώρο της τεχνολογίας και του χρηματοοικονομικού τομέα.

  Γραφεία στην Αθήνα, παραγωγή στα Ιωάννινα

  Τα γραφεία και η διοίκηση της νέας ψηφιακής τράπεζας των Πειραιώς-Natech είναι στην Αθήνα, ωστόσο η έδρα βρίσκεται τα Ιωάννινα, όπου αναπτύσσεται εντυπωσιακά τα τελευταία χρόνια μέσα στο γνωστό τεχνολογικό hub. 

  Το τεχνολογικό πάρκο των Ιωαννίνων έχει γίνει πόλος έλξης μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών και των λεγόμενων big four συμβουλευτικών εταιρειών (Deloitte, EY, PwC, KPMG), που αναπτύσσουν λογισμικό για τρίτες επιχειρήσεις και για τον χρηματοοικονομικό κλάδο. 

  Άδεια και brand

  Παράλληλα, έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την αδειοδότηση από την Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία εξετάζει την άδεια άλλης μίας neobank που θα έχει έδρα τη χώρα μας. Το όνομα της ανεξάρτητης ψηφιακής τράπεζας των Πειραιώς-Natech ακόμα δεν έχει κλείσει και ακόμα πέφτουν ιδέες. Ωστόσο, πηγές που γνωρίζουν σημειώνουν ότι το brand θα παραπέμπει σε κάτι νεανικό και καινοτόμο.

  Χρονοδιάγραμμα και επενδύσεις

  Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει παρουσιάσει η Πειραιώς, μέσα στους επόμενους μήνες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι προσλήψεις για τη βασική ομάδα και οι σχετικές διαδικασίες για τη λειτουργία της νέας ψηφιακής τράπεζας, όπως πολιτικές, επωνυμία, προϊόντα κ.λπ. Όλα αυτά θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στο γ’ τρίμηνο. 

  Αμέσως μετά, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2023 αναμένεται η άδεια από την Τράπεζα της Ελλάδος και ο δεύτερος γύρος χρηματοδότησης για την ενίσχυση των κεφαλαίων του νέου σχήματος. Συνολικά στη διετία θα απαιτηθούν επενδύσεις περίπου 40 εκατ. ευρώ.

  Προϊόντα

  Η ψηφιακή τράπεζα θα δώσει έμφαση στο digital onboarding, στην δυνατότητα πώλησης χρηματοοικονομικών προϊόντων σε τρίτες επιχειρήσεις (banking-as-a-service) και δάνεια λιανικής, εστιασμένα στα καταναλωτικά, αλλά με τη μορφή "αγόρασε τώρα, πλήρωσε αργότερα” (buy-now-pay-later ή BNPL), όπως και άλλα προϊόντα λιανικής τραπεζικής κυρίως προς νέους και εξοικειωμένος με την τεχνολογία.

  Έναρξη λειτουργίας

  Στο δεύτερο εξάμηνο του 2023 αναμένεται η πλήρης λειτουργία της ως ανεξάρτητη ψηφιακή τράπεζα, με στόχο τη δημιουργία εσόδων άνω των 50 εκατ. ευρώ μέχρι το 2025 και απόκτηση 1 εκατ. πελατών από την Πειραιώς που θα επιφέρει ελάφρυνση του δικτύου της Τράπεζας κατά 25%.

  Η Natech

  Η Natech, η οποία ξεκίνησε και παραμένει στα Ιωάννινα, αναπτύσσει λογισμικό για χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Έχει περισσότερους από 30 μεγάλους πελάτες σε περισσότερες από 10 χώρες εδώ και 20 χρόνια, ενώ αναγνωρίστηκε ως Best Βanking Τechnology Provider για την Ελλάδα το 2022. Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος είναι ο κ. Αθανάσιος Ναυρόζογλου.

  Ο κ. Λιτσικάκης

  Ο επικεφαλής της νέας ανεξάρτητης ψηφιακής τράπεζας των Πειραιώς-Natech, κ. Λιτσικάκη, μέχρι τον Ιούλιο που μετακινήθηκε στο νέο σχήμα, εργαζόταν για ένα έτος ως υπεύθυνος για τις υπηρεσίες fintech και e-money της deVere στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αφού υπήρξε επικεφαλής της Revolut για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα. 

  Απόφοιτος πληροφορικής με μεταπτυχιακές σπουδές στο Lancaster University, η προϋπηρεσία του ξεκινά από το 2003 ως δημοσιογράφος, στη συνέχεια ιδρυτής του hiphop.gr και εισέρχεται στον χρηματοπιστωτικό κλάδο το 2006 με την HSBC για να περάσει γρήγορα στην IBM ως project manager.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ