Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 21-Ιαν-2022 08:18

  Οι επόμενες κινήσεις της Πειραιώς μετά την απόκτηση της Trastor

  Οι επόμενες κινήσεις της Πειραιώς μετά την απόκτηση της Trastor
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Στην Τράπεζα Πειραιώς επιστρέφει η Trastor AΕΕAΠ, με τη Varde Partners (WRED) να προχωρά στην πώληση το 52% που κατέχει στην Εταιρεία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας. 

  Η απόκτηση της Trastor θεωρείται, σύμφωνα με στελέχη της Τραπέζης Πειραιώς, μία καλή κίνηση καθώς εκτιμά πως οι προοπτικές της αγοράς του real estate είναι θετικές, στοχεύοντας με αυτό τον τρόπο στην περαιτέρω ενίσχυση της παρουσίας της στον κλάδο. 

  Η απόκτηση του ποσοστού της Varde Partners στην Trastor από την Πειραιώς, θα φέρει την τράπεζα να ελέγχει ποσοστό 97% του συνόλου των μετοχών, ενεργοποιώντας τον κανονισμό της κεφαλαιαγοράς περί δημοσίων προτάσεων. 

  Να σημειωθεί ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έθεσε χθες τη μετοχή εκτός διαπραγμάτευσης μέχρι να ανακοινωθεί αν θα υπάρξει συμφωνία και αλλά και των όρων με τους οποίους θα γίνει η συναλλαγή. 

  Η Trastor ήταν το 2005 η πρώτη ΑΕΕΑΠ που περνούσε το κατώφλι του Χρηματιστηρίου Αθηνών, με το όνομα τότε Πειραιώς ΑΕΕΑΠ, ενώ το 2016 η Varde Parthners απέκτησε το 33,8% της εταιρείας και έναν χρόνο μετά, έπειτα και από αύξηση κεφαλαίου 20,2 εκατ. ευρώ, αύξησε περαιτέρω το ποσοστό της. 

  Σήμερα, η Trastor διαχειρίζεται χαρτοφυλάκιο 59 ακινήτων, επενδυτικής αξίας 315,6 εκατ. ευρώ. Το χαρτοφυλάκιο το οποίο έχει στην κυριότητά της αποτελείται από 28 κτίρια γραφείων, 16 καταστήματα, 1 εμπορικό κέντρο, 5 logistics center, 1 σταθμό αυτοκινήτων, 3 πρατήρια καυσίμων και 5 οικόπεδα. Το χαρτοφυλάκιο έχει συνολική μικτή εκμισθώσιμη επιφάνεια περίπου 238,1 χιλ. τ.μ.

  Η εταιρεία έχει στην κατοχή της μεγάλα κτίρια γραφείων όπως το πρώην κτίριο του ΔΟΛ στη Μιχαλακοπούλου και το κτίριο της Πειραιώς Leasing επίσης στη Μιχαλακοπούλου. Επίσης, προ ημερών πλειοδότησε για την απόκτηση οικοπέδου εμβαδού 1.023,14 τ.μ. επί του οποίου έχει ανεγερθεί κτίριο γραφείων, ολικής επιφανείας 2.165,86 τ.μ., το οποίο βρίσκεται στον Παράδεισο Αμαρουσίου Αττικής επί της οδού Αμαρουσίου – Χαλανδρίου. Το ποσό της πλειοδοσίας για την απόκτηση του ακινήτου ανήλθε σε 2,35 εκατ. ευρώ. 

  Στον τομέα των logistics, η Trastor έχει ήδη κτίσει ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο ακινήτων αποθηκών, άνω των 52.000 τ.μ., κυρίως στην περιοχή του Ασπροπύργου, ενώ σχεδιάζει δύο νέες επενδύσεις, εκτιμώμενου ύψους άνω των 15 εκατ. ευρώ. 

  Η σημαντικότερη εξ αυτών αφορά στην απόκτηση μιας εγκατάστασης logistics, επιφάνειας 22.000 τ.μ., μέσω της εξαγοράς του 100% των μετοχών της εταιρείας "Πηλέας Κτηματική", η οποία είναι ιδιοκτήτρια οικοπέδου 40 στρεμμάτων στον Ασπρόπυργο καθώς και μία έκταση 16 στρεμμάτων στη θέση "Μελίσσια".

  Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του καλοκαιριού η Trastor απέκτησε ακόμα μία αποθήκη, επιφάνειας 5.262 τ.μ. σε οικόπεδο 11,3 στρεμμάτων στην ίδια περιοχή. 

  Τα έσοδα της εταιρείας στην τελευταία πενταετία τρέχουν με μέσο ετήσιο ρυθμό 36,7% και τα προσαρμοσμένα EBITDA με 31,6%. 

  Η εσωτερική λογιστική αξία (NAV) έχει σημειώσει μέση ετήσια άνοδο 27,9% και από 59,5 εκατ. ευρώ που ήταν στο τέλος του 2016 έφτασε τον Ιούνιο του 2021 στα 166,6 εκατ. ευρώ. 

  Τέλος, να σημειωθεί ότι αναφορικά με την Varde Partners και την παρουσία της στην ελληνική αγορά, φαίνεται πως δρομολογείται και η πώληση του 31,7% που κατέχει στη Lamda Malls (Golden Hall, Mediterranean Cosmos) της Lamda Development. 

  Το fund της Varde, αγόρασε το ποσοστό της Lamda Malls, τον Απρίλιο του 2017, έναντι 61,3 εκατ. ευρώ, ενώ το ποσοστό αυτό αναμένεται να αποκτηθεί από την Lamda Development η οποία θα βρεθεί να κατέχει το 100% της Lamda Malls. 

  Στελέχη της Lamda Development, πάντως, αρνούνται να σχολιάσουν την είδηση.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ