Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 06-Ιουλ-2022 08:28

  Mouzenidis Travel: Η ολισθηρή πορεία και η περιπέτεια του πλειστηριασμού για ακίνητο στην Χαλκιδική

  Mouzenidis Travel: Η ολισθηρή πορεία και η περιπέτεια του πλειστηριασμού για ακίνητο στην Χαλκιδική
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ματίνας Χαρκοφτάκη

  Όταν στις αρχές του έτους το Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης εξέδωσε απόφαση με την οποία απέρριπτε την παράταση της ισχύος των ασφαλιστικών μέτρων που είχαν λήξει στις 23 Δεκεμβρίου, η Mouzenidis Travel βρέθηκε εκτεθειμένη απέναντι στους πιστωτές της χάνοντας το καθεστώς της προστασίας και κάνοντας ακόμη πιο ασφυκτικά τα περιθώρια για την επίτευξη συμφωνίας εξυγίανσης.

  Μερικούς μήνες αργότερα και το όνομα της εταιρείας που δημιούργησε ο αείμνηστος Μπόρις Μουζενίδης μπαίνει στο στόχαστρο των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

  Συγκεκριμένα, στις 15 Φεβρουαρίου του 2023 έχει δρομολογηθεί να χτυπήσει το σφυρί-εφόσον μέχρι τότε δεν υπάρξει κάποια κίνηση για την αναστολή της διαδικασίας- για το 40% της κυριότητας ενός ακινήτου στην Χαλκιδική για οφειλές της Mouzenidis Travel. Μάλιστα, τον πλειστηριασμό δεν επισπεύσει κάποιο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα ή κάποια εταιρεία διαχείρισης δανείων-όπως συνηθίζεται- αλλά η εταιρεία ΟΛΥΜΠΙΟΝ.

  Τι αφορά ο πλειστηριασμός

  Πρόκειται για ένα αγροτεμάχιο συνολικής επιφάνειας 7,368,20 τ.μ., το οποίο βρίσκεται στην περιοχή Πόρτες του Αγίου Μάμα, βορειοανατολικά της νέας εθνικής οδού Μουδανιών Κασσάνδρας, στο μέσο του οποίου έχει ανεγερθεί ένα διώροφο κτίριο επιφάνειας 200 τ.μ. με κεραμοσκεπή, το οποίο φιλοξενούσε τις λειτουργίες της επιχείρησης.

  Στο τμήμα από τον δρόμο μέχρι  περίπου 35 μέτρα πίσω από το κτίριο και σε έκταση 4 στρεμμάτων έχει ασφαλτοστρωθεί και χρησιμοποιούνταν ως χώρος στάθμευσης τουριστικών λεωφορείων και οχημάτων ενώ στο συγκεκριμένο σημείο έχουν κατασκευαστεί και κάποια στέγαστρα στάθμευσης επιβατηγών αυτοκινήτων.

  Σύμφωνα με την εξωτερική αυτοψία, η οποία πραγματοποιήθηκε από μακρινή απόσταση διαπιστώθηκε ότι οι εγκαταστάσεις βρίσκονται σε καλή κατάσταση ενώ στο πίσω μέρος του οικοπέδου υπάρχει ελαιώνας. Να σημειωθεί ότι η διώροφη οικοδομή κατασκευάστηκε με άδεια η οποία εκδόθηκε το 1979 και περιήλθε στην κατοχή της Mouzenidis το 1991.

  Όπως επισημαίνεται στην έκθεση εκτίμησης, η περιοχή στην οποία εντοπίζεται το εν λόγω ακίνητο, αρχικά ήταν κυρίως αγροτική, ωστόσο σήμερα παρουσιάζει σημαντική τουριστική ανάπτυξη καθώς στην νοτιοδυτική πλευρά της εθνικής οδού και μέχρι την ακτή του Θερμαϊκού έχουν ανοικοδομηθεί αξιοσημείωτες ξενοδοχειακές μονάδες και συγκροτήματα εξοχικών κατοικιών, ενώ στις δύο πλευρές του δρόμου λειτουργούν δεκάδες εμπορικές επιχειρήσεις, οι οποίες σχετίζονται κυρίως με τον τουρισμό και τις κατασκευές. Να σημειωθεί ότι η τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί στις 560.000 ευρώ.

  Η ολισθηρή πορεία το ομίλου

  Από την άνοιξη του 2021 οπότε και έφυγε από τη ζωή ο ιδρυτής του Μπόρις Μουζενίδης, ξεκίνησε μια ολισθηρή πορεία για τον όμιλο Mouzenidis, με αποκορύφωμα την είδηση της πτώχευσης.

  Εμφανίζοντας  μεγάλες υποχρεώσεις όχι τόσο σε τράπεζες και δημόσιο αλλά κυρίως σε προμηθευτές, ο όμιλος έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα να μείνει στην επιφάνεια χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής κάποιο ουσιώδες αποτέλεσμα.

  Άλλωστε, δεν πρόκειται για ένα εύκολο εγχείρημα καθώς συνιστά έναν πολυεπίπεδο επιχειρηματικό οργανισμό με μεγάλα ανοίγματα και πολλά ρίσκα, ο οποίος περιλάμβανε από τουριστικό πρακτορείο, ενοικίαση και management ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα, παιδικές κατασκηνώσεις μέχρι εμπορικό κέντρο, κατασκευαστική εταιρεία και μικρού μεγέθους αεροπορική εταιρεία, την Ellinair.

  Ενδεικτικό της πολυσχιδούς δραστηριότητας του ομίλου είναι ότι στο ΓΕΜΗ οι εμπορικές επωνυμίες της εταιρείας περιλαμβάνουν τις Mouzenidis Travel, Bomo Hotels, Bomo, Τουρισιτκή Κασσάνδρας, Grekomed, Grekomania, Solun, Active Mice, Elion Club, Enigma Mall, Enigma Shopping Center, Greek Rent, Greekoleto, Igen, Ellin Camp και Big Fish.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ