Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 21-Ιουλ-2022 07:22

  Η στρατηγική της Τρ. Πειραιώς πίσω από την αγορά της Iolcus Investments

  Η στρατηγική της Τρ. Πειραιώς πίσω από την αγορά της Iolcus Investments
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το επιχειρηματικό σχέδιο της Τράπεζας Πειραιώς προβλέπει διπλασιασμό των συνολικών εσόδων προ προβλέψεων, στα 1,2 δισ. ευρώ, μέχρι το 2025, μέσω δημιουργίας νέων πηγών κερδοφορίας από την πιστωτική επέκταση, τις προμήθειες και τη διαχείριση κεφαλαίων.

  Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη της Πειραιώς, η συμβολή των εσόδων από τα επιτόκια θα είναι μεγαλύτερη, ωστόσο χρονικά έπεται από εκείνη των προμηθειών και της διαχείρισης, καθώς απαιτείται χρόνος ωρίμανσης για την απόδοση των δανείων.

  Στο πλαίσιο αυτό ενισχύει πηγές εσόδων, πέραν των επιτοκιακών, μέσω του asset management, του bancassurance, το real estate και τις ψηφιακές υπηρεσίες με τη δημιουργία μάλιστα νέας ψηφιακής τράπεζας.

  Με την εξαγορά της Iolcus Investments προστίθεται κεφάλαια υπό διαχείριση 1 δισ. ευρώ, στα ήδη 6 δισ. του Ομίλου που προέρχονται από αμοιβαία κεφάλαια (3,5 δισ), χρηματιστηριακή εταιρεία (1 δισ.) και private banking (1,5 δισ). Στόχος, το σύνολο των 7 δισ. ευρώ σήμερα να αυξηθεί στα 12 δισ. ευρώ το 2025.

  Με βάση τους αριθμητικούς αυτούς στόχους φαίνεται ότι ότι η Πειραιώς στοχεύει στην πρώτη θέση στον κλάδο διαχείρισης κεφαλαίων στην Ελλάδα, την οποία, με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία κατέχει η Eurobank, με επίσης σημαντικό μερίδιο αγοράς η Alpha Bank.

  Σύμφωνα με το business plan της Πειραιώς, ο Όμιλος στοχεύει σε μερίδιο αγοράς 25% από 19% σήμερα, επενδύοντας στον σημαντικό ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής αγοράς αμοιβαίων κεφαλαίων, η οποία το 2021 αυξήθηκε κατά 37%, έναντι 17% στην ΝΑ Ευρώπη. Οι καθαρές προμήθειες αναμένεται να φτάσουν το 2025 στα 55 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας άνοδο 35% για την Πειραιώς.

  Η έμφαση στην ανάπτυξη του νέου επιχειρηματικού πυλώνα, δηλαδή του asset management, συνοδεύεται και από οργανωτικές αλλαγές, καθώς η νέα αυτή δραστηριότητα και ο επικεφαλής της αναφέρεται άμεσα στον διευθύνοντα σύμβουλο κ. Χρήστο Μεγάλου, ο οποίος έχει σημαντική εμπειρία και προέρχεται από την επενδυτική τραπεζική.

  Επικεφαλής του νέου κλάδου αναλαμβάνει ο κ. Αχιλλέας Κοντογούρης, ως Ανώτερος Γενικός Διευθυντής. Ο κ. Κοντογούρης διαθέτει περισσότερα από 30 χρόνια εμπειρίας στον κλάδο των επενδυτικών υπηρεσιών, είναι πιστοποιημένος διαχειριστής χαρτοφυλακίου και κατέχει πτυχίο στις Οικονομικές Επιστήμες από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και MBA από το INSEAD.

  Στο πλαίσιο υλοποίησης αυτής της στρατηγικής, δημιουργείται στην Τράπεζα Πειραιώς ένας νέος οργανωτικός κλάδος, το "Wealth & Asset Management”, με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη των εργασιών διαχείρισης περιουσίας ιδιωτών, επιχειρηματικών και θεσμικών πελατών (Private Banking, Asset & Wealth Management) και τη διοικητική εποπτεία των θυγατρικών εταιρειών "Πειραιώς Asset Management Α.Ε.Δ.Α.Κ.”, "Πειραιώς Α.Ε.Π.Ε.Υ.” και "Iοlcus Investments ΑΕΔΟΕΕ”.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ