Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 25-Νοε-2021 07:58

  Η ελληνική παροικία startuppers στις ΗΠΑ - Η λίστα των εταιρειών

  Η ελληνική παροικία startuppers στις ΗΠΑ - Η λίστα των εταιρειών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιώργου Λαμπίρη

  Eκτενή και αναλυτική λίστα, στην οποία παρουσιάζονται 95 οι ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη Silicon Valley – προερχόμενες από Έλληνες ή Ελληνοαμερικανούς ιδρυτές - παρουσιάζει σήμερα το Capital.gr.

  Πρόκειται για καταγραφή της ελληνικής κυβέρνησης, την οποία έχουμε στη διάθεσή μας με πληροφορίες και στοιχεία για την καθεμία από αυτές.

  Τα στοιχεία που παραθέτουμε προέρχονται από ειδική καταγραφή της ελληνικής κυβέρνησης.

  Μάλιστα κατά το προσεχές χρονικό διάστημα ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία της Ελλάδας, Κώστας Φραγκογιάννης, αναμένεται να ταξιδέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες με απώτερο στόχο τη διασύνδεση και την εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται εκεί, μέσα από την ομάδα SVGH, την ευθύνη της οποίας έχει ο ίδιος ο υφυπουργός.

  Η SVGH, συντομογραφική αναφορά του "Silicon Valley Greek Hub” είναι μία νεοσύστατη ομάδα που αποτελείται από έγκριτα μέλη της ομογένειας. Στόχος της είναι αφενός η προώθηση δράσεων δικτύωσης καθώς και η διασύνδεση με την Ελλάδα αλλά και με άλλες επιχειρηματικές οργανώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες ή άλλες χώρες του εξωτερικού.

  Στο πλαίσιο λειτουργίας της SVGH προβλέπεται μεταξύ άλλων η παροχή τεχνογνωσίας και καθοδήγησης σε νεοφυείς επιχειρήσεις, η διοργάνωση συζητήσεων για θέματα που άπτονται οικονομικού και τεχνολογικού ενδιαφέροντος καθώς και η ανάπτυξη συνεργειών με ανάλογης μορφής φορείς της ελληνικής ομογένειας, καθώς και η ανάπτυξη σχέσεων με ανάλογα επιχειρηματικά δίκτυα τρίτων χωρών αλλά και με πανεπιστήμια.

  Από τις ελληνικές επιχειρήσεις που σας παρουσιάζουμε στη σχετική λίστα ορισμένες διαθέτουν ήδη επιχειρηματική διαδρομή τα τελευταία χρόνια, ενώ κάποιες άλλες βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο επιχειρηματικής δραστηριότητας.

  Αρκετοί μάλιστα από τους ιδρυτές τους έχουν συμμετάσχει σε προγράμματα επιχειρηματικής επιτάχυνσης διεθνούς βεληνεκούς όπως το YCombinator, το Plug&Play, το 500 Startups.

  Κάποιοι από τους ιδρυτές τους, παρουσίασαν ένα καινοτόμο προϊόν επί ελληνικού εδάφους και εν συνεχεία βρέθηκαν στη Silicon Valley με σκοπό την άντληση κεφαλαίων από τοπικά VC funds.

  Στην πλειονότητά τους οι επιχειρήσεις αυτές σχετίζονται με τον τομέα της τεχνολογίας, παρά τους εν γένει ετερόκλητους τομείς δραστηριοποίησης της καθεμίας.

  Αντιπροσωπευτικές επιχειρήσεις και βασικά στοιχεία για την καθεμία

  Aisera

  Η Aisera είναι η τέταρτη εταιρεία που ιδρύει στην Silicon Valley ο Χρήστος Τρύφωνας, μετά τις πετυχημένες εξαγορές των προηγούμενων τριών. Η Aisera ιδρύθηκε το 2017 και προσφέρει υπηρεσίες αυτοματισμού λειτουργιών πληροφορικής, πωλήσεων και εξυπηρέτησης πελατών μέσω εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης. Η εταιρεία ανακοίνωσε την εξασφάλιση χρηματοδότησης τρίτου γύρου ύψους 40 εκατ. δολαρίων τον Απρίλιο του 2021 με τη συνολική χρηματοδότηση της εταιρείας να ανέρχεται στα 90 εκατ. δολάρια.

  Arrikto

  H Arrikto προσφέρει εργαλεία για το σχεδιασμό εφαρμογών υπολογιστικής μάθησης (ML, machine learning). Ιδρύθηκε το 2015 από τους Κωνσταντίνο Βενετσανόπουλο και Βαγγέλη Κούκη και διατηρεί γραφεία στο San Francisco και τμήμα έρευνας και ανάπτυξης στην Αθήνα. Το Νοέμβριο του 2020 η εταιρεία εξασφάλισε χρηματοδότηση πρώτου γύρου ύψους 10 εκατ. δολαρίων από το την εταιρεία Unusual Ventures (επενδυτική εταιρεία Venture Capital στη Silicon Valley).

  BetterUp

  Η BetterUp ιδρύθηκε από τον Alexi Robichaux (ελληνικής καταγωγής από τη μητέρα του) το 2013 και δραστηριοποιείται στον κλάδο της ψυχικής υγείας προσφέροντας coaching σε στελέχη επιχειρήσεων. Απασχολεί περί τους 2.500 coaches ψυχικής υγείας και χρησιμοποιεί εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης για ανάλυση συμπεριφοράς. Οι υπηρεσίες της εταιρείας διατίθενται σε 370 επιχειρήσεις σε 90 χώρες. Το καλοκαίρι του 2021 η εταιρεία ανακοίνωσε την επέκτασή της στην Ευρώπη με γραφεία στο Λονδίνο και το Μόναχο. Στις αρχές του Οκτωβρίου 2021 εξασφάλισε χρηματοδότηση πέμπτου γύρου ύψους 300 εκατ. δολαρίων.

  Blueground

  Η Blueground παρέχει επιπλωμένα διαμερίσματα προς ενοικίαση για χρονικά διαστήματα μεγαλύτερα του ενός μηνός σε 15 πόλεις ανά τον κόσμο. Η έδρα της στις ΗΠΑ βρίσκεται στη Νέα Υόρκη, ωστόσο παρέχει υπηρεσίες και στο San Francisco. Το Σεπτέμβριο του 2021 ανακοίνωσε ότι εξασφάλισε χρηματοδότηση τρίτου γύρου, ύψους 180 εκατ. δολαρίων, τη μεγαλύτερη μέχρι στιγμής χρηματοδότηση για ελληνική startup.

  Centaur Analytics

  Πρόκειται για εταιρεία που αναπτύσσει αισθητήρες για την καταγραφή των συνθηκών αποθήκευσης αγροτικών προϊόντων. Βάσει των μετρήσεων που συλλέγουν οι αισθητήρες, αναλύονται παράμετροι της αποθήκευσης της σοδειάς προκειμένου να αποφευχθεί απώλεια τροφίμων. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2014, έχει έδρα το Βόλο και διατηρεί γραφεία την νότια Καλιφόρνια. Εντάχθηκε στο δίκτυο της Endeavor Greece το 2018.

  Helic

  H Helic ανέπτυξε λογισμικό προσομοίωσης της λειτουργίας μικροεπεξεργαστών, με δραστηριότητα που εντάσσεται στον κλάδο του EDA Electronic Design Automation. Ιδρύθηκε το 2000 στην Αθήνα και μετέφερε το 2007 την έδρα της στην Santa Clara (Silicon Valley), διατηρώντας το τμήμα έρευνας και ανάπτυξης στην Αθήνα. H αρχική επένδυση προήλθε από τον ιδρυτή της Atmel, Ελληνοαμερικανό, George Perlegos. H εταιρεία εξαγοράστηκε από την αμερικανική ANSYS, κορυφαία εταιρεία λογισμικού προσομοίωσης με γραφεία σε 45 χώρες, το 2019.

  Matternet

  Κατασκευάζει drones για μεταφορά μικρών πακέτων μέσα σε πόλεις με ιδρυτή τον Ανδρέα Ραπτόπουλο. Έχει γραφεία στο Mountain View, όπου κατασκευάζει τα drones. Ο ιδρυτής της Matternet παρακολούθησε το πρόγραμμα επιχειρηματικότητας του Singularity University το 2011, έτος ίδρυσης της εταιρείας. Ήδη, νοσοκομεία στην Ελβετία χρησιμοποιούν τα drones για την μεταφορά φαρμάκων. Η εταιρεία έχει συνεχή ανοδική πορεία και το καλοκαίρι του 2019 έκλεισε μεγάλη συμφωνία με τη UPS. Το Σεπτέμβριο του 2021 ανακοινώθηκε συνεργασία της με το υπουργείο Υγείας του Abu Dhabi για τη δημιουργία του πρώτου δικτύου μεταφορών ιατρικών προμηθειών με drones που θα καλύπτει όλη την πόλη.

  Miroculus

  Η εταιρεία βιοτεχνολογίας Miroculus έχει αναπτύξει ένα καινοτόμο διαγνωστικό μηχάνημα, διατηρεί την έδρα της στο San Francisco και το Μάρτιο του 2021 εξασφάλισε χρηματοδότηση Β’ γύρου, ύψους 45 εκατ. δολαρίων. Ιδρύθηκε από την Φαίη Χριστοδούλου που παρακολούθησε το πρόγραμμα επιχειρηματικότητας του Singularity University το 2013 και εντάχθηκε στο δίκτυο της Endeavor Greece τον Οκτώβριο του 2020.

  Myrmex

  Ιδρύθηκε το 2015 από τους Ιωάννη Κανέλλο και Ορέστη Φαινέκο και έχει αναπτύξει ένα αυτοματοποιημένο σημείο παραλαβής παραγγελιών, όπου αυτοκινούμενα ρομποτικά οχήματα συγκεντρώνουν τα προϊόντα από την αποθήκη για την παράδοσή τους στους καταναλωτές. Η έδρα της εταιρείας είναι στη Silicon Valley και το τμήμα έρευνας και ανάπτυξης στην Αθήνα.

  NovaCredit

  Εταιρεία του κλάδου fintech με συνιδρυτή τη Νίκη Γουλιμή που διατηρεί γραφεία στην Νέα Υόρκη και το San Francisco. Η NovaCredit έχει αναπτύξει ένα credit passport για τη χρήση ξένων επαγγελματιών και φοιτητών στις ΗΠΑ προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση σε τραπεζικές υπηρεσίες (πιστωτική κάρτα, δάνεια κλπ). H Νίκη Γουλιμή συμμετείχε στο πρόγραμμα επιχειρηματικής επιτάχυνσης του Y Combinator το 2016.

  Orfium

  Εταιρεία του κλάδου της μουσικής βιομηχανίας. Ανέπτυξε πλατφόρμα εντοπισμού παραβιάσεων των πνευματικών δικαιωμάτων των δημιουργών. Πελάτες της είναι μουσικοί εκδότες και δισκογραφικές εταιρείες. Διατηρεί παρουσία στο Los Angeles και στην Αθήνα. Το τμήμα έρευνας και ανάπτυξης που εδρεύει στην Αθήνα αριθμεί 120 υπαλλήλους. Στη ΔΕΘ του 2021 διακρίθηκε με το πρώτο εθνικό βραβείο νεοφυών επιχειρήσεων από το Elevate Greece, το Εθνικό Μητρώο νεοφυών εταιρειών του Υπουργείου Ανάπτυξης.

  Sentio Solutions

  Εταιρεία του κλάδου healthtech με ιδρυτές τους Γιώργο Ελευθερίου και Χάρη Τσίρμπα που έχει γραφείο στο San Francisco και θυγατρική εταιρεία στην Ελλάδα. Έχει αναπτύξει το προϊόν Feel, ένα βραχιόλι με αισθητήρες θερμοκρασίας, καρδιακού παλμού κλπ, που επιτρέπει τη συνεχή παρακολούθηση της ψυχολογικής κατάστασης του χρήστη και την σε πραγματικό χρόνο παροχή προσωποποιημένων μηνυμάτων για την αντιμετώπιση συμπτωμάτων άγχους και κατάθλιψης.

  Yodeck

  Εταιρεία που έχει αναπτύξει πλατφόρμα ψηφιακής σήμανσης, η οποία επιτρέπει στους χρήστες να διαχειρίζονται οθόνες προβολής διαφημιστικών μηνυμάτων εξ αποστάσεως μέσω διαδικτύου ή κινητού τηλεφώνου. Ιδρυτές είναι οι Βαγγέλης Μιχαλόπουλος και Δημήτρης Τσίγκος (ιδρυτής επίσης της εταιρείας Epignosis και του ελληνικού VC fund Starttech Ventures).

  Zeit Medical

  Νέα εταιρεία του κλάδου της βιοτεχνολογίας που ανέπτυξε συσκευή έγκαιρης ανίχνευσης εγκεφαλικών επεισοδίων. Βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο εξέλιξης. Ιδρυτής είναι ο Ορέστης Βαρδούλης, απόφοιτος του Stanford. Το 2021 έγινε δεκτή στο πρόγραμμα επιχειρηματικότητας του περιώνυμου επιταχυντή της Silicon Valley, Y Combinator. Η εταιρεία εξασφάλισε χρηματοδότηση seed round 2 εκατ. δολαρίων τον Οκτώβριο του 2021.

  Zumper

  Πρόκειται για ραγδαία ανερχόμενη εταιρεία που έχει αναπτύξει διαδικτυακή πλατφόρμα αναζήτησης διαμερισμάτων προς ενοικίαση με χρήση εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης. Έχει έδρα το San Francisco και ιδρύθηκε το 2012 από τον Anthemos Georgiades. Η online πλατφόρμα και η αντίστοιχη εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα χρησιμοποιείται από 70 εκατ. χρήστες. Εξασφάλισε χρηματοδότηση τέταρτου γύρου ύψους 60 εκατ. δολαρίων τον Μάρτιο του 2020.

  σνφβσβφ

  κηδργξηδ

  Startup με Έλληνες ιδρυτές στις δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ (κυρίως στην Silicon Valley)

  Ελληνικές εταιρείες που εξαγοράστηκαν

  Αρκετές ήταν οι περιπτώσεις ελληνικών startups, οι οποίες άντλησαν κεφάλαια από Venture Capital funds της Sillicon Valley και εν τέλει εξαγοράστηκαν από μεγαλύτερες εταιρείες του εκάστοτε κλάδου. Oι ιδρυτές τους μετά την εξαγορά προέβησαν είτε στη σύσταση νέων εταιρειών (serial entrepreneurs), είτε ασχολούνται με τις επενδύσεις, είτε δρουν ως angel investors αλλά και ιδρύοντας επενδυτικά funds. Κάποιοι εξ αυτών επίσης δραστηριοποιούνται ως σύμβουλοι σε νεοφυείς εταιρείες τεχνολογίας.

  Εξαγορές startup εταιρειών Ελλήνων ιδρυτών με έδρα στις δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ (κυρίως στη Silicon Valley)

   

  σνφβξσηφβ

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ