Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 16-Μαϊ-2022 08:03

  ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Οι προσδοκίες από τη δημόσια πρόταση και τα μηνύματα της αγοράς

  ΕΛΛΑΚΤΩΡ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  της Ελένης Μπότα

  Περιορισμένο ποσοστό που δε θα ξεπερνά το 5%, εκτιμούν κύκλοι της Ελλάκτωρ ότι θα αποκτήσει η Reggeborg Invest μέσω της προαιρετικής δημόσιας πρότασης. Παρά τους κινδύνους που υπάρχουν το τελευταίο διάστημα στις αγορές παγκοσμίως, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και του πληθωρισμού και παρά το γεγονός ότι το τίμημα των 1,75 ευρώ ανά μετοχή που προσφέρει η Reggeborg παραπέμπει σε υψηλά 17 μηνών, η εκτίμηση είναι πως οι μέτοχοι που θα  αποδεχθούν την πρόταση θα είναι λίγοι και αυτό στέλνει μήνυμα στήριξης προς το βασικό μέτοχο.

  Ενώ δηλαδή θα μπορούσαν να αποδεχτούν κάποιοι θεσμικοί και μεγάλοι ιδιώτες το τίμημα και να αποκτήσουν ρευστότητα προκειμένου να την κατευθύνουν σε άλλες ίσως μετοχές που έχουν υποχωρήσει, δεν αναμένεται να το πράξουν καθώς βλέπουν πως μετά το deal με τη Motor Oil ανοίγονται σημαντικές προοπτικές για τον ;Oμιλο.

  Λίγο μετά την ανακοίνωση του deal ΕΛΛΑΚΤΩΡ - Motor Oil η Reggeborg Invest BV ανακοίνωσε την υποβολή προαιρετικής δημόσιας πρότασης προς όλους τους μετόχους που κατέχουν κοινές, ονομαστικές, μετά ψήφου μετοχές της Ελλάκτωρ, έναντι 1,75 ευρώ ανά μετοχή σε μετρητά.

  Σημειώνεται ότι επισήμως οι Ολλανδοί ελέγχουν το 30,5%, η Motor Oil το 29,87% το Atlas Fund γύρω στο 10%, περί το 4% ο εφοπλιστής Διαμαντίδης και μικρότερα ποσοστά θεσμικά και ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες αλλά και ιδιώτες.

  Όπως ανακοίνωσε η Motor Oil δεν προτίθεται να αγοράσει περαιτέρω μετοχές σε τυχόν δημόσια προσφορά, ενώ διατηρεί δικαιώματα μειοψηφίας στον Όμιλο Ελλάκτωρ έχοντας δυνατότητες υποστήριξης του γενικού επιχειρησιακού πλάνου και του management.

  Μετά το πέρας δύο ετών η Motor Oil έχει το δικαίωμα να μειώσει το μερίδιο των μετοχών της κατά 52 εκατ. μετοχές ήτοι ποσοστό 14,9% το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες έχει το δικαίωμα πρώτης προτίμησης για να το αποκτήσει  η Reggeborg Invest.

  Εκτός δημόσιας πρότασης η REDS

  Δεν θα γίνει δημόσια πρόταση για REDS αναφέρουν στο Capital.gr αρμόδιες πηγές. Στην REDS η Ελλάκτωρ διατηρεί ποσοστό 55% και μετά την υποβολή της προαιρετικής δημόσιας πρότασης της Reggebord στην Ελλάκτωρ, κυκλοφόρησαν πληροφορίες πως θα γινόταν δημόσια πρόταση και στην REDS, οι οποίες όμως διαψεύδονται αρμοδίως.

  Στο χαρτοφυλάκιο της Reds ανήκουν σήμερα 4 μεγάλα έργα το Smart Park, η Μαρίνα Αλίμου, το Κτήμα Καμπά αλλά και οι Γούρνες Ηρακλείου Κρήτης, ενώ σημαντική είναι η παρουσία της εταιρείας και στην αγορά της Ρουμανίας όπου πρόσφατα υπήρξε συμφωνία με τον βραχίονα της ΙΚΕΑ στην χώρα, την Vastint Group για την από κοινού ανάπτυξη γειτονικών οικοπέδων που έχουν οι δύο εταιρείες.

  Το 2021 ο κύκλος εργασιών της REDS, ανήλθε σε 7,5 εκατ., ενώ παράλληλα καταγράφηκε σημαντική ενίσχυση της λειτουργικής κερδοφορίας με EBITDA στα 5 εκατ., έναντι 4 εκατ.  και περιθώριο EBITDA 67% έναντι 62%. 

  Τα λειτουργικά Κέρδη (ΕΒΙΤ) ανήλθαν σε 3,2 εκατ. έναντι 2,3 εκατ. στη χρήση 2020, ενώ τα κέρδη προ φόρων ύψους ανήλθαν στα 1,3 εκατ. έναντι 0,7 εκατ. ευρώ το 2020. 

  Εκτός συμφωνίας η ΗΛΕΚΤΩΡ

  Εκτός της νέας συμφωνίας με την Motor Οil για την δημιουργία νέας εταιρείας στην οποία θα εισφερθούν όλα τα ενεργειακά έργα της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, είναι η ΗΛΕΚΤΩΡ θυγατρική του Ομίλου που ειδικεύεται στην διαχείριση απορριμμάτων και στην παραγωγή ενέργειας.  

  Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην εταιρεία, η ΗΛΕΚΤΩΡ θα παραμείνει θυγατρική του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ενώ σχεδιάζεται η περαιτέρω ενδυνάμωση και ενίσχυση της. 

  Να σημειωθεί ότι σήμερα η ΗΛΕΚΤΩΡ λειτουργεί πέντε μονάδες επεξεργασίας αστικών αποβλήτων με δυναμικότητα που υπερβαίνει τις 700.000 τόνους ετησίως, δύο μονάδες επεξεργασίας κλινικών αποβλήτων, καθώς και τέσσερα έργα παραγωγής ενέργειας από αξιοποίηση βιοαερίου εκλυόμενου από Χώρους Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων με συνολική εγκατεστημένη ισχύ που υπερβαίνει τα 35 MW. 

  Μέσα στο 2020 η θυγατρική του Ομίλου Ελλάκτωρ ανέλαβε μία σειρά σημαντικών συμβάσεων μεταξύ των οποίων το έργο "Υπηρεσίες Υποστήριξης, Λειτουργίας, Συντήρησης και Επισκευής του Εργοστασίου Μηχανικής Ανακύκλωσης" διάρκειας 6 μηνών και με μονομερές δικαίωμα παράτασης για άλλους έξι μήνες συνολικού προϋπολογισμού 10,8 εκατ. ευρώ, ενώ προχώρησε και στην υπογραφή διαδοχικών τροποποιητικών συμβάσεων για την παράταση παροχής υπηρεσιών στο πλαίσιο του έργου "Μελέτη Κατασκευή και Λειτουργία Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας και Διάθεσης Απορριμμάτων Επαρχιών Λάρνακας – Αμμοχώστοu".

  Επίσης προ ημερών κλείδωσε" στην Ηλέκτωρ, ένα μεγάλο project συνολικού ύψους 106 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ) που αφορά τη μονάδα καύσης στην περιοχή των Άνω Λιοσίων του Δήμου Φυλής.

  Ο τζίρος της εταιρείας με βάση τα μεγέθη του 2020 διαμορφώθηκε σε 101,92 εκατ. ευρώ έναντι 87,1 το 2019, ενώ τα αποτελέσματα  μετά από φόρους ανήλθαν σε κέρδη 0,95 εκατ. ευρώ από ζημιές 1,98 εκατ. ευρώ. 

  Η νέα εταιρεία στην ενέργεια

  Η νέα εταιρεία που θα δημιουργηθεί όπως έχει γράψει το Capital.gr της ΕΛΛΛΑΚΤΩΡ σε συνεργασία με την Motor Oil  συμπεριλαμβάνει όσα έργα είναι ήδη σε λειτουργία, και όσα είναι υπό ανάπτυξη.  

  H συνολική αξία της νέας εταιρείας θα ανέρχεται στο 1 δισ. ευρώ, με την Motor Oil να αποκτά το 75% του μετοχικού της κεφαλαίου καταβάλλοντας το ποσό των 750 εκατ. ευρώ και τον Όμιλο Ελλάκτωρ να διατηρεί το 25%. 

  Με αυτήν τη συμφωνία ο Όμιλος Motor Oil γίνεται ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα, συστήματα αποθήκευσης ενέργειας) που αγγίζει τα 800MW δυναμικότητας σε εν λειτουργία έργα (493MW Ομίλου Ελλάκτωρ και 280 MW Ομίλου Motor Oil) και συνολικά 2,3 GW χαρτοφυλάκιο υπό κατασκευή και προς ανάπτυξη.

  Να σημειωθεί ότι ο Όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός ενέργειας μέσω ΑΠΕ στην Ελλάδα, έχοντας 493MW, 24 αιολικά πάρκα, 1 μικρό υδροηλεκτρικό και 1 φωτοβολταϊκό.

  Εκτός από τα εγκατεστημένα έργα, έχουν προχωρήσει οι άδειες παραγωγής φωτοβολταϊκών πάρκων στην Ήπειρο και την Κεντρική Μακεδονία (137 MW), πιστοποιητικά παραγωγής για δύο συστήματα ενεργειακής αποθήκευσης (BESS) ισχύος 360 MW, υπάρχει διαδικασία έκδοσης άδειας λειτουργίας ως Φορέας Σωρευτικής Εκπροσώπησης ΑΠΕ και συμφωνία αγοράς αιολικού πάρκου (18,4 MW – ώριμη άδεια).

  Οι στόχοι του ομίλου είναι να αυξήσει την εγκατεστημένη ισχύ στα ΑΠΕ κατά 730 MW μέχρι το 2025, με στόχο έργα σε λειτουργία συνολικής ισχύος 1,2 GW.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ