Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 21-Ιαν-2022 08:13

  Τι σημαίνει η απόφαση του Ευρωδικαστηρίου για τη Λάρκο

  Τι σημαίνει η απόφαση του Ευρωδικαστηρίου για τη Λάρκο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Αναμενόμενη χαρακτηρίζεται εν πολλοίς, η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την υπόθεση της Λάρκο, η οποία καταδικάζει τη χώρα μας σε εφάπαξ πρόστιμο ύψους 5,5 εκατ. ευρώ καθώς επίσης και σε επιπλέον πρόστιμο ύψους 4,368 εκατ. ευρώ για κάθε εξάμηνο που η Ελλάδα δεν προχωρά σε ανάκτηση των παράνομων κρατικών ενισχύσεων προς τη βιομηχανία.

  Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, η απόφαση δεν επηρεάζει τη διπλή διαδικασία πώλησης, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, από το ΤΑΙΠΕΔ και τον ειδικό διαχειριστή για το βιομηχανικό συγκρότημα της Λάρυμνας και τα ιδιωτικά μεταλλεία αντίστοιχα.

  Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι μόλις κλείσει ο πρώτος διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ, για τη μίσθωση του βιομηχανικού συγκροτήματος της Λάρυμνας, τότε θα παύσει να ισχύει και το εξαμηνιαίο πρόστιμο.

  Πότε θα συμβεί αυτό; Ο διαγωνισμός βρίσκεται στην πρώτη φάση της εκδήλωσης μη δεσμευτικού ενδιαφέροντος και συμμετέχουν σε αυτόν τρία σχήματα, μεταξύ των οποίων δύο ελληνικοί όμιλοι (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Mytilineos).

  Ο σχεδιασμός που υπάρχει κάνει λόγο για υποβολή δεσμευτικών προσφορών στα τέλη Φεβρουαρίου, αν και για να προχωρήσει ο διαγωνισμός θα πρέπει προηγουμένως να ξεκαθαρίσει το τοπίο σε σχέση με την τύχη των περίπου 1500 εργαζομένων στη βιομηχανία.

  Και αυτό διότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει ότι θα πρέπει να υπάρξει διακοπή της λειτουργίας της εταιρείας και άρα η πώληση να γίνει χωρίς τους εργαζόμενους, ανεξάρτητα με το τι θα αποφασίσει να κάνει στη συνέχεια ο νέος ιδιοκτήτης που θα προκύψει από το διαγωνισμό.

  Σε κάθε περίπτωση, μόλις κλείσει ο πρώτος διαγωνισμός για την πώληση του βιομηχανικού συγκροτήματος της Λάρυμνας, προβλέπεται να σταματήσει να ισχύει και το πρόστιμο.

  Όσον αφορά στο τίμημα που θα εισπραχθεί, σε πρώτη φάση θα χρησιμοποιηθεί για να αποπληρωθεί το κόστος που προέκυψε μέχρι στιγμής από την περίοδο της ειδικής διαχείρισης. Υπενθυμίζεται ότι από το Μάρτιο του 2020 μέχρι σήμερα έχουν δοθεί περίπου 52 εκατ. ευρώ προκειμένου να διασφαλιστεί η συνέχιση της λειτουργίας της εταιρείας.

  Στη συνέχεια εάν και εφόσον το τίμημα που θα εισπραχθεί είναι μεγαλύτερο, τότε θα αξιοποιηθεί για την ανάκτηση της παράνομης κρατικής ενίσχυσης, ύψους περίπου 136 εκατ. ευρώ.

  Σε κάθε περίπτωση, από την πλευρά της κυβέρνησης διαμηνύεται ότι επίκειται η ολοκλήρωση των δύο διαγωνισμών για την πώληση της δημόσιας και της ιδιωτικής περιουσίας της Λάρκο, αντίστοιχα, και υπό αυτήν την έννοια η καταδικαστική απόφαση του Ευρωδικαστηρίου δεν αλλάζει τη συνολική εικόνα γύρω από την πολύκροτη υπόθεση της κρατικής βιομηχανίας νικελίου.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ