Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 08-Ιουν-2022 07:54

  Fraport Greece: Εκτιμήσεις για ανάκτηση της κίνησης του 2019 μεταξύ 80% - 85%

  Fraport Greece: Εκτιμήσεις για ανάκτηση της κίνησης του 2019 μεταξύ 80% - 85%
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Φώτη Φωτεινού 

  Αισιόδοξα είναι τα μηνύματα της θερινής περιόδου για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της Fraport Greece, καθώς βαίνουν αυξητικές οι τουριστικές ροές προς αρκετά νησιά της Ελλάδας.

  Σύμφωνα με εκτιμήσεις και εφόσον δεν προκύψουν εξωγενείς αρνητικές συνθήκες, η Fraport Greece, όπως υποστηρίζουν στελέχη της, δύναται να ανακτήσει φέτος και στο σύνολο της χρονιάς το 80% - 85% της κίνησης του 2019.

  Το 2019, οι 14 περιφερειακοί αερολιμένες διακίνησαν, για πρώτη φορά, πάνω από 30 εκατ. επιβάτες, ενώ το 2020 επήλθε μεγάλη μείωση (-71,4%), με 8,61 εκατ. επιβάτες, εξαιτίας της εκδήλωσης της πανδημίας. 

  Όσο κορυφώνεται το καλοκαίρι, τόσο μειώνεται η "ψαλίδα" σε σχέση με το 2019 

  Οι ενδείξεις για τη φετινή θερινή περίοδο φανερώνουν σημαντική ανάκτηση της επιβατικής κίνησης και μείωση της "ψαλίδας" σε σχέση με το 2019.

  Στο πρώτο τετράμηνο του έτους, η επιβατική κίνηση στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της Fraport Greece ανήλθε σε 2,71 εκατ. επιβάτες, έναντι 3,35 εκατ. επιβατών το αντίστοιχο διάστημα του 2019, ήτοι μείωση 19,1%.

  Ωστόσο, τον Απρίλιο, η επιβατική κίνηση ανήλθε σε 1,4 εκατ. επιβάτες, έναντι 1,43 εκατ. επιβατών το 2019, παρουσιάζοντας μείωση μόλις 2,4%. 

  Μάλιστα, σε ορισμένα αεροδρόμια, όπως στη Κω, στη Ρόδο, στη Ζάκυνθο και την Κέρκυρα, η επιβατική κίνηση ήταν αυξημένη σε σχέση με το 2019!

  Όπως σημειώνουν αναλυτές της αεροπορικής αγοράς, τα περισσότερα αεροδρόμια της Fraport χαρακτηρίζονται από έντονη εποχικότητα, με αποτέλεσμα η θερινή περίοδος να αποτελεί "βαρόμετρο" για τις επιδόσεις του έτους.

  Εκτός από τις ελληνικές AEGEAN και SKY express, εταιρείες με σημαντικό "αποτύπωμα" τα τελευταία χρόνια στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια είναι η γαλλική Air France και η γερμανική Lufthansa, μέσω της Eurowings. 

  Αισιόδοξος για τη φετινή χρονιά εμφανίστηκε και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Fraport AG, Dr. Stefan Schulte, κατά τη διάρκεια της ετήσιας γενικής συνέλευσης του γερμανικού ομίλου, τονίζοντας ότι "τα χειρότερα πέρασαν για τον κλάδο των αερομεταφορών, ετοιμαζόμαστε για αξιοσημείωτη ανάκαμψη". 

  Από την άλλη πλευρά, στον αεροπορικό κλάδο, όλοι απεύχονται τυχόν "δυσλειτουργίες" στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου, λόγω της έλλειψης προσωπικού, με ακυρώσεις και ματαιώσεις πτήσεων σε κεντρικά ευρωπαϊκά αεροδρόμια που δύναται να επηρεάσουν και την Ελλάδα και τυχόν κλιμάκωση των γεωπολιτικών αβεβαιοτήτων.  

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ