Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 27-Ιουν-2022 17:00

  Δαγούμας (ΡΑΕ): Στοιχεία στην Επιτροπή Ανταγωνισμού για δεσπόζουσα θέση στον ηλεκτρισμό

  Δαγούμας (ΡΑΕ): Στοιχεία στην Επιτροπή Ανταγωνισμού για δεσπόζουσα θέση στον ηλεκτρισμό
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Στην Επιτροπή Ανταγωνισμού με το ερώτημα της ενδεχόμενης κατάχρησης δεσπόζουσας θέσης έχει καταθέσει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας στοιχεία για την αγορά ηλεκτρισμού, όπως αποκάλυψε σήμερα ο πρόεδρος της ανεξάρτητης αρχής Θ. Δαγούμας. 

  Όπως ανέφερε ο κ. Δαγούμας, η ΡΑΕ βρίσκεται σε στενή συνεργασία με την Επιτροπή Ανταγωνισμού και στο πλαίσιο αυτό έχουν κοινοποιηθεί προς αξιολόγηση ζητήματα τιμολόγησης καταναλωτών σε όλα τα επίπεδα τάσεων. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η ΕΠΑΝΤ θα κληθεί να εξετάσει το ενδεχόμενο εάν υπάρχει κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης ή εναρμονισμένες πρακτικές, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι καθετοποιημένες εταιρίες του κλάδου είναι σε θέση να έχουν δεσπόζουσα θέση. 

  Αναφερόμενος στην εποπτεία της αγοράς και στις δράσεις στη λιανική για την ενδυνάμωση και προστασία των καταναλωτών, ο κ. Δαγούμας σημείωσε ότι έχουν επιβληθεί κυρώσεις ύψους 3,5 εκατ. ευρώ σε 5 προμηθευτές για ληξιπρόθεσμες οφειλές σε διαχειριστές για το 2020 ενώ έχουν κληθεί σε ακρόαση ακόμη 12 προμηθευτές για ληξιπρόθεσμες οφειλές του 2021. 

  Για θέματα που αφορούν σε δικαιώματα των καταναλωτών η ΡΑΕ έχει προχωρήσει σε ακροάσεις 11 προμηθευτών για θέματα παροχής σταθερών τιμολογίων και τυποποίησης της ρήτρας αναπροσαρμογής ενώ με αποφάσεις του 2022 προχωρά εκ νέου σε ακροάσεις 12 προμηθευτών. Τα θέματα που εξετάζει ο Ρυθμιστής αφορούν στην προγνωστοποίηση και την ατομική ειδοποίηση των καταναλωτών και όπως είπε ο κ. Δαγούμας στόχος της ΡΑΕ είναι να επιστρέφονται χρήματα στους καταναλωτές. 

  Πρότυπα λογαριασμών

  Σε σχέση με τα θέματα καταναλωτή , ο κ. Δαγούμας ανέφερε ότι μετά από μια σειρά διαβουλεύσεων η ΡΑΕ υιοθέτησε τα οριστικά πρότυπα των λογαριασμών που θα πρέπει οι πορομηθευτές μέχρι τις 29 Ιουνίου να απαντήσουν εάν θα τα υιοθετήσουν και να στείλουν την αίτηση της προτύπου σύμβασης που θα αναρτηθεί και στην ιστοσελίδα τους. Στο πλαίσιο αυτό θα γίνουν θετικές αναφορές για όσες εταιρείες υιοθετήσουν τον πρότυπο λογαριασμό που έχει προταθεί από τη ΡΑΕ. Υπενθυμίζεται ότι η ΡΑΕ με τις αποφάσεις 967/2021 και 389/2022 υιοθέτησε πρότυπο για την αίτηση προσφοράς προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και πρότυπο για τον λογαριασμό κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. 

  Πάντως η αρμοδιότητα του κώδικα προμήθειας δεν βρίσκεται στη ΡΑΕ, κάτι που ο Ρυθμιστής έχει αιτηθεί να αλλάξει όπως ισχύει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

  ΑΔΜΗΕ

  Σε σχέση με τις αιτιάσεις του ΑΔΜΗΕ για την απόφαση καθορισμού του Wacc του διαχειριστή, ο κ. Δαγούμας υπεραμύνθηκε της απόφασης της ΡΑΕ κάνοντας λόγο για υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος και των συμφερόντων του καταναλωτή. Ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα αλλαγής της απόδοσης παρά μόνο εάν υπάρξει συμπληρωματικό αίτημα του ΑΔΜΗΕ εφόσον συντρέχουν αντικειμενικές συνθήκες (αύξηση του κόστους δανεισμού του ΑΔΜΗΕ). Ο κ. Δαγούμας ανέφερε ότι υπάρχει παραπληροφόρηση στα νούμερα και ανέφερε ως παράδειγμα τη μείωση της φορολογίας στο 22%, η οποία μεταφράζεται σε αυτόματη μείωση του Wacc κατά 0,5%. Για το κόστος δανεισμού του διαχειριστή, πρόσθεσε ότι εάν αυτό είναι υψηλότερο τότε ο ΑΔΜΗΕ μπορεί να κάνει αίτηση αναθεώρησης και τότε θα υπάρξει αναπροσαρμογή. Ο ΑΔΜΗΕ ήθελε αύξηση 39% στις χρέωσεις χρήσης συστήματος, εμείς δώσαμε 24% γιατί περιορίσαμε το Wacc και δεν εγκρίναμε ό,τι δεν θεωρήσαμε εύλογο, ανέφερε ο κ. Δαγούμας. Πρόσθεσε ότι εγκρίθηκε αύξηση κατά 50 εκατ. ευρώ αντί 80 εκατ. ευρώ που ζητούσε ο ΑΔΜΗΕ, με το επιτρεπόμενο έσοδο να διαμορφώνεται στα 262 εκατ. ευρώ αντί 294 εκατ. ευρώ που ζητούσε ο διαχειριστής. "Η ιστορία έχει λήξει” ανέφερε κατηγορηματικά ο κ. Δαγούμας ερωτηθείς εάν προτίθεται η ΡΑΕ να επανεξετάσει την απόφασή της. 

  Πιστοποίηση διαχειριστών 

  Ο κ. Δαγούμας τόνισε εξάλλου ότι η ΡΑΕ θα καταφύγει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να διαπιστώσει εάν είναι συμβατή με το ευρωπαϊκό δίκαιο η ρύθμιση που κατατέθηκε στη βουλή για την αφαίρεση αποφασιστικών αρμοδιοτήτων της ΡΑΕ όσον αφορά την πιστοποίηση των διαχειριστών δικτύου φυσικού αερίου. Θα ρωτήσουμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή γιατί καταργούνται αποφάσεις της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, ανέφερε ο κ. Δαγούμας εξηγώντας ότι είναι δικαίωμα της χώρας να αλλάξει το μοντέλο διαχωρισμού κάτι το οποίο γίνεται στην περίπτωση των δικτύων διανομής φυσικού αερίου στο πλαίσιο της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ Υποδομών και της πώλησής της στην Italgas. Σημειώνεται ότι η αλλαγή που αποφασίστηκε αφορά στο μοντέλο του νομικού και λειτουργικού διαγωνισμού έναντι του ιδιοκτησιακού διαχωρισμού που ίσχυε μέχρι σήμερα.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ