Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 19-Ιαν-2022 16:00

  Απ. Βακάκης: Εάν εξαφανίσουμε τον καταναλωτή θα εξαφανίσουμε τους εαυτούς μας

  Απ. Βακάκης: Εάν εξαφανίσουμε τον καταναλωτή θα εξαφανίσουμε τους εαυτούς μας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιώργου Λαμπίρη

  "Εάν θέλουμε να εξαφανίσουμε τον καταναλωτή με την άνοδο των τιμών, τότε θα εξαφανίσουμε και τους εαυτούς μας". Με αυτή τη φράση ο πρόεδρος του ομίλου Jumbo, Απόστολος Βακάκης, αναφέρθηκε εμφατικά στην τρέχουσα πληθωριστική εικόνα της αγοράς, υποστηρίζοντας ότι η σχέση ποιότητας – τιμής που υποστηρίζει η επιχείρηση θα συνεχίσει να εκπληρώνεται, ακόμα και εάν χρειαστεί να διακοπεί η τροφοδοσία έως και του 25% του κωδικολογίου από χώρες της Άπω Ανατολής που αποτελούν βασικές προμηθεύτριες της επιχείρησης. 

  Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο επιχειρηματίας, "ο καταναλωτής ήταν και θα παραμείνει ο νούμερο 1 στις προτεραιότητές μας. Τα πάντα έπονται του καταναλωτή. Εάν χάσουμε τη σχέση που είχαμε με τον καταναλωτή στο όνομα σκοπιμότητας, θεωρίας ή αισιόδοξου σεναρίου και δεν τον υπηρετούμε σωστά θα υποστούμε τις συνέπειες της επιλογής αυτής. Μόνο εάν τον υπηρετούμε σωστά, στο μάξιμουμ των δυνατοτήτων μας, μπορούμε να προσβλέπουμε ότι μετά την κρίση θα επανέλθουμε σε αναπτυξιακή πορεία. Καλύτερα λοιπόν να είμαστε φειδωλοί στα λόγια και ενεργητικοί στην καθημερινότητα". 

  Η βιομηχανία των κοντέινερ το 2022 θα έχει περισσότερα κέρδη απ’ ό,τι η Google και η Microsoft μαζί

  "Σε ό,τι αφορά αποκλεισμό προϊόντων, στα οποία οι σχέσεις τιμής με προϊόν δεν είναι υπέρ του καταναλωτή, είναι μια επιλογή που συμβαδίζει με την πεμπτουσία της στρατηγικής Jumbo. Έχουμε εκφραστεί πρώτοι ότι γι’ αυτό που συμβαίνει στην τροφοδοτική αλυσίδα, δεν είναι αποκλειστικά υπεύθυνος ο κορονοϊός. Σίγουρα αποτελεί μία παράμετρο, αλλά εξίσου μεγάλη παράμετρος είναι και η επιθυμία των συνεργατών στην τροφοδοτική αλυσίδα να απολαύσουν κέρδη εκτός κάθε λογικής για τη δραστηριότητα την οποία παρέχουν. Για να δώσω μία εικόνα, η βιομηχανία των κοντέινερ το 2022 θα έχει περισσότερα κέρδη απ’ ό,τι η Google και η Microsoft μαζί, διατηρώντας απλά μία βασική τεχνολογία ενός φορτηγού πλοίου, με μία μηχανούλα με κουτάκια. Καταλήξαμε στο σημείο να πληρώνεται ένα κοντέινερ σε τιμές εκτός κάθε λογικής. Παρ' ολ’ αυτά το παρακολουθούμε και πιστεύουμε ότι οι δυνάμεις της αγοράς και ο τελικός καταναλωτής θα αντιδράσουν". 

  Περιορισμός των προϊόντων από την Άπω Ανατολή έως και κατά 25%

  Ο κ. Βακάκης διαμήνυσε ότι ο όμιλος θα περιορίσει τον αριθμό των υπέρμετρα ανατιμημένων προϊόντων στο κωδικολόγιό του μέχρι την εξομάλυνση του κόστους μεταφοράς. "Πόσο θα διαρκέσει αυτό δεν το γνωρίζω και δεν θα εκπλησσόμουν εάν η διακοπή τροφοδοσίας αυτών των κωδικών ακουμπούσε έως και το 25% των προϊόντων που προέρχονται από την Άπω Ανατολή. Μέρος αυτών θα υποκατασταθεί από προϊόντα άλλων χωρών με μικρότερο κόστος μεταφοράς και για ένα ακόμη μέρος προϊόντων θα μετατεθεί η επανενεργοποίησή τους στην ελληνική αγορά, όταν η λογική και η ‘fairprice’ επανέλθουν στο σύστημα", σημείωσε χαρακτηριστικά.

  Σε ό,τι αφορά τη ρευστότητα της εταιρείας, ο ίδιος ανέφερε ότι αυξήθηκε σημαντικά το cashflow εντός του 2021 ως νομοτελειακή απόρροια του γεγονότος ότι μειώθηκαν σημαντικά τα αποθέματα των προϊόντων. "Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει ότι μπορεί να συμβαίνει πάντοτε κάτι ανάλογο. Έχουμε προϊδεάσει ότι το 2022 είναι μία χρονιά που θα έχει θετικά νέα καθώς θα μπορούμε να συνεχίσουμε τη μερισματική μας πολιτική. Στα αρνητικά όμως είναι ότι εάν τίποτε δεν αλλάξει, σίγουρα αυτό θα έχει επίπτωση και στον τζίρο και στο bottom line του ισολογισμού μας", συμπλήρωσε ο Απόστολος Βακάκης. 

  Διανομή έκτακτου μερίσματος 0,3850 ευρώ ανά μετοχή

  Σημειώνεται τέλος ότι στη διάρκεια της έκτακτης γενικής συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης εγκρίθηκε από τους μετόχους της Jumbo η καταβολή έκτακτης χρηματικής διανομής από φορολογηθέντα και μη διανεμηθέντα κέρδη των χρήσεων 01.07.2016-30.06.2017 και 01.07.2017-30.06.2018, που ισοδυναμεί με μεικτό ποσό 0,3850 ευρώ ανά μετοχή, ποσό ίσο με το μισό του συνολικού μεικτού ποσού που διανεμήθηκε για το 2021, το οποίο ήταν 0,77 ευρώ ανά μετοχή.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ