Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 14-Ιαν-2022 13:35

  Pantelakis Securities: Overweight στις ελληνικές τράπεζες, περιθώρια για σημαντικό περαιτέρω ράλι

  Τι δείχνουν τα τριετή πλάνα των ελληνικών τραπεζών που κατέθεσαν στην ΕΒΑ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Overweight και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες δηλώνει η Pantelakis Securities, καθώς οι τρέχουσες χαμηλές αποτιμήσεις τους δεν αντικατοπτρίζουν την πρόοδο που έχει σημειώσει ο κλάδος και έτσι προσφέρουν σημαντικό περιθώριο για περαιτέρω re-rating, ενώ εκτιμά πως η αύξηση του δανεισμού και η ολοκλήρωση των προγραμματισμένων συναλλαγών NPEs και άλλων κεφαλαιακών ενεργειών, θα αποτελέσουν περαιτέρω καταλύτες για τις μετοχές τους.

  Η χρηματιστηριακή δίνει τιμή-στόχο το 1,4 ευρώ για την Eurobank βλέποντας περιθώριο ανόδου 38%, για την Εθνική Τράπεζα η τιμή στόχος τοποθετείται στα 4,4 ευρώ με περιθώριο ανόδου 37%, για την Alpha Bank η τιμή στόχος είναι στο 1,7 ευρώ με περιθώριο ανόδου 38% και για την Τράπεζα Πειραιώς η τιμή στόχος διαμορφώνεται στο 1,950 ευρώ με περιθώριο ανόδου 39% από τα τρέχοντα επίπεδα στο ταμπλό.

  Όπως επισημαίνει, τηρεί overweight στάση και για τις τέσσερις καθώς τώρα (μετά από τις αυξήσεις κεφαλαίων και μείωση του κινδύνου) υπάρχει πολύ μικρότερη διασπορά των μελλοντικών αποδόσεων σε σύγκριση με το παρελθόν. Η Eurobank αξίζει να "πιστωθεί" την ταχύτερη ανάκαμψη του RoTE, αλλά διαπραγματεύεται με premium, η Εθνική έχει τεράστια πλεονάζοντα κεφάλαια, αλλά έχει περισσότερα να αποδείξει σε ό,τι αφορά τις προσαρμοσμένες αποδόσεις, η Πειραιώς εξακολουθεί να είναι το trade υψηλού beta, ενώ η Alpha φαίνεται ότι βρίσκεται στην καλύτερη θέση για να ηγηθεί της διάθεσης των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης. Καθώς η μείωση του κινδύνου στους ισολογισμούς πλησιάζει στο τέλος της, οι επενδυτές θα επικεντρώνονται όλο και περισσότερο στους δείκτες P/E παρά στους δείκτες P/B.

  Σύμφωνα με την Pantlelakis Securities, το περαιτέρω re-rating είναι "εγγυημένο". Κρίνοντας από τις χαμηλές αποδόσεις του κλάδου (+11%), οι επενδυτές μπορεί να πίστευαν ότι το 2021 ήταν μια μη συναρπαστική χρονιά για τις ελληνικές τράπεζες. Στην πραγματικότητα, ήταν κάθε άλλο παρά μη συναρπαστική, όπως τονίζει. Έχοντας αντλήσει ιδιωτικά κεφάλαια για πρώτη φορά από το 2014, η Πειραιώς και η Alpha επιτάχυναν σημαντικά το de-risking: ο δείκτης NPE του συνόλου του κλάδου θα υποχωρήσει σε μονοψήφιο ποσοστό στις αρχές του 2022, από 30% το 2020. Ο δείκτης τιμής προς λογιστική αξία P/TBV διαμορφώνεται στο 0,46x μετά τον "καθαρισμό" των ισολογισμών κατά μέσο όρο, με τον κλάδο να μην το έχει ακόμη αποτιμήσει αυτήν την πρόοδο και να έχει μείνει πίσω σε σχέση με το ράλι των ευρωπαϊκών τραπεζών.

  Η ενίσχυση της απόδοσης ιδίων κεφαλαίων RoTE αποτελεί, κατά τη χρηματιστηριακή, τη νέα επικέντρωση της αγοράς. Εκτός από τα de-risking, το έδαφος είναι στρωμένο για μια νέα φάση ανάπτυξης για τις ελληνικές τράπεζες. Η ελληνική οικονομία (που ήδη ανακάμπτει έντονα από την καταστροφή της Covid) πρόκειται να δεχθεί τεράστια ώθηση από τις εισροές του NGEU: η χώρα είναι ο μεγαλύτερος σχετικός αποδέκτης κεφαλαίων του RRF, ενώ οι τράπεζες θα διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο στη μόχλευση τους και την κινητοποίηση επενδύσεων. 

  Επιπλέον, οι αμοιβές/προμήθειες έχουν πολύ καλές προοπτικές, η εξοικονόμηση λειτουργικών δαπανών φαίνεται σε μεγάλο βαθμό εξασφαλισμένη και το κόστος κινδύνου, που ήδη κινείται κάτω από το 1%, αγγίζει τους στόχους των  60 μονάδων βάση. "Εκτιμούμε ότι όλοι αυτοί οι οδηγοί θα εκτοξεύσουν το RoTE κοντά στο όριο του 10% τα επόμενα 2-3 χρόνια", όπως σημειώνει η χρηματιστηριακή. Είναι αλήθεια ότι η αγορά μπορεί να μην είναι πλήρως έτοιμη να "πιστέψει" τόσο στις ελληνικές τράπεζες ακόμη, όπως προσθέτει, ειδικά σε σχέση με τον καθαρό δανεισμό και τα spread, αλλά θεωρεί ότι οι τρέχουσες αποτιμήσεις αφήνουν αρκετά περιθώρια ασφαλείας.

  Τέλος, όπως επισημαίνει η Pantelakis Securities, οι ελληνικές τράπεζες είναι ένα trade στενά συνδεδεμένο με τις τάσεις του μακροοικονομικού περιβάλλοντος – το οποίο και θα δεχθεί σημαντική ώθηση χάρη στο Ταμείο Ανάκαμψης - και των τιμών των ακινήτων, με την εξέλιξη της πανδημίας, ειδικά με την παραλλαγή Όμικρον, να αποτελεί πάντως μία αβεβαιότητα.

  Επιπλέον, οι επενδυτές θα παρακολουθούν ξεκάθαρα τις τάσεις δανεισμού (όγκος/spread) μετά από ένα υποτονικό 2021, τους ρυθμούς αθετήσεων στο τελικό σκέλος των μορατορίων και των άλλων προγραμμάτων στήριξης και την εκτέλεση εκκρεμών συναλλαγών NPE και των εσωτερικών κεφαλαιακών ενεργειών.

  Παράλληλα στο επίκεντρο θα βρεθούν και οι πρώτες πληρωμές μερισμάτων, με τις Eurobank και Εθνική να προχωρούν πρώτες στα μέσα του 2023, η προγραμματισμένη μεταρρύθμιση του ΤΧΣ και το σχέδιο που θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση των DTCs.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ