Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 29-Νοε-2021 07:49

  Νέα πλοία μεταφοράς containers χτίζει η Navios της Αγγελικής Φράγκου

  Νέα πλοία μεταφοράς containers χτίζει η Navios της Αγγελικής Φράγκου
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιώργου Γεωργίου

  Συνεχίζει τις επενδύσεις σε νέο τονάζ η Navios Maritime Partners της Αγγελικής Φράγκου, σε μία προσπάθεια περαιτέρω μεγέθυνσης του ήδη πολυπληθούς στόλου της.

  Ειδικότερα, η ναυτιλιακή παρήγγειλε 2+2 πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, χωρητικότητας 5.300 TEUs έκαστο, στο ναυπηγείο της Κίνας, Zhoushan Changhong international. Η παράδοση των βαποριών αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2024.

  Πρόκειται για δεύτερη παραγγελία στο εν λόγω ναυπηγείο, μετά από εκείνη που έγινε γνωστή στα μέσα του καλοκαιριού για 4+2 containerships, ίδιας χωρητικότητας, τα οποία θα ενταχθούν στο στόλο της ναυτιλιακής το 2023 και το 2024.

  Το τίμημα της τελευταίας επένδυσης δεν έγινε γνωστό. Στην πρώτη παραγγελία κάθε πλοίο κόστισε περίπου 61 εκατ. δολάρια. Αναλυτής της αγοράς λέει στο Capital.gr ότι από το καλοκαίρι οι τιμές ναυπήγησης πλοίων μεταφοράς containers έχουν αυξηθεί σημαντικά.

  Ωστόσο, προσθέτει ότι είναι πιθανό η Navios να έχει έρθει σε συμφωνία με τη γιάρδα για τίμημα κοντά στα επίπεδα της πρώτης παραγγελίας.

  Επενδυτικό "κρεσέντο" στην αγορά

  Ο κλάδος των containerships βιώνει μία παρατεταμένη περίοδο υψηλής ζήτησης και μεγάλης κερδοφορίας, γεγονός που επιτρέπει στις εταιρείες να υλοποιήσουν κινήσεις επέκτασης.

  Το 2021 τοποθετήθηκαν αρκετές νέες παραγγελίες από ναυτιλιακές ελληνικών συμφερόντων, παρά το σχετικά μικρό μερίδιο που διαθέτουν στην αγορά. Η Capital Maritime του Βαγγέλη Μαρινάκη, η Tsakos Shipping & Trading, συμφερόντων της οικογένειας Τσάκου και η Euroseas του Αριστείδη Πίττα, έχουν επενδύσει σε νέα containerships, χωρητικότητας από 1.800 έως και 5.300 TEUs.

  Άλλωστε, στις περισσότερες περιπτώσεις τα νεότευκτα βαπόρια κλείνουν σε πολυετείς ναυλώσεις. Ενδεικτικά για κάθε ένα από τα έξι υπό ναυπήγηση containerships της πρώτης παραγγελίας, η Navios έχει εξασφαλίσει ναυλώσεις 60-64 μηνών, έναντι 37.050 δολαρίων την ημέρα κατά μέσο όρο.

  Συνολικά, τα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων της ναυτιλιακής είναι ναυλωμένα επί μακρόν. Ήδη το 88,1% των διαθέσιμων ημερών του στόλου containerships για το 2022 είναι καλυμμένο.

  Η στρατηγική της Navios

  Η Αγγελική Φράγκου βρέθηκε στο επίκεντρο της δημοσιότητας τους προηγούμενους μήνες, μετά την απόφαση να συγχωνεύσει σε μία εταιρεία - Navios Maritime Partners - τους στόλους bulk carriers, tankers και containerships.

  Η ίδια εκτιμά ότι οι μεγάλου μεγέθους και διαφοροποιημένοι στόλοι είναι το μέλλον της παγκόσμιας ναυτιλίας, "καθώς περιορίζουν το ρίσκο της μεταβλητότητας που χαρακτηρίζει τις ναυτιλιακές αγορές και αξιοποιούνται τα θεμελιώδη όλων των κλάδων".

  Η πλοιοκτήτρια έχει επισημάνει ότι η συγχώνευση θα αποφέρει ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα, ενώ θα ενισχύσει και την αξία της μετοχής, καθώς, όπως έχει πει, "οι θεσμικοί επενδυτές ενδιαφέρονται για το μέγεθος και κοιτάζουν τη Navios".

  Μάλιστα, προβλέπει ότι θα μειωθούν οι εισηγμένες, οι οποίες είναι "pure players", δραστηριοποιούνται, δηλαδή, σε μόνο έναν κλάδο.

  Η Navios Maritime Partners διαχειρίζεται πλέον 142 πλοία (54 bulk carriers, 45 tankers και 43 containerships).

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ