Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 13-Ιαν-2022 19:11

  DBRS: Στη βαθμίδα "Β", με σταθερό trend η Τράπεζα Πειραιώς

  DBRS: Στη βαθμίδα "Β", με σταθερό trend η Τράπεζα Πειραιώς
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Στην πρώτη δημόσια αξιολόγηση της Τράπεζας Πειραιώς προέβη ο καναδικός οίκος αξιολόγησης DBRS Morningstar, αξιολογώντας την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική  της ικανότητα στη βαθμίδα  "B" και τη βραχυπρόθεσμη σε "R-4". Η αξιολόγηση μακροπρόθεσμων κρίσιμων υποχρεώσεων της Τράπεζας τοποθεταίται από τον οίκο στη βαθμίδα ΒΒ (χαμηλό). Η τάση σε όλες τις αξιολογήσεις είναι σταθερή.

  Η βαθμίδα "B" αντικατοπτρίζει, σύμφωνα με την DBRS, το ισχυρό εγχώριο franchise του Ομίλου στη λιανική και εταιρική τραπεζική και τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειώσει ο Όμιλος στη μείωση του επιπέδου των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs).

  Ωστόσο, η αξιολόγηση ενσωματώνει επίσης το υψηλό - ακόμη - επίπεδο NPEs, το οποίο παραμένει σημαντικό σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, τη συγκρατημένη πιστωτική ζήτηση και τη μέτρια διαφοροποίηση δραστηριότητας της Τράπεζας.

  Επιπλέον, αν και ο Όμιλος έχει βελτιώσει την υποκείμενη κερδοφορία του, τονίζει η DBRS,  το υψηλό κόστος κινδύνου συνεχίζει να επιβαρύνει σημαντικά την ισχύ των κερδών του Ομίλου και πιθανότατα θα παραμείνει υψηλό και στο εγγύς μέλλον, καθώς η Πειραιώς συνεχίζει να απομειώνει τις πηγές επενδυτικού ρίσκου.

  Ο οίκος θεωρεί ότι η θέση χρηματοδότησης και ρευστότητας του Ομίλου είναι υγιής, αν και παραμένει δυνητικά ευάλωτη σε κραδασμούς, εάν η Πειραιώς δυσκολευθεί τελικώς να αποκαταστήσει την κερδοφορία της και να βελτιώσει περαιτέρω το προφίλ κινδύνου της.

  Σταθερή

  Η σταθερή τάση αντανακλά το γεγονός ότι οι κίνδυνοι του Ομίλου είναι σε γενικές γραμμές ισορροπημένοι στο επίπεδο αξιολόγησης Β. H DBRS αναμένει ότι ο Όμιλος θα συνεχίσει να μειώνει τα NPEs μέσω της διαδικασίας απομάκρυνσης από επενδυτικά ρίσκα και, ως εκ τούτου, πιθανότατα θα είναι σε θέση να διαχειριστεί την υποβάθμιση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων λόγω της πανδημίας της Covid-19.

  Αυτή η άποψη ενσωματώνει το μέτριο επίπεδο των νέων εισροών NPEs που σημειώθηκαν μέχρι στιγμής από δάνεια για τα οποία το μορατόριουμ έχει λήξει, τον μέτριο όγκο των δανείων που εξακολουθούν να υπόκεινται σε μορατόριουμ και τα πρόσθετα κρατικά και ειδικά μέτρα για τις τράπεζες που ο οίκος αναμένει να υποστηρίξουν την τακτική αποπληρωμή του χρέους από πελάτες.

  Οι κεφαλαιακοί δείκτες κινούνται επί του παρόντος άνετα πάνω από τα ελάχιστα όρια που έχουν θέσει οι ρυθμιστικές αρχές και λογικά θα είναι σε θέση να αντέξουν τον αρνητικό αντίκτυπο από πρόσθετα μέτρα απορρόφησης κινδύνου και νέες εισροές NPEs, αν και καταγράφονται σημαντικές αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις, τις οποίες ο οίκος κρίνει ως ασθενέστερη μορφή κεφαλαίου.

  Μια αναβάθμιση θα απαιτούσε περαιτέρω βελτίωση της υποκείμενης κερδοφορίας και συνεχή πρόοδο στη μείωση των NPEs από πλευράς της Πειραιώς, με παράλληλη διατήρηση επαρκών κεφαλαιακών αποθεμάτων ασφαλείας, καταλήγει η DBRS.

  Μια υποβάθμιση θα μπορούσε να προκληθεί από τον ουσιαστικό σχηματισμό νέων NPEs, που ενδεχομένως να προέκυπτε από τη λήξη των τρεχόντων μέτρων στήριξης ή εάν η Πειραιώς δεν ήταν σε θέση να βελτιώσει περαιτέρω την υποκείμενη κερδοφορία thw. Υποβάθμιση θα συνέβαινε επίσης σε περίπτωση επιδείνωσης της κεφαλαιοποίησης, υπογραμμίζει ο καναδικός Οίκος.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ