Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 17-Μαϊ-2022 07:51

  Με ποιους κλείνει το ντιλ των ακινήτων της η Alpha Bank

  Alpha Αστικά Ακίνητα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Λεωνίδα Στεργίου

  Μεγάλα ονόματα της διεθνούς αγοράς περιλαμβάνουν τα επενδυτικά σχήματα που κατέθεσαν προσφορές για τη δημιουργία κοινοπραξίας με την Alpha Bank στο χώρου του real estate.

  Την περίοδο αυτή τρέχει η αξιολόγηση των προσφορών, οι οποίες, σύμφωνα με πηγές της αγοράς, έχουν υποβληθεί από τα σχήματα Invel/Prodea, Dimand-HIG, Brook Lane και Davidson Kempner.

  Η αξιολόγηση και η υπογραφή της συμφωνίας πρόκειται να ολοκληρωθεί μέχρι τέλη Ιουνίου, με τα σχήματα Invel/Prodea, Dimand/HIG και Brook Lane, να εμφανίζονται ως επικρατέστερα, καθώς η David Kampner, όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς, δεν έχει υποβάλει δεσμευτική προσφορά.

  Έτσι, αναμένεται το ενδιαφέρον να επικεντρωθεί στις δεσμευτικές προσφορές από Invel/Prodea, Dimand/HIG και Brook Lane. Υπενθυμίζεται ότι η Alpha Bank έχει ήδη πραγματοποιήσει στρατηγική συμμαχία με την David Kampner στη δημιουργία του κοινού σχήματος Cepal, στη διαχείριση κόκκινων δανείων.

  Η Prodea Investments είναι η μεγαλύτερη εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα, εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με ενεργητικό άνω των 2,9 δισ. ευρώ. Η Invel είχε αγοράσει στα τέλη του 2013 το 66% της Prodea από την Εθνική Τράπεζα (πρώην Πανγαία).

  Το αμερικανικό HIG Capital, με υπό διαχείριση κεφάλαια άνω των 43 δισ. δολαρίων, συνεργάζεται από το 2020 με την ελληνική εταιρεία Dimand, με σημαντικά έργα και αναπτύξεις (πχ Πύργος Πειραιά), ενώ το επενδυτικό κεφάλαιο Brook Lane δραστηριοποιείται στην αγορά ακινήτων και συμμετέχει ήδη στην ανάπτυξη του Ελληνικού.  

  Αξία και ακίνητα

  Η αξία της συναλλαγής, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τρίτο ή τέταρτο τρίμηνο του έτους, δεν έχει ακόμα καθοριστεί. Ωστόσο, υπολογίζεται ότι το σχήμα θα διαθέτει περισσότερα από 800 ακίνητα αξίας άνω του 1 δισ. ευρώ.

  Στόχος του σχήματος είναι η δημιουργία μιας μεγάλης κλίμακος επενδυτικής πλατφόρμας ακινήτων στην Ελλάδα, εστιάζοντας κυρίως σε γραφεία, αλυσίδες λιανικής και logistics. Από τη συναλλαγή προκύψει κεφαλαιακό όφελος για την Alpha Bank της τάξεως των 300 εκατ. ευρώ.

  Σύμφωνα με πληροφορίες, σε πρώτη φάση, περιλαμβάνονται:

  * 50 ακίνητα υψηλής προβολής (prime assets), αξίας περίπου 280 εκατ. ευρώ.

  * 320 ακίνητα αξίας περίπου 180 εκατ. ευρώ.

  * 205 κατοικίες και διαμερίσματα, αξίας περίπου 75 εκατ. ευρώ

  Το project Skyline

  Στόχος είναι στο τέλος της πενταετίας, στην οποία εκτείνεται το business plan, να έχει εκμισθωθεί σχεδόν το σύνολο των περίπου 800 ακινήτων, που προβλέπεται να περιλαμβάνει συνολικά το χαρτοφυλάκιο.

  Η Alpha Αστικά Ακίνητα πρόκειται να μετασχηματιστεί σε εταιρεία με αποκλειστικό αντικείμενο την παροχή υπηρεσιών διαχείρισης και εκμετάλλευσης ακινήτων.

  Έτσι, η Alpha Αστικά Ακίνητα (ΑΣΤΑΚ) θα αποσχίσει και θα πουλήσει το χαρτοφυλάκιο ακινήτων της σε μη εισηγμένη εταιρεία του ομίλου Alpha Bank, η οποία θα αποτελέσει και το ειδικό όχημα (SPV) της συναλλαγής για το Skyline.

  Δηλαδή, στη συγκεκριμένη εταιρεία θα μεταφερθεί όλο το χαρτοφυλάκιο ακινήτων που θα αξιοποιηθεί και εν συνεχεία θα μεταβιβαστεί πλειοψηφικό πακέτο (άνω του 50%) στον προτιμητέο επενδυτή.

  Ο τομέας παροχής υπηρεσιών της Alpha Αστικά Ακίνητα, που μέχρι σήμερα αντιστοιχεί περίπου στο 75% του κύκλου εργασιών της, αναμένεται με την ενίσχυσή του να καλύψει την απώλεια εισοδήματος από ενοίκια, που θα προκληθεί από τη μεταβίβαση των ακινήτων, και να δημιουργήσει περαιτέρω περιθώρια κερδοφορίας.

  Ως προς την Αlpha Αστικά Ακίνητα, δεν υπάρχει καμία απόφαση για την έξοδό της από το Χρηματιστήριο Αθηνών.

  O αρχικός σχεδιασμός της Συναλλαγής Skyline προέβλεπε τον μετασχηματισμό της Alpha Αστικά Ακίνητα σε επενδυτική πλατφόρμα ακινήτων και τη μεταβίβαση της δραστηριότητας διαχείρισης ακινήτων σε εταιρεία του Ομίλου Alpha Holdings.

  Όμως, κατά την διαγωνιστική διαδικασία διαπιστώθηκε ότι, μεταξύ άλλων, επιβαρύνει χρονικά και διαδικαστικά τη συναλλαγή λόγω των αυξημένων διατυπώσεων, που θέτει η κείμενη νομοθεσία για τις συναλλαγές επί εισηγμένων εταιρειών.

  Για αυτό το νέο σχέδιο ότι τα (περιλαμβανομένων της Alpha Αστικά Ακίνητα) θα μεταβιβαστούν σε μη εισηγμένη εταιρεία, η οποία θα αποτελέσει τη βάση της κοινοπραξίας μεταξύ επενδυτή και Alpha Bank.

  Διαβάστε επίσης:

  Τι αλλάζει η Alpha Bank στο σχέδιό της για τα ακίνητα

  Τα ντιλ και τα νούμερα που βλέπουν οι τραπεζίτες για την επόμενη ημέρα

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ