Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 20-Δεκ-2021 08:27

  Ποιο είναι το όφελος στο λογαριασμό ρεύματος από τη νέα επιδότηση

  Μόνιμος μηχανισμός επιδοτήσεων στο ρεύμα με ορίζοντα 10ετίας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Οι επιδοτήσεις που ανακοινώθηκαν από τον πρωθυπουργό το περασμένο Σάββατο έρχονται να καλύψουν σημαντικό μέρος των αυξήσεων στην ηλεκτρική ενέργεια για τους περισσότερους καταναλωτές.

  Εκείνες που καλύπτονται περισσότερο είναι οι μικρές και μεσαίες καταναλώσεις, οι οποίες θα κληθούν να πληρώσουν μικρές αυξήσεις, ενώ όσο αυξάνεται, ωστόσο, η κατανάλωση τόσο μεγαλώνει η αύξηση στο λογαριασμό.

  Ποιο είναι όμως αναλυτικά το όφελος που προκύπτει από τη νέα επιδότηση; Ενδεικτικά για τιμολόγιο στο οποίο η ανταγωνιστική χρέωση είναι 11 σεντς/ κιλοβατώρα και η ρήτρα οριακής τιμής του συστήματος άλλα 20 σεντς, προκύπτει συνολική τιμή 31 σεντς/κιλοβατώρα, με την επιδότηση να καλύπτει 16,5 σεντς/κιλοβατώρα, για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες.

  Για παράδειγμα, σε μηνιαία κατανάλωση 300 κιλοβατωρών η επιδότηση καλύπτει όλες τις κιλοβατώρες με το ποσό των 49,5 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι αντί για 93 ευρώ ο καταναλωτής θα πληρώσει 43,5 ευρώ.

  Για μηνιαία κατανάλωση 375 κιλοβατωρών (1500 κιλοβατώρες στο τετράμηνο) η επιδότηση καλύπτει τις πρώτες 300 κιλοβατώρες με το ποσό των 49,5 ευρώ. Έτσι αντί για 116,2 ευρώ, ο καταναλωτής θα πληρώσει 66,75 ευρώ.

  Για μηνιαία κατανάλωση 500 κιλοβατωρών (2000 κιλοβατώρες στο τετράμηνο, επίσης η επιδότηση καλύπτει τις πρώτες 300 κιλοβατώρες με το ποσό των 49,5 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι αντί για 155 ευρώ ο καταναλωτής θα πληρώσει 105,5 ευρώ.

  Η επιδότηση των 49,5 ευρώ/μήνα αναμένεται να ισχύσει για το μήνα Δεκέμβριο, ενώ για τους λογαριασμούς του Νοεμβρίου η επιδότηση ήταν στα 39 ευρώ/μήνα. Για τις καταναλώσεις του Ιανουαρίου, ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί ποια πολιτική θα εφαρμοστεί.

  Πάντως με βάση τις ανακοινώσεις που έγιναν από τον πρωθυπουργό, απομακρύνεται το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί ένας αυτόματος μηχανισμός που θα αφορά συγκεκριμένες πιο ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες και το πιθανότερο σενάριο είναι να συνεχιστεί η πολιτική της οριζόντιας επιδότησης όλων των καταναλωτών.

  Σε κάθε περίπτωση είναι σαφές από την εικόνα της αγοράς αλλά και από τις εκτιμήσεις των αναλυτών ότι οι υψηλές τιμές στην ηλεκτρική ενέργεια θα παραμείνουν τουλάχιστον για το πρώτο τρίμηνο του 2022.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ