Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 01-Δεκ-2021 08:36

  Πόσο κόστισε στη ΔΕΗ η ενεργειακή κρίση

  Πόσο κόστισε στη ΔΕΗ η ενεργειακή κρίση
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Το αρνητικό τελικό αποτέλεσμα της ΔΕΗ όσον αφορά στα μεγέθη 9μηνου και γ' τριμήνου, οφείλεται κατά κύριο λόγο στις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης και στη σημαντική αύξηση στις δαπάνες ενεργειακού μείγματος της επιχείρησης.

  Συγκεκριμένα, η ΔΕΗ κλήθηκε στο επίμαχο διάστημα να δαπανήσει:

  - 410 εκατ. ευρώ για αγορές υγρών καυσίμων, έναντι 357 εκατ. ευρώ το 2020

  - 452,7 εκατ. ευρώ για αγορές φυσικού αερίου έναντι 206 εκατ. ευρώ το 2020

  - 539,4 εκατ. ευρώ για αγορές δικαιωμάτων CO2 έναντι 263,1 εκατ. ευρώ το 2020

  Επιπλέον η επιχείρηση στο γ τρίμηνο πλήρωσε επιπλέον 77,3 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με πέρυσι για αγορές ενέργειας. Πάντως η συνολική δαπάνη για αγορές ενέργειας λόγω μειωμένου όγκου, σημείωσε μείωση στα 734 εκατ. ευρώ από 847,6 εκατ. ευρώ πέρυσι.

  Συνολικά δηλαδή οι δαπάνες του ενεργειακού μείγματος έφτασαν φέτος τα 2,136 δισ. ευρώ έναντι δαπανών 1,673 δισ. ευρώ το 2020. Φέτος δηλαδή η ΔΕΗ πλήρωσε λόγω της ενεργειακής κρίσης 463 εκατ. ευρώ περισσότερα από πέρυσι.

  Υπενθυμίζεται ότι οι ζημιές μετά από φόρους στο 9μηνο της επιχείρησης ανήλθαν σε 42,2 εκατ. ευρώ και στο γ τρίμηνο σε 69,1 εκατ. ευρώ.

  Δ᾽ τρίμηνο

  Πάντως, η εταιρεία αναμένει σημαντική διαφοροποίηση και αντιστροφή των μεγεθών της στο δ τρίμηνο. Άλλωστε τα αποτελέσματα του γ τριμήνου αποτυπώνουν το χρονικό διάστημα κατά το οποίο δεν είχε ακόμη εφαρμοστεί στα τιμολόγια των πελατών της επιχείρησης η ρήτρα αναπροσαρμογής με βάση την χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος.

  Αντίθετα στο δ' τρίμηνο, τέθηκε σε εφαρμογή η ρήτρα, η οποία και αύξησε σημαντικά τα έσοδα της επιχείρησης από την προμήθεια. Ταυτόχρονα, από τις 3 Δεκεμβρίου αλλάζει και το σταθερό τιμολόγιο της επιχείρησης (my home enter) το οποίο μέχρι τώρα προσέφερε σταθερή χρέωση στα 11 σεντς/KWh.

  Πλέον το νέο σταθερό τιμολόγιο της επιχείρησης προσφέρει σταθερή χρέωση στα 18 σεντς/KWh, δηλαδή εξορθολογίζει σημαντικά τα έσοδα της επιχείρησης.

  Αξίζει να σημειωθεί ότι η διοίκηση της ΔΕΗ κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων στους αναλυτές επανέλαβε την εκτίμηση ότι τα επαναλαμβανόμενα EBITDA του έτους αναμένεται να κινηθούν κοντά στα επίπεδα του 2020.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ