Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 29-Μαϊ-2022 08:08

  Πρόταση έκπληξη για τη φορολόγηση των κερδών στον ηλεκτρισμό

  Πρόταση έκπληξη για τη φορολόγηση των κερδών στον ηλεκτρισμό
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Μια διαφορετική προσέγγιση στο φλέγον θέμα των ημερών για την αγορά ηλεκτρισμού, έκανε ο γενικός διευθυντής του τομέα ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου της Mytilineos Ντίνος Μπενρουμπή. Συγκεκριμένα, μιλώντας στο Athens Energy Dialogues, ο κ. Μπενρουμπή τόνισε ότι οι εταιρείες του κλάδου ηλεκτρισμού δεν είναι αντίθετες στο να συνεισφέρουν στην προσπάθεια για ελάφρυνση του δυσανάλογου βάρους που έχει προκληθεί για τους καταναλωτές από την ενεργειακή κρίση. Όμως, με αφορμή τη συζήτηση για την περίφημη φορολόγηση των υπερεσόδων των εταιρειών ηλεκτρισμού, ο κ. Μπενρουμπή υπογράμμισε ότι δεν μπορεί το θέμα να προσεγγίζεται σαν να έχει γίνει από πλευράς των εταιρειών κάτι μεμπτό. Δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται οι εταιρείες σαν να έκαναν κάτι που δεν έπρεπε..

  Ο ίδιος τόνισε ότι στην Ελλάδα "έχει πολιτικοποιηθεί ένα καθαρά εξωγενές οικονομικό θέμα, πολύ ευαίσθητο κοινωνικά, το οποίο, όμως, έχει ισχυρές τεχνικές πτυχές" και προειδοποίησε ότι η αναδρομική φορολόγηση κερδών αντίκειται στις επιταγές της Ε.Ε., η οποία δεν συμπεριλαμβάνει στα "ουρανοκατέβατα κέρδη" το φυσικό αέριο.

  Σύμφωνα με το στέλεχος της Mytilineos οι εταιρείες θα μπορούσαν να συνεισφέρουν ένα μέρισμα από τα συγκυριακά υψηλά κέρδη, στο μέτρο που τους αναλογεί, με ίση μεταχείριση αυτών που θα φορολογηθούν και με αξιοπρεπή τρόπο. Πως μπορεί να γίνει αυτό; Έχει συμβεί και στο παρελθόν με τον κλάδο τον εφοπλιστών ανέφερε ο κ. Μπενρουμπή, υπενθυμίζοντας την εθελοντική συμφωνία για τη φορολόγηση των μερισμάτων που είχε συμφωνηθεί μεταξύ της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών και της Ελληνικής κυβέρνησης. Υπενθυμίζεται ότι από τη συμφωνία αυτή με τους εφοπλιστές, σύμφωνα με εκτιμήσεις εισέρρευσαν στην ελληνική οικονομία πάνω από 135 εκατ. ευρώ ετησίως.

   

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ