Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 17-Ιουν-2022 07:40

  Πόσο θα κοστίσει και πώς θα γίνει το ελληνικό Hyde Park

  Πόσο θα κοστίσει και πώς θα γίνει το ελληνικό Hyde Park
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελένης Μπότα

  Δεκατέσσερις φορές μεγαλύτερο από τον Εθνικό Κήπο, και μεγαλύτερο ακόμα και από το Hyde Park του Λονδίνου, το The Ellinikon Park που θα κατασκευαστεί στην έκταση του Ελληνικού από τη Lamda Development θα είναι συνολικής έκτασης 2 εκατ. τ.μ και συνολικού προϋπολογισμού 250 εκατ. ευρώ. 

  Αξίζει να αναφερθεί ότι το νέο Μητροπολιτικό Πάρκο στην περιοχή του Ελληνικού θα είναι το μεγαλύτερο στο είδος του, όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και ένα από τα μεγαλύτερα διεθνώς, καθώς η έκταση του, όπως προαναφέρθηκε θα είναι 2.000 στρέμματα, όταν η έκταση του Πεδίον του Άρεως είναι 270 στρέμματα, του Εθνικού Κήπου 160 στρέμματα, του Κτήματος Συγγρού 950 στρέμματα, του Πάρκου Τρίτση 1.000 στρέμματα και του Hyde Park του Λονδίνου 1.420 στρέμματα.

  Oι μελέτες για την κατασκευή του έργου είναι ήδη σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθούν στο τέλος του έτους. 

  Όπως ανέφερε η διοίκηση της Lamda Development, ένα μεγάλο τμήμα του Πάρκου του Ελληνικού θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2025. Ήδη, ένα κομμάτι του, το Experience Park, συνολικής έκτασης 75.000 τ.μ. άνοιξε για το κοινό από τον Δεκέμβριο του 2021, πολύ νωρίτερα από το αναμενόμενο, το οποίο μέχρι σήμερα έχει υποδεχτεί πάνω από 500.000 επισκέπτες. 

  Βασικό κομμάτι του σχεδιασμού της Lamda είναι η δημιουργία ενός εκτεταμένου δικτύου διαδρομών, μεγαλύτερου των 50 χιλιομέτρων, με πεζόδρομους, ποδηλατόδρομους και δρόμους ήπιας κυκλοφορίας. Σε αυτό θα περιλαμβάνεται και ένας πεζόδρομος πλάτους 56 μέτρων και μήκους πάνω από 2,5 χλμ, που θα συνδέει την λεωφόρο Βουλιαγμένης με το Παράκτιο Μέτωπο μέσω του Πάρκου του Ελληνικού. Έτσι, το πάρκο θα ξεκινά από τις παρυφές του Υμηττού και θα εκτείνεται ως τη θάλασσα συνδέοντας τους γύρω Δήμους και ενώνοντας τις νέες γειτονιές που θα δημιουργηθούν.

  Μέχρι σήμερα, το κόστος των μελετών του Πάρκου ξεπερνά τα 7 εκατ. ευρώ, ποσό που έχει καλυφτεί πλήρως από τον επενδυτή. 

  Οι περιοχές του The Ellinikon Park

  H Ολυμπιακή Πλατεία θα αποτελέσει σημείο ανάδειξης της Ολυμπιακής κληρονομιάς, ενώ το αμφιθέατρο της περιοχής θα μπορεί να φιλοξενεί συναυλίες και άλλες εκδηλώσεις.

  Στο υψηλότερο σημείο του Πάρκου θα δημιουργηθούν υπαίθριες γκαλερί που θα φιλοξενούν γλυπτά και έργα μοντέρνας Τέχνης, με έμφαση στους Έλληνες καλλιτέχνες.

  Σε μία έκταση μεγαλύτερη από το Πεδίον του Άρεως θα υπάρχουν θεματικές περιοχές, όπως αμπελώνες, ελαιώνες και αγροί, προσκαλώντας τους επισκέπτες σε ένα ταξίδι ανακάλυψης της ελληνικής γεωργίας.

  Στην περιοχή Saarinen δεσπόζει το κεντρικό κτίριο του Ανατολικού Αερολιμένα του Ελληνικού, που για δεκαετίες υπήρξε πύλη εισόδου στην Αθήνα.

  Το ιστορικό κτίριο αποκτά νέα ζωή ως εκθεσιακό κέντρο και χώρος πολιτιστικών εκδηλώσεων.

  Το Ρέμα Τραχώνων οριοθετείται και η κοίτη του απελευθερώνεται, με αποτέλεσμα την αναζωογόνηση του τοπικού οικοσυστήματος και τη μεταμόρφωση της γύρω περιοχής.

  Η αναμορφωμένη Λίμνη κανόε-καγιάκ των Ολυμπιακών Αγώνων Αθήνα 2004 θα είναι ένας χώρος όπου θα μπορεί κανείς να απολαύσει τη μαγευτική θέα από το παρατηρητήριο και να εξερευνήσει τη λίμνη.

  Τέλος, αναπόσπαστο μέρος του The Ellinikon Park είναι το Experience Park, στην περιοχή των τριών υποστέγων της Πολεμικής Αεροπορίας, που έχει ήδη γίνει ο νέος προορισμός στα νότια προάστια.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ