Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 29-Μαρ-2022 18:12

  Ευτύχης Βασιλάκης: Μπορεί να είναι η τελευταία χρονιά που μιλάμε για ζημιές

  Ευτύχης Βασιλάκης: Μπορεί να είναι η τελευταία χρονιά που μιλάμε για ζημιές
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Αισιόδοξος για την πορεία της φετινής χρονιάς εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Aegean, Ευτύχης Βασιλάκης, αναφέροντας πως οι προκρατήσεις εισιτηρίων τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο ήταν στο περίπου 83% των αντίστοιχων μηνών του 2019 και τρεις με τέσσερις φορές πάνω από πέρσι.

  "Το 2022 φαίνεται ιδιαίτερα θετικό παρά την αβεβαιότητα που προκαλεί ο πόλεμος και η αύξηση των τιμών", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βασιλάκης κατά την ενημέρωση των αναλυτών για τα αποτελέσματα του 2021 για να προσθέσει στη συνέχεια: "Ελπίζω ότι φέτος είναι η τελευταία χρονιά που μιλάμε για ζημιές”.

  Όπως είπε ο κ. Βασιλάκης, η διαθεσιμότητα των πτήσεων της Aegean σε επίπεδο προσφερόμενων θέσεων στο μέσο της θερινής σεζόν αναμένεται να είναι περίπου 5-6% χαμηλότερα από το 2019. Συνολικά η εταιρεία αναμένεται να διαθέσει περίπου 15 με 15,2 εκατομμύρια θέσεις στο σύνολο της χρονιάς. Ακόμη η Aegean πρόκειται φέτος να ξεκινήσει και πάλι 15 δρομολόγια από το Αεροδρόμιο της Αθήνας που είχε διακόψει πέρσι λόγω της πανδημίας.

  Παράλληλα, η εταιρεία αναμένει και αυξημένο ανταγωνισμό εκτιμώντας πως η συνολική διαθεσιμότητα διεθνών πτήσεων στη χώρα μας το καλοκαίρι, μπορεί να ξεπεράσει τα επίπεδα του 2019. "Οι εταιρείες βάζουν τα αεροσκάφη τους εκεί που υπάρχει ζήτηση. Αναμένουμε ότι η συνολική διαθεσιμότητα στο μέσο της σεζόν θα είναι 7-10% υψηλότερη από το 2019. Στα νησιά η αύξηση μπορεί να φτάσει το 15% και σε Αθήνα περίπου 10% χαμηλότερη σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη”, δήλωσε ο κ. Βασιλάκης.

  Σύμφωνα με τον ίδιο το μεγάλο στοίχημα που καλείται να κερδίσει η Aegean είναι η βελτίωση της απόδοσης στη σχέση εσόδων/ανά πτήση και αυτό σημαίνει πως ο σχεδιασμός θα είναι δυναμικός καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς. "Αυτό είναι και το βασικό μέγεθος που κοιτάμε για να επιστρέψουμε στην κερδοφορία το 2022”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

  Οι επιπτώσεις του πολέμου

  Μιλώντας για τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, ο κ. Βασιλάκης είπε ότι αυτές είναι περιορισμένες. "Αυτό που χάσαμε από την έναρξη του πολέμου ήταν η σταθερή ανοδική πορεία της ανάκαμψης σε επίπεδο προκρατήσεων. Είδαμε ότι υπάρχει μια στασιμότητα. Ελπίζουμε πως αν ηρεμήσουν τα πράγματα θα δούμε υψηλότερα επίπεδα”, δήλωσε για να προσθέσει στη συνέχεια πως " ως έχει η κατάσταση σήμερα πέρα από τα έσοδα 30 εκατ. ευρώ που θα χάσουμε από τις δύο χώρες και το αυξημένο κόστος των καυσίμων οι υπόλοιπες επιπτώσεις δεν είναι αξιοσημείωτες”.

  Κώστας Κετσιετζής

  kostaskets@capital.gr

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ