Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 04-Δεκ-2021 08:11

  H Ελλάδα μπαίνει στον παγκόσμιο ψηφιακό χάρτη

  H Ελλάδα μπαίνει στον παγκόσμιο ψηφιακό χάρτη
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Κετσιετζή

  Η Ελλάδα με αργά αλλά σταθερά βήματα μπαίνει στον στρατηγικό σχεδιασμό των τεχνολογικών κολοσσών, όπως φάνηκε και από την απόφαση της Amazon Web Services (AWS) να συμπεριλάβει τη χώρα μας στην πρώτη "παρτίδα” δημιουργίας υποδομών "τοπικών ζωνών” (Local Zones) εκτός των ΗΠΑ, μαζί με άλλες 20 τοποθεσίες στην Ευρώπη.

  Αυτή είναι και η πιο πρόσφατη πρωτοβουλία της θυγατρικής υποδομών και υπηρεσιών υπολογιστικού νέφους (cloud) της Amazon στη χώρα μας. Η AWS ξεκίνησε να δραστηριοποιείται ενεργά με την Ελλάδα το 2019 όταν δημιούργησε μια τοποθεσία Amazon Cloud Front Edge που ένωσε τη χώρας μας και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη στο παγκόσμιο δίκτυο της Amazon Web Services. Στις αρχές το 2021 άνοιξε και τοπικό γραφείο στην Αθήνα, ενώ έχει υπογράψει και μνημόνια συνεργασίας με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

  Η κίνηση αυτή έρχεται και ως μια μορφή απάντησης της AWS, στην βασική της ανταγωνίστρια την Microsoft, που έχει ανακοινώσει την κατασκευή ενός Data Center Region στην Αττική. AWS και Amazon ελέγχουν μαζί λίγο παραπάνω από το μισό της παγκόσμιας αγοράς υπηρεσιών cloud και όπως σχολιάζουν πηγές της αγοράς πληροφορικής είναι λογικό να διεκδικούν μερίδιο και από την ελληνική αγορά, όσο μικρή και αν είναι σε παγκόσμιο επίπεδο.

  Εξάλλου, όλα δείχνουν ότι η αγορά του cloud θα αυξηθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια και στη χώρα μας, η οποία υπολείπεται και σε αυτόν τον τομέα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Όλες οι νέες εφαρμογές και το λογισμικό που δημιουργείται για το ελληνικό Δημόσιο σχεδιάζεται με βάση την λειτουργία στο cloud. Μεγάλοι οργανισμοί όπως τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες πραγματοποιούν την μετάβαση τους στο υπολογιστικό νέφος, ενώ στόχος του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι να επιδοτηθούν και οι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις που θα κάνουν αυτό το βήμα, μέσω του προγράμματος που αναμένεται να ξεκινήσει εντός του 2022 με χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης.

  Η σημασία των επενδύσεων

  Η επένδυση της Microsoft, που αφορά στη δημιουργία τριών μεγάλων data center στην Αττική, υπολογίζεται στα 400 εκατ. ευρώ, ενώ αυτή της AWS υπολογίζεται σε κάποιες δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Στην ανάπτυξη της ψηφιακής ωριμότητας της χώρας μας στηρίζονται και άλλες επενδύσεις όπως αυτή της Digital Realty μέσω της Lamda Hellix που εκτιμάται ότι θα φτάσει στα 300-400 εκατ. ευρώ, αλλά και πολλές μικρότερες επενδύσεις της τάξης των 3-10 εκατ. ευρώ από ομίλους όπως η ΤΙ Sparkle, η Hellas Sat, η Cloudrock και η Lancom. 

  Όπως εκτιμούν όμως στελέχη της αγοράς πληροφορικής, πέρα από το ύψος των επενδύσεων που κατευθύνονται κυρίως σε αγορά γης, εξοπλισμό και ενέργεια η πραγματική τους επίδραση είναι ότι δημιουργούν συνθήκες για την ανάπτυξη επιχειρήσεων και θέσεων εργασίας υψηλής τεχνολογίας στη χώρα μας: Από έναν εργαζόμενο που θα μπορεί να δουλεύει για μια πολυεθνική από το σπίτι του στην Ελλάδα, η ένα τμήμα έρευνας και ανάπτυξης ενός μεγάλου ομίλου με έδρα τη χώρα μας.

  "Οι ψηφιακές υποδομές έχουν ακριβώς την ίδια σημασία για τις περισσότερες επιχειρήσεις με αυτή που έχει ένα καλό λιμάνι, ένας αυτοκινητόδρομος ή το σιδηροδρομικό δίκτυο για μια βιομηχανία”, αναφέρει χαρακτηριστικά έμπειρο στέλεχος πολυεθνικής τεχνολογικής εταιρείας.

  Η επένδυση της AWS αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Οι "τοπικές ζώνες” της AWS προσφέρουν υπολογιστική ισχύ, ψηφιακό αποθηκευτικό χώρο, βάσεις δεδομένων και άλλες επιλεγμένες υπηρεσίες μέσω υποδομών που εγκαθίστανται πολύ κοντά σε μεγάλα αστικά, βιομηχανικά και τεχνολογικά κέντρα.

  Με αυτό τον τρόπο η AWS δίνει τη δυνατότητα στους πελάτες της να φέρουν πιο κοντά τους κρίσιμα τμήματα των εφαρμογών που αξιοποιούν στο οικοσύστημα της Amazon και έτσι μειώνεται δραστικά ο χρόνος απόκρισης (latency), δηλαδή το χρονικό διάστημα που χρειάζεται για να ταξιδέψει ένα πακέτο δεδομένων από τον υπολογιστή στο server που βρίσκεται η εφαρμογή.

  Για παράδειγμα η Netflix αξιοποιεί τις "τοπικές ζώνες” της AWS για να δημιουργήσει "εικονικά συστήματα εργασίας” (virtual working stations) για τους σχεδιαστές που απασχολεί, οι οποίοι μπορούν να κάνουν την δουλειά τους απομακρυσμένα, μειώνοντας δραστικά το χρόνο απόκρισης που είναι εξαιρετικά σημαντικός όταν κάνεις αλλαγές πχ σε ένα 3D σχέδιο.

  Η Ελλάδα ως κόμβος

  Εκτός από την -περιορισμένη- εγχώρια αγορά ιδιαίτερη σημασία έχει και η τοποθεσία της Ελλάδας, η οποία μπορεί να αναδειχθεί ως κόμβος δεδομένων της ευρύτερης περιοχής συνδέοντας την Ευρώπη, τη Μ. Ανατολή και την Αφρική.

  Επένδυση με την επένδυση ο στόχος αυτός γίνεται ολοένα και πιο εφικτός, καθώς δημιουργείται αυτό που αναλυτές της αγοράς ονομάζουν " βαρυτικό πεδίο δεδομένων” ("Data Gravity”) που ελκύει επενδύσεις σε τομείς όπως τα υποθαλάσσια καλώδια οπτικών ινών, η τεχνητή νοημοσύνη (AI), Cloud και Big Data.

   

   


   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ