Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 13-Νοε-2021 10:10

  ΟΤΕ: Αυξάνεται η ζήτηση για γρήγορες ταχύτητες και data - Προχωρούν οι επενδύσεις σε FTTH και 5G

  ΟΤΕ: Αυξάνεται η ζήτηση για γρήγορες ταχύτητες και data - Προχωρούν οι επενδύσεις σε FTTH και 5G
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Κετσιετζή 

  Την πρόθεση του ομίλου να προχωρήσει με αμείωτο ρυθμό τις σχεδιαζόμενες επενδύσεις για την ανάπτυξη των δικτύων σταθερής και κινητής με έμφαση στις συνδέσεις οπτικής ίνας και το 5G επιβεβαίωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ, κατά την ενημέρωση των αναλυτών για τα αποτελέσματα γ’ τριμήνου. 

  Όπως δήλωσαν ο κ. Τσαμάζ και ο οικονομικός διευθυντής του ομίλου Μπάμπης Μαζαράκης η ζήτηση για δεδομένα στην κινητή και για υψηλότερες ταχύτητες στην σταθερή τηλεφωνία αυξάνεται σταθερά, έχοντας θετική επίδραση στα έσοδα από υπηρεσίες και την κερδοφορία του ΟΤΕ. Αυτό φαίνεται και από τις συνδέσεις που επιλέγουν οι πελάτες του ΟΤΕ, το 23% των συνδρομητών οπτικής ίνας διαθέτει σύνδεση με ταχύτητα download τουλάχιστον 100 Mbps από 12% που ήταν ένα χρόνο πριν. 

  Σύμφωνα με τον CEO του ΟΤΕ, στο επίκεντρο βρίσκεται η ανάπτυξη των δικτύων οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι (Fiber To The Home-FTTH). Στα τέλη Σεπτεμβρίου το δίκτυο FTTH κάλυπτε περισσότερα από 479.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ενώ στο τέλος του έτους θα ξεπεράσει τις 560.000 και στόχος είναι μέχρι το τέλος του 2022 να ξεπερνά το 1 εκατομμύριο. 

  Για την κινητή, η διοίκηση του ΟΤΕ ανέφερε πως είναι πολύ κοντά στον στόχο που έχει θέσει για πληθυσμιακή κάλυψη 5G στο 60% της χώρας μέχρι το τέλος του έτους, καθώς σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη έχει ήδη φτάσει το 97% και 90% αντίστοιχα. Και εδώ παρατηρείται μεγάλη αύξηση της ζήτησης για πρόσβαση στο internet. Η μέση χρήση δεδομένων ανά συνδρομητή κατέγραψε αύξηση 85% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, καθώς διαμορφώθηκε στα 8,5 GB τον μήνα από 4,8 GB. 

  Στην αύξηση της χρήσης δεδομένων βοήθησαν και τα απεριόριστα πακέτα δεδομένων που δόθηκαν με ειδικές προσφορές το καλοκαίρι, τα οποία όπως είπε ο κ. Μαζαράκης "είχαν πολύ μεγάλη επιτυχία και μας δείχνουν και την πορεία που πρέπει να ακολουθήσουμε σε μια περίοδο που εντείνεται ο ανταγωνισμός”. 

  Στον τομέα της συνδρομητικής τηλεόρασης ο συνολικός αριθμός των συνδρομητών Cosmote TV έφτασε τις 600 χιλιάδες, καταγράφοντας αύξηση 6,6% σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Σημαντικό ρόλο σε αυτό έπαιξε σύμφωνα με τη διοίκηση του ομίλου η προσθήκη αθλητικού περιεχομένου όπως η προβολή των εντός έδρας αγώνων των οχτώ από τις συνολικά 14 ομάδες της Superleague καθώς και η μετάδοση του ιταλικού πρωταθλήματος.

  Τσαμάζ: Θετικές εξελίξεις για τον όμιλο 

  Ο CEO του ΟΤΕ τόνισε ότι το 2021 θα σηματοδοτήσει μια ουσιαστική ανάκαμψη εσόδων και κερδοφορίας μετά από την εμφάνιση της πανδημίας και δήλωσε αισιόδοξος για τα επόμενα χρόνια, καθώς όπως είπε υπάρχουν πολλά θετικά σημάδια, όπως η μείωση του ειδικού τέλους στην κινητή στο 10% από το 2022 αλλά και το μεγάλο ΣΔΙΤ Ultra-Fast Broadband για την ανάπτυξη δικτύων οπτικών ινών, όπου ο ΟΤΕ είναι ο ένας από τους δύο συμμετέχοντες (σ.σ. στο έργο συμμετέχει και η κοινοπραξία  Grid Telecom-Tέρνα Ενεργειακή). 

  Απαντώντας σε ερώτηση για τον ανταγωνισμό και το νέο τοπίο που αναμένεται να διαμορφωθεί με τη συγχώνευση Nova-Wind ότι ακόμη δεν έχει δει κάποια αλλαγή στην αγορά, καθώς η συγχώνευση αναμένεται να ολοκληρωθεί στο πρώτο μισό του 2022.

  Για τον ανταγωνισμό που μπορεί να αντιμετωπίσει ο ΟΤΕ στην ανάπτυξη δικτύων οπτικών από νέους παίκτες που έχουν δηλώσει ενδιαφέρον να μπουν στην συγκεκριμένη αγορά για υπηρεσίες χονδρικής όπως η ΔΕΗ, ο κ. Τσαμάζ σημείωσε ότι "έχουμε ένα σταθερό πλάνο ανάπτυξης. Είμαστε πολύ μπροστά από οποιονδήποτε πιθανό ανταγωνιστή στο FTTH. Όποιος θα επενδύσει στο FTTH είναι ευπρόσδεκτος. Δεν είναι απειλή για εμάς,  έτσι μεγαλώνει η αγορά”.

  Στο σχεδιασμό του ομίλου ΟΤΕ περιλαμβάνονται και τα έργα πληροφορικής και επικοινωνιών (ICT) που αναμένεται να προκηρυχθούν με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ. "Περιμένουμε τους διαγωνισμούς για διάφορα δημόσια έργα, οι οποίοι αναμένεται να ξεκινήσουν στα μέσα του 2022. Εμείς είμαστε σε πολύ καλή θέση με εξαιρετικό ιστορικό έργων. Οπότε θα είμαστε βασικοί διεκδικητές και αναμένουμε ότι θα έχουμε καλά αποτελέσματα”, ανέφερε ο κ. Τσαμάζ.

  kostaskets@capital.gr

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ