Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 30-Νοε-2021 20:10

  Ανοίγει τη συζήτηση για μέρισμα η Alpha Bank

  Ανοίγει τη συζήτηση για μέρισμα η Alpha Bank
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Λεωνίδα Στεργίου

  Καθαρά κέρδη άνω των 300 εκατ. ευρώ προβλέπει για το 2021 η Alpha Bank, καθώς τα αποτελέσματα φέτος επιβαρύνονται από το κόστος τιτλοποιήσεων και αναδιαρθρώσεων. Ωστόσο, με τις τελευταίες κινήσεις που προωθούνται μέχρι τέλους έτους, αναμένεται κεφαλαιακό όφελος μεγαλύτερο του 1 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας τους στόχους για τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, κερδοφορίας και μείωσης του κόστους.

  Όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, κ. Βασίλης Ψάλτης, στους αναλυτές, κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων εννεαμήνου, ο στόχος για ετήσια αύξηση κερδών κατά 5% μέχρι το 2024 επιτυγχάνεται. Ενδεικτικό των εμπροσθοβαρών κινήσεων που θα επιταχύνουν την κερδοφορία και τα κεφάλαια από τις αρχές του 2022 είναι ότι, αν λαμβάνονταν υπόψη τα κόστη από την τιτλοποίηση Galaxy (10 δισ. ευρώ), τότε τα κέρδη του εννεαμήνου θα ήταν 2,5 δισ. ευρώ.

  Η ανάπτυξη των εργασιών, σε συνδυασμό με τη μείωση του κόστους και τα υψηλά κεφάλαια, χωρίς επιπλέον επιβαρύνσεις από τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων, θα οδηγήσουν τον δείκτη κεφαλαίων στο 16% και την Τράπεζα να συζητά το μέρισμα το 2023 ή νωρίτερα, σε συνάρτηση με το ρυθμιστικό πλαίσιο.

  Η Alpha Bank από τις αρχές του 2022 θα κινείται με μονοψήφιο ποσοστό κόκκινων δανείων, λόγω ολοκλήρωσης των τελευταίων τιτλοποιήσεων και της αύξησης των νέων ενήμερων δανείων, τόσο μέσω της επιχειρηματικής όσο και της λιανικής τραπεζικής. Ο δείκτης καθυστερήσεων το 2021 θα κλείσει στο 13%, με καθαρή πιστωτική επέκταση πάνω από 1 δισ. ευρώ, ενώ οι νέες εκταμιεύσεις θα ξεπεράσουν τα 5 δισ. Τα νέα δάνεια στο εννεάμηνο ανήλθαν σε 3,8 δισ. ευρώ (αλλά υπήρξαν αποπληρωμές και άλλες ανακατατάξεις 2,8 δισ). Όμως, μόνο για το δ’ τρίμηνο, η Τράπεζα έχει ήδη έρθει σε συμφωνίες για χρηματοδοτήσεις 1,5 δισ. ευρώ σε επενδυτικά έργα στην ενέργεια, τον τουρισμό και τις υποδομές, πέραν από τα δάνεια που συνδέονται με το Ταμείο Ανάκαμψης.

  Σε ό,τι αφορά στο Ταμείο Ανάκαμψης, η σύμβαση πρόκειται να υπογραφεί μέσα στον Δεκέμβριο και να ενεργοποιηθεί αρχές του 2022.

  Συνοψίζοντας την ατζέντα που ανέπτυξε ο κ. Ψάλτης στους αναλυτές, οι δράσεις που δρομολογούνται είναι οι εξής:

  -Τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων. Ολοκληρώνεται η συναλλαγή της τιτλοποίησης Cosmos ύψους 3,4 δισ. ευρώ, με την αποαναγνώριση των κόκκινων δανείων μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου. 

  -Πωλήσεις δανείων. Στην τελική φάση βρίσκονται οι πωλήσεις δανείων Ελλάδας και Κύπρου, ύψους 1,3 δισ. και 2,2 δισ. ευρώ, αντίστοιχα. Οι συναλλαγές θα έχουν ολοκληρωθεί εντός του πρώτου εξαμήνου του 2022. Επίσης, το 2022 θα δρομολογηθούν δύο επιπλέον πωλήσεις δανείων συνολικού ύψους 1,2 δισ. ευρώ. Οι διαδικασίες θα ξεκινήσουν από το α’ εξάμηνο του νέου έτους.

  -Προμηθέας. Ολοκλήρωση του ντιλ με τη Nexi στα συστήματα πληρωμών στις αρχές του 2022, επιφέροντας κεφαλαιακό όφελος 45 μονάδες βάσης.

  -Aurora. Συνθετική τιτλοποίηση ενήμερων επιχειρηματικών δανείων 2 δισ., με κεφαλαιακό όφελος 1 δισ. ευρώ μέχρι τέλους 2021.

  -Riviera. Πώληση της θυγατρικής στην Αλβανία με όφελος 400 εκατ. ευρώ μέχρι τέλους έτους.

  -Crown. Πώληση της θυγατρικής στο Λονδίνο, με όφελος 200 εκατ. ευρώ, στο πρώτο εξάμηνο 2022.

  -Skyline. Δεσμευτικές προσφορές για τη δημιουργία επενδυτικής πλατφόρμας στην αγορά ακινήτων μέσω κοινοπραξίας. Κεφαλαιακό όφελος 400 εκατ. ευρώ. Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2022.

  Παράλληλα, τρέχει το πρόγραμμα μετασχηματισμού, το οποίο προβλέπει:

  -Επενδύσεις σε τεχνολογία και αναδιαρθρώσεις ύψους 430 εκατ. ευρώ μέχρι το 2024.

  -Ετήσια εξοικονόμηση 60 εκατ. ευρώ από το 2023.

  -Αύξηση εσόδων από την επιχειρηματική τραπεζική κατά 230 εκατ. ευρώ και 130 εκατ. ευρώ από τη λιανική.

  Ήδη, από τις δράσεις που δρομολογούνται, όπως η απόσχιση της Cepal και η εθελουσία έξοδος, η διοίκηση της Alpha Bank προβλέπει μείωση του κόστους κατά περίπου 40% το 2023.

  Σε ό,τι αφορά στην ανάπτυξη των εργασιών, ο στόχος για καθαρή πιστωτική επέκταση 5 δισ. ευρώ στην Ελλάδα (και 8 δισ. ευρώ ως Όμιλος) μέχρι το 2024 φαίνεται ότι θα αποκαλυφθεί. Ήδη, μέχρι τον Σεπτέμβριο έχει καλυφθεί το 13% του στόχου, όταν αναμένονται νέες εκταμιεύσεις άνω του 1,5 δισ. ευρώ στο τελευταίο τρίμηνο.

  Σύμφωνα με την Alpha Bank, πέρα από την υψηλή ζήτηση επιχειρηματικών δανείων λόγω Ταμείου Ανάκαμψης και ισχυρής ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, έντονο ενδιαφέρον αναμένεται το 2022 και από τα νοικοκυριά, τόσο για στεγαστικά δάνεια όσο και για καταναλωτικά. Βάσει του στρατηγικού σχεδιασμού, η καθαρή πιστωτική επέκταση το 2022 ίσως ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ, με το μεγαλύτερο μέρος να αφορά επιχειρήσεις.

  Τέλος, σε ό,τι αφορά στα κόκκινα δάνεια της πανδημίας, αυτά δημιουργούνται με αρκετά χαμηλότερους ρυθμούς από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί. Από 600 εκατ. ευρώ που είχαν προβλεφθεί, σήμερα το ποσό βρίσκεται στο επίπεδο των 100 εκατ. ευρώ. Η Τράπεζα ανέφερε ότι τα προγράμματα υποστήριξης των δανειοληπτών θα συνεχιστούν και το 2022.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ