Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 17-Ιαν-2022 09:10

  H νομοθετική ατζέντα του υπ. Ανάπτυξης για το επιχειρείν

  υπουργειο Ανάπτυξης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιώργου Λαμπίρη

  Σειρά νομοθετικών παρεμβάσεων και πρωτοβουλιών πρόκειται να υλοποιηθούν από πλευράς του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων εντός του 2022, οι οποίες σχετίζονται άμεσα με τις επιχειρήσεις και το πλαίσιο λειτουργίας τους και επενδύσεων, προεξάρχοντος του νέου Αναπτυξιακού Νόμου. Επιπλέον όμως προβλέπονται σειρά ρυθμίσεων για την ψηφιοποίηση και διευκόλυνση των επιχειρήσεων σε διάφορους τομείς καθώς και η ενεργοποίηση του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027.

  Ο Αναπτυξιακός Νόμος προβλέπει 13 θεματικά καθεστώτα επενδύσεων και συγκεκριμένα:

  - Ψηφιακός και τεχνολογικός μετασχηματισμός επιχειρήσεων
  - Έρευνα και εφαρμοσμένη καινοτομία
  - Πράσινη μετάβαση και Περιβαλλοντική Αναβάθμιση Επιχειρήσεων
  - Νέο Επιχειρείν
  - Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση
  - Αγροδιατροφή–Πρωτογενής Παραγωγή και Μεταποίηση Γεωργικών προϊόντων Αλιεία
  - Ενίσχυση τουριστικών επενδύσεων
  -  Μεταποίηση – εφοδιαστική αλυσίδα
   - Επιχειρηματική εξωστρέφεια
   - Επιχειρηματικότητα 360ο 
   - Εναλλακτικές μορφές τουρισμού
  - Ευρωπαϊκές αλυσίδες αξίας
  - Μεγάλες επενδύσεις

  Προκήρυξη 4 καθεστώτων του νέου αναπτυξιακού εντός του έτους

  Από τα 13 προαναφερόμενα θεματικά καθεστώτα επενδύσεων προβλέπεται η προκήρυξη 2 καθεστώτων έως 31 Ιουλίου του 2022 και ακόμα 2 καθεστώτων έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2022. Με βάση τον σχεδιασμό του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων έως τις 30 Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους αναμένεται η κατάρτιση των Προσωρινών Πινάκων Κατάταξης επενδυτικών σχεδίων και έως τις 31 Δεκεμβρίου η υπογραφή των αποφάσεων υπαγωγής. 

  Θεσμικό πλαίσιο Στρατηγικών Επενδύσεων

  Ορόσημο στον σχεδιασμό του υπουργείου για φέτος αποτελεί και η εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου Στρατηγικών Επενδύσεων με τη συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων, η οποία προβλέπεται να συνεδριάσει τουλάχιστον τρεις φορές εντός του φετινού έτους. Ταυτόχρονα είναι προγραμματισμένη η έκδοση αποφάσεων υπαγωγής νέων έργων στη διαδικασία των Στρατηγικών Επενδύσεων και η συμβασιοποίηση έργου για Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα έως το τέλος του 2022. 

  Στους βασικούς πυλώνες του υπουργείου είναι και η εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου για τις Συμπράξεις Δημοσίου – Ιδιωτικού Τομέα, σε συνεργασία και με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) σε περισσότερα από 3 έργα ΣΔΙΤ, η συμβασιοποίηση του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος μέσα στον Ιανουάριο και η ολοκλήρωση του έργου 15 μήνες μετά την υπογραφή της σχετικής σύμβασης. 

  Ολοκλήρωση των δράσεων ΕΣΠΑ 2014-2020 και παράλληλη ενεργοποίηση προσκλήσεων του ΕΣΠΑ 2021-2028

  Σε ό,τι αφορά το ΕΣΠΑ 2014-2022 ολοκληρώνονται οι τελευταίες προκηρύξεις με την ένταξη – σύσταση περισσότερων από 30 clusters καινοτομίας, 12 κέντρων ικανοτήτων για συμπράξεις δημοσίου – ιδιωτικού τομέα σε Έρευνα και Τεχνολογία, αξιολόγηση και ένταξη των γραφείων μεταφοράς τεχνολογίας για ανώριμες και ωριμότερες δομές, ολοκλήρωση της αξιολόγησης και αποπληρωμής νεοφυών επιχειρήσεων του Elevate Greece και επιτάχυνση της δράσης "Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ" και των διμερών συνεργασιών Έρευνας και Τεχνολογίας με ολοκλήρωση έως το 2023. Ταυτόχρονα προβλέπεται ενεργοποίηση των πρώτων προσκλήσεων για το ΕΣΠΑ 2021-2027.

  Σημειώνεται ότι οι σχετικές προκηρύξεις είναι προγραμματισμένες για το χρονικό διάστημα από το 1ο τρίμηνο έως και το 4ο τρίμηνο του έτους. 

  Στο 2ο τρίμηνο η επιλογή αναδόχου για τη ΧΡΩΠΕΙ

  Για το 2ο τρίμηνο του 2022 τοποθετείται η επιλογή αναδόχου για το εμβληματικό έργο που αφορά στην κατασκευή της Πολιτείας Καινοτομίας στις παλαιές εγκαταστάσεις της ΧΡΩΠΕΙ στον Πειραιά, οι οποίες παρέμειναν ανενεργές για σημαντικό χρονικό διάστημα. Η κατασκευή του έργου θα πραγματοποιηθεί με τη διαδικασία ΣΔΙΤ.

  Αναβάθμιση του Elevate Greece και χορήγηση κεφαλαίου κίνησης σε startups

  Στο πλάνο είναι και η αναβάθμιση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας Elevate Greece για την παρακολούθηση και υποστήριξη του ελληνικού οικοσυστήματος καινοτομίας μέσω του Εθνικού Μητρώου Νεοφυών Επιχειρήσεων, δράσεις εξωστρέφειας και δικτύωσης και διεξαγωγή των Εθνικών Βραβείων Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας. Σε αυτό το πλαίσιο τον Ιούνιο θα υλοποιηθεί η στήριξη των νεοφυών επιχειρήσεων του Εθνικού Μητρώου, Elevate Greece, με τη μορφή κεφαλαίου κίνησης, ενώ έως και τον Δεκέμβριο θα εκδοθεί ο ετήσιος απολογισμός της δράσης και η διεξαγωγή των ετήσιων εθνικών βραβείων νεοφυούς επιχειρηματικότητας. 

  Συν τοις άλλοις στις πρωτοβουλίες του υπουργείου Ανάπτυξης εντάσσεται η απλούστευση και ψηφιοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης και εποπτείας των οικονομικών δραστηριοτήτων στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης, με στόχο την βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Προς αυτή την κατεύθυνση είναι προγραμματισμένη η έκδοση νομοθετικού πλαισίου για την απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης οικονομικών δραστηριοτήτων εντός του 4ου τριμήνου του 2022.

  Επιταχύνονται οι επενδύσεις σε έξυπνη μεταποίηση

  Το υπουργείο έχει προγραμματίσει μεταξύ άλλων την επιτάχυνση των επενδύσεων σε έξυπνη μεταποίηση εντός του Ταμείου Ανάκαμψης, με τη χρηματοδότηση να ανέρχεται στα 75 εκατ. ευρώ και να αφορά σε πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις του ελληνικού βιομηχανικού οικοσυστήματος. Η συγκεκριμένη παρέμβαση θα αφορά στην βελτίωση της τεχνολογικής υποδομής των επιχειρήσεων και αναβάθμιση του παραγωγικού τους εξοπλισμού με τη χρήση έξυπνων τεχνολογιών. Οι ενέργειες δημοσίευσης, προκήρυξης και εκπόνησης του οδηγού προγράμματος είναι προγραμματισμένες για το 1ο τρίμηνο του 2022. 

  Σχέδιο εθνικής στρατηγικής για τη βιομηχανία

  Για τον τομέα της βιομηχανίας επιδίωξη του υπουργείου είναι επίσης η ανάπτυξη και υλοποίηση εθνικής στρατηγικής, με τη διαμόρφωσή της να τοποθετείται για το 2ο τρίμηνο του 2022 και τον σχεδιασμό της υλοποίησης για το 4ο τρίμηνο του έτους που διανύουμε. 

  Σειρά παρεμβάσεων για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος

  Τέλος, πρόκειται να υλοποιηθεί σειρά κινήσεων για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος με απλούστευση του ρυθμιστικού πλαισίου και περιορισμό της διοικητικής και ρυθμιστικής επιβάρυνσης των επιχειρήσεων. 

  Οι κυριότερες παρεμβάσεις του υπουργείου Ανάπτυξης σε αυτόν τον τομέα είναι: 

  -Κατάθεση σχεδίου νόμου για τους διασυνοριακούς μετασχηματισμούς εταιρειών, οπού θα ενσωματώνεται στο εθνικό εσωτερικό δίκαιο η ευρωπαϊκή οδηγία 2019/2121.

  -Κατάθεση σχεδίου νόμου για τη διεύρυνση της χρήσης της ηλεκτρονικής Υπηρεσίας μιας Στάσης για σύσταση εταιρείας σε όλες τις εταιρικές μορφές (συνεταιρισμοί, κοινοπραξίες, ευρωπαϊκή εταιρεία) και η ηλεκτρονικοποίηση της διαδικασίας εγκατάστασης υποκαταστημάτων αλλοδαπής, όπου θα ενσωματώνεται στο εθνικό εσωτερικό δίκαιο η ευρωπαϊκή οδηγία 2019/1151.

  -Αναθεώρηση των κανόνων διακίνησης και εμπορίας προϊόντων και παροχής υπηρεσιών.

  -Επέκταση του πληροφοριακού συστήματος για το υπαίθριο εμπόριο, ΟΠΣΑΑ – OpenMarket.

  -Εκσυγχρονισμός οργανωτικού πλαισίου της λειτουργίας των επιμελητηρίων με τροποποίηση των οργανισμών τους.

  -Σχηματισμός πρότασης τροποποίησης του ν. 4177/2013, περί κανόνων ρύθμισης της εγχώριας αγοράς.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ