Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 13-Μαϊ-2022 08:18

  Πότε έρχεται το έκτακτο μέρισμα στα ΕΛΠΕ λόγω ΔΕΠΑ

  Πότε έρχεται το έκτακτο μέρισμα στα ΕΛΠΕ λόγω ΔΕΠΑ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Θετικό χαρακτήρισε η διοίκηση των Ελληνικών Πετρελαίων το πρώτο τρίμηνο του έτους, με τις πωλήσεις να εξελίσσονται πολύ καλά τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

  Στα υπέρ του πρώτου τριμήνου καταγράφεται το γεγονός ότι πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη συντήρηση του διυλιστηρίου της Ελευσίνας και μάλιστα σε περίοδο κατά την οποία τα περιθώρια ήταν σχετικά χαμηλά.

  Ωστόσο, σε επίπεδο κόστους συνεχίζονται οι προκλήσεις που δημιουργούν οι υψηλές τιμές της ενέργειας και των δικαιωμάτων CO2. Σε κάθε περίπτωση η ζήτηση στην ελληνική αγορά βρίσκεται σε θετικά επίπεδα.

  Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η διοίκηση παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα στους αναλυτές, στον τομέα της εμπορίας δεν καταγράφεται αυτή τη στιγμή επίπτωση στη ζήτηση εξαιτίας των υψηλών τιμών των καυσίμων καθώς οι καταναλωτές μετά την άρση των περιορισμών του covid χρησιμοποιούν περισσότερο το αυτοκίνητό τους. Πάντως εάν συνεχιστεί το φαινόμενο των υψηλών τιμών, η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι θα επηρεαστεί και η ζήτηση.

  Στα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου υπάρχει για πρώτη φορά ειδική αναφορά και ξεχωριστό κεφάλαιο για τις ΑΠΕ, καθώς μάλιστα ξεκίνησε και τη λειτουργία του από τον Απρίλιο και το φωτοβολταϊκό της Κοζάνης.

  Τα EBITDA της δραστηριότητας αναμένεται να φτάσουν τα 50 εκατ. ευρώ με το στόχο του ομίλου να είναι από τα 285MW έργων που βρίσκονται σήμερα σε λειτουργία, το 2023 να φτάσει στα 400MW και το 2024 στα 600MW.

  Τέλος σε ό,τι αφορά στη ΔΕΠΑ Υποδομών, η διοίκηση αναμένει το κλείσιμο της συναλλαγής για την πώληση της εταιρείας στην Italgas μέσα στον Ιούνιο, που σημαίνει ότι το έκτακτο μέρισμα για τους μετόχους αναμένεται εντός του δεύτερου μισού του έτους.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ