Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 02-Δεκ-2021 08:30

  Φωτιά και στην τιμή του φυσικού αερίου κίνησης (CNG)

  Χαμηλή η διείσδυση των οχημάτων φυσικού αερίου
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Η αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου, που έχει προκληθεί εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης, δε θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστο και το φυσικό αέριο κίνησης, το γνωστό CNG.

  Σύμφωνα με τις τιμές που ανακοινώνει η Fisikon, το CNG καταγράφει τον τελευταίο μήνα σημαντική αύξηση της τάξης του 38%. Συγκεκριμένα από τα επίπεδα των 0,83 ευρώ/κιλό, τιμή στην οποία βρισκόταν για μεγάλο χρονικό διάστημα το CNG, πλέον πωλείται στο 1,15 ευρώ/κιλό.

  Μεγάλες διαφορές 

  Αίσθηση πάντως προκαλεί η εικόνα για τις τιμές των πρατηρίων εκτός του δικτύου Fisikon της ΔΕΠΑ. Χαρακτηριστικά στην Αθήνα πρατήριο εκτός του δικτύου της ΔΕΠΑ έχει τιμή CNG στο 1,548 ευρώ/κιλό, ενώ στην περιφέρεια οι διαφορές είναι ακόμα μεγαλύτερες. Έτσι για παράδειγμα στα Τρίκαλα σε πρατήριο εκτός του δικτύου της ΔΕΠΑ η τιμή του CNG είναι στο 1,71 ευρώ/κιλό, ενώ στη Λάρισα η τιμή είναι στο 1,76 ευρώ/κιλό. 

  Η αύξηση αυτή επηρεάζει όσους οδηγούς χρησιμοποιούν φυσικό αέριο, δηλαδή ένα σημαντικό ποσοστό των ταξί, τις δημόσιες συγκοινωνίες καθώς μεγάλο μέρος του στόλου των λεωφορείων κινείται με CNG καθώς και μικρότερο αριθμό ΙΧ που επίσης χρησιμοποιούν φυσικό αέριο.

  Τι σημαίνει στην πράξη η άνοδος της τιμής του φυσικού αερίου για τους οδηγούς; Ένα αυτοκίνητο με εργοστασιακό κινητήρα CNG και ρεζερβουάρ 13 λίτρων, γέμιζε με 10,8 ευρώ, ενώ πλέον γεμίζει με 15 ευρώ.

  Δηλαδή ο οδηγός θα πληρώσει 4,2 ευρώ περισσότερα στο γέμισμα. Εάν υπολογίσουμε ότι ένα αυτοκίνητο CNG κατά μέσο όρο καίει 4-5 κιλά φυσικό αέριο για κάθε 100 χιλιόμετρα, το κόστος ανέρχεται στα 4,6- 5,75 ευρώ, ή αλλιώς 1,3 έως 1,6 ευρώ πιο ακριβά.

  Την ίδια στιγμή σε υψηλά επίπεδα βρίσκονται οι τιμές και των άλλων καυσίμων κίνησης.

  Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα στοιχεία του παρατηρητηρίου τιμών του υπουργείου ανάπτυξης, η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης βρίσκεται στο 1,761 ευρώ/ λίτρο, το πετρέλαιο κίνησης στο 1,506 ευρώ/ λίτρο, ενώ το υγραέριο στο 1,005 ευρώ. 

  Αξίζει να θυμίσουμε τέλος ότι στις αρχές του έτους η μέση πανελλαδική τιμή της βενζίνης ήταν στο 1,4 ευρώ/ λίτρο και του ντίζελ στο 1,1 ευρώ/ λίτρο.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ