Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 01-Ιουν-2022 19:54

  Εντός ημερών ο επενδυτής για τα ακίνητα της Alpha Bank

  Εντός ημερών ο επενδυτής για τα ακίνητα της Alpha Bank
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Λεωνίδα Στεργίου

  Την ενσωμάτωση της δραστηριότητας παροχής υπηρεσιών διαχείρισης ακινήτων της Alpha Real Estate Management and Investments (AREMI) ως μέρος της γενικότερης διαδικασίας μετασχηματισμού της, ανακοίνωσε η Alpha Αστικά Ακίνητα, εταιρεία του Ομίλου Alpha Bank. Παράλληλα, εντός των ημερών αναμένεται η ανακοίνωση του προτιμητέου επενδυτή για τη δημιουργία κοινοπραξίας, σύμφωνα με το σχέδιο Skyline.

  Οι υποψήφιοι

  Όπως έχει δημοσιεύσει το Capital.gr, τα σχήματα Invel/Prodea, Dimand/HIG και Brook Lane εμφανίζονται ως επικρατέστερα, καθώς η David Kampner, όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς, δεν έχει υποβάλει δεσμευτική προσφορά. Έτσι, αναμένεται το ενδιαφέρον να επικεντρωθεί στις δεσμευτικές προσφορές από Invel/Prodea, Dimand/HIG και Brook Lane. Υπενθυμίζεται ότι η Alpha Bank έχει ήδη πραγματοποιήσει στρατηγική συμμαχία με την David Kampner στη δημιουργία του κοινού σχήματος Cepal, στη διαχείριση κόκκινων δανείων.

  Το σχέδιο

  To σχέδιο προβλέπει τη συγκέντρωση των εργασιών παροχής υπηρεσιών της AREMI με αυτές, της επίσης θυγατρικής εταιρείας του Ομίλου, Alpha Αστικά Ακίνητα, δημιουργώντας μία νέα εταιρεία, η οποία και θα παρέχει υπηρεσίες διαχείρισης και εκμετάλλευσης για όλο τον κύκλο ζωής των ακινήτων (π.χ. εκτιμήσεις, advisory, διαχείριση κ.λπ.), εκμεταλλευόμενη τη θετική συγκυρία για την εγχώρια αγορά ακινήτων.

  Το ντιλ

  Η αξία της συναλλαγής, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τρίτο ή τέταρτο τρίμηνο του έτους, δεν έχει ακόμα καθοριστεί. Ωστόσο, υπολογίζεται ότι το σχήμα θα διαθέτει περισσότερα από 800 ακίνητα αξίας άνω του 1 δισ. ευρώ.

  Στόχος του σχήματος είναι η δημιουργία μιας μεγάλης κλίμακος επενδυτικής πλατφόρμας ακινήτων στην Ελλάδα, εστιάζοντας κυρίως σε γραφεία, αλυσίδες λιανικής και logistics. Από τη συναλλαγή προκύπτει κεφαλαιακό όφελος για την Alpha Bank της τάξεως των 300 εκατ. ευρώ.

  Σύμφωνα με πληροφορίες, σε πρώτη φάση, περιλαμβάνονται:

  * 50 ακίνητα υψηλής προβολής (prime assets), αξίας περίπου 280 εκατ. ευρώ.

  * 320 ακίνητα αξίας περίπου 180 εκατ. ευρώ.

  * 205 κατοικίες και διαμερίσματα, αξίας περίπου 75 εκατ. ευρώ

  Οι κινήσεις

  Ο μετασχηματισμός της Αlpha Αστικά Ακίνητα (ΑΑΑ) εντάσσεται στο ευρύτερο σχέδιο (Project Skyline) του Ομίλου για την ενίσχυση της παρουσίας του στην αγορά ακινήτων και τη δημιουργία διαφοροποιημένων πηγών εσόδων. Επιπλέον, το ίδιο σχέδιο προβλέπει και τη δημιουργία μίας νέας επενδυτικής εταιρείας ακινήτων, η οποία και θα αναλάβει τη διαχείριση ενός σημαντικού χαρτοφυλακίου ανακτηθέντων ακινήτων του ομίλου, αξίας άνω των 500 εκατ. ευρώ, μεταξύ των οποίων και το σημερινό χαρτοφυλάκιο ακινήτων της Alpha Αστικά Ακίνητα.

  Τα ακίνητα θα μεταβιβασθούν σε εταιρεία-όχημα του Project Skyline, το πλειοψηφικό πακέτο του οποίου θα δοθεί, με την ολοκλήρωση του εν εξελίξει διαγωνισμού, σε στρατηγικό επενδυτή, με την Alpha Bank να διατηρεί μειοψηφική συμμετοχή στο νέο σχήμα προκειμένου να επωφεληθεί από την αναμενόμενη περαιτέρω αύξηση των αξιών στην ελληνική αγορά ακινήτων. Για το Project Skyline εξέφρασε ενδιαφέρον διψήφιος αριθμός επενδυτών, από το εξωτερικό και την Ελλάδα, και η διοίκηση του Ομίλου αναμένεται να ανακοινώσει, μέσα στις επόμενες ημέρες, τον προτιμητέο επενδυτή.

  Νέα διοίκηση

  Παράλληλα, σε σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου αποφασίσθηκε ο διορισμός του κ. Γεώργιου Ποιμενίδη στη θέση του Μη Εκτελεστικού Προέδρου και του κ. Γεώργιου Σπηλιόπουλου στη θέση του μη Εκτελεστικού Αντιπροέδρου. Ο κ. Ιωάννης Γκάνος, μέχρι πρότινος επικεφαλής στην AREMI, αναλαμβάνει τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της νέας Alpha Αστικά Ακίνητα.

  Η ολοκλήρωση του μετασχηματισμού της Alpha Αστικά Ακίνητα σε εταιρεία αποκλειστικού σκοπού παροχής υπηρεσιών διαχείρισης ακινήτων, θα οδηγήσει σε ανάπτυξη εργασιών, καθώς πλέον η εταιρεία θα καλύπτει το σύνολο των εταιρειών του Ομίλου της Alpha Bank, τα ακίνητα που έχουν ενταχθεί στο χαρτοφυλάκιο του Project Skyline αλλά και τρίτους, εκτός Ομίλου πελάτες, που επιθυμούν την αποδοτική διαχείριση της ακίνητης περιουσίας τους.

  Παράλληλα, σύμφωνα με την Τράπεζα, η νέα εταιρεία θα αξιοποιήσει την πολυετή τεχνογνωσία του Ομίλου στον τομέα της διαχείρισης ακινήτων, με στόχο την ανάπτυξη και διάθεση νέων ανταγωνιστικών προϊόντων και υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας και την εδραίωση πρωταγωνιστικού ρόλου στην ελληνική αγορά ακινήτων, δεδομένων των θετικών προοπτικών του κλάδου, λόγω της αυξανόμενης πιστωτικής επέκτασης και ρευστότητας.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ