Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 05-Ιουλ-2022 10:06

  Intrakat: Σε Μπάκο, Καϋμενάκη, Εξάρχου το 31,7% - Σε Αγγέλου και Γκότση το 30%

  Intrakat: Σε Μπάκο, Καϋμενάκη, Εξάρχου το 31,7% - Σε Αγγέλου και Γκότση το 30%
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 15:15

  Της Ελένης Μπότα 

  Αλλάζει χέρια το 61,7% της Intrakat. Ειδικότερα, κλείδωσε η συμφωνία μεταξύ του Σ. Κόκκαλη και των εφοπλιστών Καϋμενάκη - Μπάκου, ενώ στο deal συμμετέχει και ο κ. Εξάρχου, για την Intrakat. 

  Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες, ποσοστό περίπου 30% της Intrakat αποκτούν οι Κώστας Αγγέλου (Benelux Overseas) και Ηλίας Γκότσης (Eurotankers). Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Γκότσης αποκτά περίπου 15% της κατασκευαστικής και ο κ. Αγγέλου το 13,5%, ποσοστά τα οποία φέρονται να αποκτούν από τις συμμετοχές των κ. Δημήτρη Θεοδωρίδη (ελέγχει το 12,13%),  Λουκά Λαζαράκη και Δήμο Στασινόπουλο (10,10%) και Πέτρος Σουρέτης (6,20%).

  Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, την επιτυχή ολοκλήρωση των συζητήσεών της με επενδυτές ολοκλήρωσε η Intracom Holdings, μέτοχος της Intrakat κατά ποσοστό 23,54% και ελέγχουσα συνολικά, δια της θυγατρικής της εταιρείας Intracom Technologies, ποσοστό 36,79% του συνόλου των μετοχών της Intrakat.

  Κατόπιν τούτου, συμφωνήθηκε όπως η Intracom Holdings, διατηρούσα στην Ιntrakat ποσοστό συμμετοχής 5,09%, προβεί στις 05/07/2022, μαζί με την Intracom Technologies, στην πώληση του συνόλου των υπόλοιπων μετοχών τους της Intrakat (23.795.107 μετοχές, ποσοστό 31,70%), έναντι τιμής πώλησης €2,95, ανά μετοχή και συνολικού τιμήματος €70.195.565,65, στην αγοράστρια Winex Investments Limited, εταιρεία συμφερόντων των κ.κ. Μπάκου, Καϋμενάκη και Εξάρχου.

  Η ανακοίνωση των Μπάκου, Καϋμενάκη, Εξάρχου 

  Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Winex Investments αναφέρεται ότι: "Οι επιχειρηματίες Δημήτρης Μπάκος, Ιωάννης Καϋμενάκης και Αλέξανδρος Εξάρχου, μέτοχοι της εταιρείας, Winex Investments Limited (Winex"), όπως είναι γνωστό, από μακρού χρόνου, είχαν εκδηλώσει το επιχειρηματικό ενδιαφέρον τους για μακράς πνοής επενδύσεις στην  Ελλάδα, στον τομέα των κατασκευών-υποδομών καθώς και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. 

  Η ΙΝΤΡΑΚΑΤ, η οποία διαθέτει διευρυμένο χαρτοφυλάκιο στους κλάδους των κατασκευών, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, των ΣΔΙΤ, της Διαχείρισης Απορριμμάτων και του real estate, ικανοποιεί πλήρως τα επενδυτικά κριτήρια της Winex και επιπλέον έχει σημαντικές προοπτικές βελτίωσης των μεγεθών της, κάτι άλλωστε που προκύπτει και από το ενδιαφέρον που έχουν εκδηλώσει κατά καιρούς και άλλα επιχειρηματικά σχήματα για συμμετοχή ή συνεργασία με τον Όμιλο ΙΝΤΡΑΚΑΤ. Πιστεύουμε στην ΙΝΤΡΑΚΑΤ και γι αυτό επενδύσαμε 70,1 εκατ. ευρώ αποκτώντας το 31,7 της εταιρείας.

  Διαθέτουμε και τις δυνάμεις για να στηρίξουμε την επένδυσή μας στην ΙΝΤΡΑΚΑΤ και την τεχνογνωσία και το επιχειρηματικό σχέδιο, και μαζί με το ανθρώπινο δυναμικό του Ομίλου ΙΝΤΡΑΚΑΤ, πιστεύουμε ότι θα καταφέρουμε να διευρύνουμε τις αναπτυξιακές δυνατότητες της ΙΝΤΡΑΚΑΤ και την αναδείξουμε σε ένα σύγχρονο και κορυφαίο Όμιλο στους τομείς της δραστηριότητάς της.  

  O Αλέξανδρος Εξάρχου, σχολιάζοντας την συναλλαγή δήλωσε: "Είμαστε βέβαιοι, ότι θα πείσουμε όλους τους μετόχους,  παλαιούς και νέους, να στηρίξουν την πρότασή μας και το πλάνο μας για τη νέα εποχή της ΙΝΤΡΑΚΑΤ το οποίο θα λειτουργήσει προς όφελος των μετόχων και των εργαζομένων της, αλλά και της ελληνικής οικονομίας."
   

  Το ανεκτέλεστο της Intrakat 

  Υπενθυμίζεται πως το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των υπογεγραμμένων συμβάσεων της Intrakat φθάνει το 1,1 δισ. ευρώ, ενώ η κατασκευαστική συμμετέχει στους διαγωνισμούς ΣΔΙΤ, έχοντας προεπιλεγεί σε συνολικά 12 έργα, προϋπολογισμού 1,5 δισ. ευρώ περίπου.

  Στο χαρτοφυλάκιο έργων της περιλαμβάνεται η υπογειοποίηση της σιδηροδρομικής γραμμής στα Σεπόλια, η διευθέτηση του ρέματος Εσχατιάς, η μελέτη – κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Πάφου-Χρυσοχούς στην Κύπρο, η επιλογή της σε κοινοπραξία με τη γαλλική εταιρεία Bouygues επιλέχθηκε από την Lamda Development ως σύμβουλος με τη μορφή του Early Contractor Involvement (ECI) για την ανέγερση του Πύργου Κατοικιών στη Μαρίνα Ελληνικού (Riviera Tower).

  Στο επόμενο διάστημα αναμένει την υπογραφή συμβάσεων για τα έργα του σιδηροδρομικού σταθμού Αθηνών προϋπολογισμού 33,9 εκατ. ευρώ, των εργολαβιών του ΔΕΔΔΗΕ για την κατασκευή δικτύων διανομής ύψους 155 εκατ. ευρώ και και της επέκτασης της Λεωφ. Κύμης ύψους 350 εκατ. ευρώ μαζί με τις εταιρείες  ΤΕΡΝΑ και ΑΚΤΩΡ.

  Επίσης η Intrakat είναι προσωρινός ανάδοχος στον οδικό άξονα Καλαμάτα – Ριζόμυλος-Πύλος -Μεθώνη, ύψους 252 εκατ. ευρώ μαζί με την Άκτωρ Παραχωρήσεις και στον ΒΟΑΚ, στο τμήμα Χερσόνησος - Νεάπολη, προϋπολογισμού 192,5 εκατ. ευρώ μαζί με τις ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις.

  Στον τομέα της ενέργειας η Intrakat διαθέτει 100 MW αιολικών αδειοδοτημένα, 100 MW με οριστικούς όρους σύνδεσης και 500MW τα οποία βρίσκεται σε εξέλιξη η περιβαλλοντική αδειοδότηση και σε αναμονή για τους όρους σύνδεσης βρίσκονται 350ΜW φωτοβολταϊκά.

  Μέχρι το τέλος του έτους, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διοίκησης, θα έχει "ωριμάσει" ένα "πράσινο" χαρτοφυλάκιο συνολικής ισχύος 1 GW μέχρι το στάδιο της περιβαλλοντικής αδειοδότησης.

  Παράλληλα, η εταιρεία έχει λάβει άδειες για μονάδες αποθήκευσης συνολικής ισχύος 500 MW, οι οποίες προορίζονται κυρίως για τη Βοιωτία, αλλά και για Δυτική Μακεδονία, την Εύβοια και τη Θράκη.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ