Τετάρτη, 04-Μαϊ-2022 08:12
Σαράντης: "Κρατάνε" οι τιμές των καλλυντικών, αυξάνονται στα είδη σπιτιού

Του Γιώργου Λαμπίρη
Ανοδικά τρέχουν οι πωλήσεις για τον όμιλο Σαράντη, με ποσοστό 4% στο τρίμηνο, όπως αναφέρθηκε από πλευράς του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου και CFO του ομίλου, Κώστα Ροζακέα, στο πλαίσιο ενημέρωσης των αναλυτών.
Την ίδια στιγμή οι πληθωριστικές πιέσεις συνεχίζουν να επηρεάζουν αυτή τη στιγμή εντονότερα την κατηγορία προϊόντων που σχετίζονται με τη φροντίδα του σπιτιού, κυρίως λόγω της αύξησης των τιμών στις πρώτες ύλες όπως το αλουμίνιο και το πλαστικό. Μαζί με τα μεταφορικά η αύξηση του κόστους ανέρχεται στο 15% στην κατηγορία, γεγονός που επηρεάζει την τελική τιμή κατά 10% καθότι η συμμετοχή των πρώτων υλών στο κόστος ανέρχεται σε ποσοστό 80%, ενώ το υπόλοιπο 20% προέρχεται από εργατικό κόστος και αποσβέσεις.
Ως προς τον τομέα των καλλυντικών οι αυξήσεις στο κόστος είναι σημαντικά μικρότερες, με τις ανατιμήσεις στα τελικά σημεία να φτάνουν περίπου σε ποσοστό 2%, δεδομένου ότι η σύνθεσή τους βασίζεται κυρίως σε χημικά προϊόντα όπου δεν υφίσταται σοβαρό πεδίο ανατιμήσεων.
Όπως αναφέρθηκε σχετικά με το θέμα της επιβάρυνσης κόστους και των ανατιμήσεων στο πλαίσιο της ενημέρωσης προς τους αναλυτές, έγιναν ήδη αυξήσεις το 2021 από πλευράς του ομίλου, για να αντιμετωπίσει τα αυξημένα κόστη. Αναμένεται μάλιστα να συνεχίστουν οι αυξήσεις και το 2022 με νέες κινήσεις ούτως ώστε να διασφαλίσει ο όμιλος στο περιθώριό του στα κέρδη προ τόκων και φόρων σε αντίστοιχα επίπεδα με το 2021, που ήταν της τάξεως του 11,5% σε ενοποιημένη βάση.
Σε ό,τι αφορά τον ανεφοδιασμό του ομίλου με προϊόντα, υφίστανται καθυστερήσεις οι οποίες φτάνουν περίπου τις 30 ημέρες. Ο όμιλος είχε κάνει μία προσπάθεια μείωσης των αποθεμάτων εντός του 2021, ωστόσο πλέον δημιουργεί νέα αποθέματα προκειμένου να προλάβει την διατάραξη της εφοδιαστικής αλυσίδας και το ενδεχόμενο δημιουργίας ελλείψεων.
Την ίδια στιγμή, στην Ουκρανία όπου με το ξέσπασμα του πολέμου ο όμιλος είχε διακόψει την δραστηριότητά του μέσω της θυγατρικής Ergopack, αναφέρθηκε ότι στο τέλος Φεβρουαρίου ανεστάλησαν οι δραστηριότητες στην Ουκρανία, ενώ οι αποθήκες σταμάτησαν την λειτουργία τους λόγω παρουσίας Ρώσων στρατιωτών στην περιοχή του Kaniv. Oι αποθήκες αλλά και το εργοστάσιο της Ergopack επανήλθαν σε λειτουργία μετά την αποχώρηση των στρατευμάτων και συνέχισαν απρόσκοπτα οι δραστηριότητες του ομίλου στην Ουκρανία. Σημειώνεται ότι η Ergopack επεξεργάζεται πλαστικά απόβλητα και παράγει ανακυκλωμένο πλαστικό κόκκο που χρησιμεύει για να παραχθούν σακούλες απορριμμάτων.
Αυτή τη στιγμή σε ό,τι αφορά την δραστηριότητα της Ergopack στο εσωτερικό της Ουκρανίας – καθότι διατηρεί και εξαγωγική δραστηριότητα – διαθέτει τα προϊόντα που παράγει στο δυτικό τμήμα της χώρας, το οποίο είχε πληθυσμό περί τα 20 εκατ. ευρώ, ο οποίος αυξήθηκε σταδιακά λόγω της μετακίνησης πληθυσμού εν μέσω πολέμου, στα 30 εκατομμύρια άτομα πληθυσμό.
Την ίδια στιγμή ολοκληρώθηκε το επενδυτικό σχέδιο στην Πολωνία. Το έργο αφορά στη θυγατρική εταιρεία Polipak, με την επένδυση να ανέρχεται σε συνολικό ύψος 25 εκατ. ευρώ. Η μετακίνηση στο νέο εργοστάσιο θα γίνει εντός του καλοκαιριού με βάση τον υφιστάμενο προγραμματισμό.
Η νέα παραγωγική μονάδα της Polipak θα οδηγήσει στη δημιουργία νέων προϊόντων υψηλής τεχνολογίας, βελτιωμένων από άποψη οικολογικού προφίλ, ανθεκτικότητας και λειτουργικότητας. Το νέο εργοστάσιο θα χρησιμοποιεί αυτοματοποιημένες διαδικασίες παραγωγής που θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη παραγωγική δυναμικότητα και αυξημένη απόδοση.