Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 22-Μαρ-2022 13:02

  Wood: Νέες τιμές-στόχοι για τις ελληνικές τράπεζες και σύσταση buy – Οι επιπτώσεις από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

  Wood: Νέες τιμές-στόχοι για τις ελληνικές τράπεζες και σύσταση buy – Οι επιπτώσεις από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  H Wood προσαρμόζει τις προβλέψεις της για τις ελληνικές τράπεζες, ώστε να ληφθούν υπόψη οι έμμεσες επιπτώσεις των γεωπολιτικών κινδύνων, καταλήγοντας πως διατηρεί τη θετική της στάση για τον κλάδο βλέποντας περιθώρια ανόδου 25% έως και 41% στο ταμπλό.

  Όπως επισημαίνει, αν και είναι ακόμη πολύ νωρίς για να γίνει μια πλήρης αξιολόγηση, αναμένει ότι ο υψηλότερος πληθωρισμός θα οδηγήσει σε χαμηλότερο διαθέσιμο εισόδημα και πιο ήπια αύξηση του ΑΕΠ το 2022/2023, γεγονός που συνεπάγεται βραδύτερη αύξηση των δανείων και υψηλότερο κόστος κινδύνου.

  Οι ελαφρυντικοί παράγοντες για τις ελληνικές τράπεζες περιλαμβάνουν ωστόσο την έγκαιρη μείωση της κληρονομίας των NPEs, ένα ανθεκτικό και δοκιμασμένο χαρτοφυλάκιο απόδοσης, την πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων, την εφαρμογή των σχεδίων του RRF, μια καλή τουριστική περίοδο (με πολύ χαμηλά αποτελέσματα βάσης) και τα υψηλά αποθέματα ρευστότητας μεταξύ των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. 

  Συνολικά, αν και ο στόχος της απόδοσης ιδίων κεφαλαίων ROTE στο 10% για τις ελληνικές τράπεζες φαίνεται να κινδυνεύει βραχυπρόθεσμα, η Wood αναμένει αξιοπρεπή κερδοφορία το 2022/2023 και επαναλαμβάνει τη θετική της στάση για τον κλάδο, με προτιμώμενες επιλογές την Εθνική Τράπεζα και την Alpha Bank.

  Πιο αναλυτικά, όπως επισημαίνει η Wood, oι ελληνικές τράπεζες έχουν πολύ μικρή άμεση έκθεση στη Ρωσία και την Ουκρανία, αλλά επικαιροποιεί τις βασικές παραδοχές που χρησιμοποιούνται στα μοντέλα της για τις δευτερογενείς επιπτώσεις της κρίσης. Πλέον προβλέπει αύξηση των δανείων του κλάδου κατά 4-5% το 2022-2023 (έναντι 6-7% προηγουμένως), μεσαία μονοψήφια αύξηση των προμηθειών έναντι των προσδοκιών για υψηλή μονοψήφια αύξηση των προμηθειών πριν, και τοποθετεί το κόστος κινδύνου στις 70-80 μονάδες βάσης το 2022, στις 60-70 μ.β. το 2023 και στις 50-60 μ.β. το 2024 (η προηγούμενη υπόθεση της Wood ήταν οι 60 μ.β. από το 2022 και μετά). Οι παραπάνω επικαιροποιημένες παραδοχές οδηγούν σε μειώσεις στις προβλέψεις της κατά 10-15% το 2022 και το 2023, και 5-10% το 2024, υποδηλώνοντας μια μικρή καθυστέρηση στον στόχο για το ROTE στο 9-10%.

  Η προσωρινή οπισθοχώρηση είναι ωστόσο διαχειρίσιμη, όπως τονίζει η Wood. Αναμένει πλέον ένα εύρος ROTE 8-9% το 2022 και το 2023 για τη Eurobank και την Εθνική, με τον στόχο του 10% να επιτυγχάνεται το 2024. Για την Alpha, αναμένει ROTE 5-6% το 2022, βελτίωση στο 7% το 2023 και >8% το 2024. Για την Πειραιώς, αναμένει ROTE >8% από το 2024 και μετά. 

  Παρά την προσωρινή καθυστέρηση, πιστεύει ότι η μακροπρόθεσμη επενδυτική περίπτωση του ελληνικού τραπεζικού τομέα παραμένει ανέπαφη, δηλαδή μια ορατή ανάκαμψη κερδών, οδηγούμενη από τα αξιοπρεπή περιθώρια, υγιής αύξηση των δανείων και χαμηλότερο κόστος κινδύνου. Στις προβλέψεις της, όπως σημειώνει, δεν προσαρμόζει κάποια θετική επίδραση από τις πιθανές μελλοντικές αυξήσεις επιτοκίων.

  Στο πλαίσιο αυτό η επίπτωση στις τιμές-στόχους που δίνει η Wood για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες είναι οριακή, όπως τονίζει. Ο αντίκτυπος στις τιμές-στόχους από τη μείωση των προβλέψεών της είναι περιορισμένος για την Εθνική και τη Eurobank και κατά 10% χαμηλότερος για την Alpha και την Πειραιώς. Εφαρμόζει ομαλοποιημένο ROTE 9% για την Εθνική και την Eurobank, 7% για την Alpha και 6% για την Πειραιώς. Το κόστος ιδίων κεφαλαίων είναι 11% για τη Eurobank και την Εθνική, 11,5% για την Alpha και 12% για την Πειραιώς. Σε αυτό το βασικό σενάριο, βλέπει άνοδο περίπου 30% για τις ελληνικές τράπεζες, σε μέσο όρο. Η κορυφαία επιλογή της είναι η Εθνική, λόγω της χαμηλής αποτίμησης και του καλύτερου κεφαλαίου στον κλάδο, της ρευστότητας και της ποιότητας του ενεργητικού της. Σε περίπτωση γρήγορης αποκλιμάκωσης της γεωπολιτικής κρίσης, η Alpha Bank είναι το προτιμώμενο play υψηλότερου beta, όπως σημειώνει.

  Έτσι, δίνει σύσταση Buy και για τις τέσσερις τράπεζες, ενώ η τιμή-στόχος της Eurobank είναι στο 1,3 ευρώ (αμετάβλητη) με περιθώριο ανόδου 25%, της Εθνικής η τιμή-στόχος είναι στα 4,3 ευρώ (από 4,1 ευρώ πριν) με περιθώριο ανόδου 41%, της Alpha Bank είναι στο 1,5 ευρώ (από 1,7 ευρώ πριν) με περιθώριο ανόδου 39% και της Πειραιώς στα 1,8 ευρώ (από 2 ευρώ πριν) με περιθώριο ανόδου 27%. 

  Οι αποτιμήσεις ενσωματώνουν ήδη ένα αρνητικό αποτέλεσμα, όπως σημειώνει η Wood: στο δυσμενές σενάριο, υποθέτει 200 μ.β. χαμηλότερα βιώσιμα ROTE για το 2023, μηδενική μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και αύξηση 100 μ.β. στο κόστος των ιδίων κεφαλαίων. Αυτό ουσιαστικά συνεπάγεται κόστος κινδύνου κοντά στις 120 μ.β. έναντι της τρέχουσας παραδοχής για 70 μ.β. Ο οίκος πιστεύει ότι αυτό θα ήταν συμβατό με ένα υφεσιακό περιβάλλον στην Ελλάδα. Το περιθώριο πτώσης στις ελληνικές τράπεζες, ακόμη και στο δυσμενές σενάριο είναι ωστόσο περιορισμένο, ενόψει των σημερινών χαμηλών αποτιμήσεων σε όρους P/TBV (ο κλάδος διαπραγματεύεται με P/TBV 2022 κάτω του 0,5x).

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ