Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 29-Νοε-2021 20:00

  Οι αριθμοί για τις εθελούσιες των τραπεζών - Γιατί γίνονται

  Οι αριθμοί για τις εθελούσιες των τραπεζών - Γιατί γίνονται
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Λεωνίδα Στεργίου

  Με τις εθελούσιες εξόδους της Τράπεζας Πειραιώς και της Εθνικής Τράπεζας που ολοκληρώνονται τέλος του μήνα και μέσα Δεκεμβρίου, αντίστοιχα, ολοκληρώνεται ένας ακόμα γύρος μείωσης του προσωπικού των τραπεζών, με στόχο τον εξορθολογισμό του κόστους, την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση του δικτύου, την ψηφιακή μετάβαση και τον τραπεζικό μετασχηματισμό.

  Στον ψηφιακό και τραπεζικό μετασχηματισμό των ελληνικών τραπεζών, μόνο οι εργασίες που απαιτούν συναισθηματική νοημοσύνη θα παρέχονται από ανθρώπους, οι υπόλοιπες, μέσω τεχνολογίας. Έτσι, ο ρόλος του καταστήματος αλλάζει και από κύριο σημείο συναλλαγών μετατρέπεται σε σημείο συνάντησης ανθρώπου και τεχνολογίας. Ο ρόλος του αναβαθμίζεται, γίνεται περισσότερο συμβουλευτικός, καλείται να λύσει εξειδικευμένα προβλήματα και να παραμείνει το βασικό σημείο πώλησης προϊόντων και διατήρησης της πελατείας.

  Η πανδημία και τα lockdown επιτάχυναν τη ψηφιακή μετάβαση και την καταναλωτική συμπεριφορά των πελατών των τραπεζών. Πλέον, άνω του 95% των συναλλαγών πραγματοποιείται μέσω των ψηφιακών δικτύων, δηλαδή μέσω του internet banking και του mobile banking, με το τελευταίο να "τρέχει” με ταχύτατους ρυθμούς.

  Οι τράπεζες προχωρούν σε μείωση του αριθμού των εργαζομένων και των καταστημάτων, προσπαθώντας να βρουν το βέλτιστο σημείο μεταξύ ανθρώπινου δυναμικού, κόστους, επενδύσεων, τεχνολογίας και φυσικής παρουσίας. Επίσης, από τα στοιχεία που συγκεντρώνουν οι εποπτικές αρχές και η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ), οι ελληνικές τράπεζες εμφανίζονται να έχουν τα υψηλότερα κόστη.

  Νέες αποχωρήσεις

  Η άσκηση αυτή έχει οδηγήσει τις τράπεζες την τελευταία τριετία σε περιορισμό των εργαζομένων κατά 5.500 άτομα και σε μείωση των καταστημάτων κατά τουλάχιστον 250, ενώ αναμένονται περισσότερες από 4.000 αποχωρήσεις μέχρι τα τέλη του 2023 και κλείσιμο τουλάχιστον 200 καταστημάτων. Η εκτίμηση αυτή προκύπτει από τον στόχο για έως 6.000 άτομα προσωπικό και μέχρι 300 καταστήματα από κάθε τράπεζα. 

  Επίσης, έχουν προέλθει μειώσεις προσωπικού από πωλήσεις και μεταφορές δραστηριοτήτων (carve-out), όπως εκείνων των κόκκινων δανείων ή των καρτών. Η μείωση από τις εθελούσιες εξόδους υπολογίζεται σε περίπου 3.000 εργαζόμενους και από τα carve-out σε 2.600.

  Αποζημιώσεις

  Οι αποχωρήσεις αυτές προέρχονται από εθελούσιες εξόδους, με συνολικές αποζημιώσεις που κυμαίνονται από 150.000 ευρώ έως 200.000 ευρώ. Τα προγράμματα αυτά στοχεύουν κυρίως σε εργαζόμενους καταστημάτων, διευθύνσεων δικτύου και άλλων διοικητικών υπηρεσιών και άνω των 40 ετών. Τα προγράμματα προσφέρουν συνήθως επιλογές άμεσης αποχώρησης ή μακροχρόνιας άδειας με αποδοχές και αρκετές προσαυξήσεις ανάλογα με την ηλικία και τα χρόνια εργασίας. 

  Επιπλέον, προσφέρουν ασφαλιστικές καλύψεις, ιατροφαρμακευτική κάλυψη και συνέχιση των δανείων από τις τράπεζές τους με τους ευνοϊκούς όρους ως τραπεζοϋπάλληλοι. Επίσης, παρέχονται πακέτα για εκπαίδευση.

   

  Εθνική Τράπεζα

  Το 2021, από την Εθνική Τράπεζα αποχώρησαν 200 άτομα, ως συνέχεια ενός προγράμματος εθελούσιας εξόδου που είχε ξεκινήσει το 2019 και ενεργοποιήθηκε πάλι τον Νοέμβριο του 2020. Συνολικά, από το πρόγραμμα εκείνο αποχώρησαν 900 άτομα. 

  Το σημερινό πρόγραμμα οικειοθελούς αποχώρησης της Εθνικής Τράπεζας σκοπεύει σε περίπου 800 άτομα. Έτσι, εκτιμάται ότι ο αριθμός των εργαζομένων θα περιοριστεί γύρω στους 7.000 (από 7.822 το 2020), ενώ τα καταστήματά της θα έχουν μειωθεί σε 327 από 371 το 2020.

  Τράπεζα Πειραιώς

  Αύριο λήγει η προθεσμία για το δεύτερο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου της Τράπεζας Πειραιώς. Είχε προηγηθεί ένα τον Ιούνιο και ακολούθησε δεύτερο τον Νοέμβριο. Στο πρώτο, ο στόχος ήταν η μείωση προσωπικού κατά περίπου 500 άτομα, όσο και στο δεύτερο. 

  Η Τράπεζα Πειραιώς εκτιμάται ότι θα μειώσει το προσωπικό τους γύρω στους 7.500 εργαζόμενους, με τον αριθμό των καταστημάτων να περιορίζεται κοντά στα 400 (από 484 το 2020), με στόχο να μειωθούν περαιτέρω.

  Alpha Bank

  Είχε προηγηθεί το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου της Alpha Bank, το οποίο ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο με την αποχώρηση 600 εργαζομένων. Με το πρόγραμμα αυτό, η Alpha Bank ανανέωσε το δυναμικό των διευθύνσεων κατά 20% και ήταν η πρώτη συστημική τράπεζα που μείωσε τον αριθμό εργαζομένων κάτω των 6.000 και των καταστημάτων στα 310.

  Eurobank

  Τον στόχο των 300 καταστημάτων έχει πετύχει η Eurobank, με το προσωπικό να ανέρχεται πάνω από 6.000 εργαζόμενους, ύστερα από το τελευταίο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου τον Οκτώβριο του 2020 (αποχώρησαν 750 εργαζόμενοι)

  Πωλήσεις δραστηριοτήτων

  Σε ό,τι αφορά στις μειώσεις προσωπικού από τις πωλήσεις δραστηριοτήτων, αυτές αναφέρονται σε στελέχη που είχαν εμπειρία, για παράδειγμα, στη διαχείριση των κόκκινων δανείων ή των καρτών. 

  Το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει μεγάλες κινήσεις, όπως της Eurobank και της Εθνικής Τράπεζας με τη doValue, της Τράπεζας Πειραιώς με την Intrum και της Alpha Bank με τη Cepal. Εκτιμάται ότι μέσω των κινήσεων αυτών μετακινήθηκαν ή πρόκειται να μετακινηθούν μέχρι την ολοκλήρωση των διαδικασιών περίπου 2.600 εργαζόμενοι.

  Διαβάστε επίσης:

  * ΕΤΕ: Νέο πρόγραμμα οικειοθελούς αποχώρησης - Όλοι οι όροι

  * Πρόγραμμα εθελουσίας από την Τράπεζα Πειραιώς

  * Attica Bank: Προχωρά σε πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου

  * Το 10% του προσωπικού της μείωσε με την εθελουσία η Eurobank

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ