Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 12-Νοε-2021 16:09

  Μάχη τραπεζών για 100.000 επιχειρηματικά δάνεια

  Μάχη τραπεζών για 100.000 επιχειρηματικά δάνεια
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Λεωνίδα Στεργίου

  Θέση μάχης έχουν λάβει οι τέσσερις συστημικές τράπεζες διεκδικώντας μερίδια 25%-30% των νέων δανείων που θα χρειαστούν επιχειρήσεις εν όψει Ταμείου Ανάκαμψης και του ανοδικού κύκλου της οικονομίας μέχρι το 2027.

  Σε πρώτη φάση έχουν μπει στο μικροσκόπιο περίπου 2.000-2.500 μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες θα πάρουν τις πρώτες χρηματοδοτήσεις από τα προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης. Αυτό φαίνεται ότι αποτελεί στρατηγική επιλογή, καθώς απαιτείται η έγκαιρη απορρόφηση του 37% των κονδυλίων προκειμένου να εκταμιευθούν τα επόμενα. Η πίεση χρόνου δημιουργεί ευκαιρίες για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις να επωφεληθούν από τις επιδοτήσεις, την άνοδο του οικονομικού κύκλου, τον εταιρικό μετασχηματισμό και τις συμβουλευτικές υπηρεσίες που ξεκίνησαν να παρέχουν οι τράπεζες. Με τον τρόπο αυτό, οι τέσσερις συστημικές εξασφαλίζουν μερίδια στις πρώτες χρηματοδοτήσεις και ταυτόχρονα προετοιμάζουν το έδαφος για αύξηση της δυνητικής πελατείας τους, η οποία σήμερα είναι σχετικά περιορισμένη.

  Η ένταση της μάχης, με επιθετικές τιμολογήσεις, κυρίως στην αρχή και στις μεγάλες επιχειρήσεις, είναι ενδεικτική από τους στόχους που έχουν ανακοινώσει οι τέσσερις συστημικές σε ό,τι αφορά στο μερίδιο αγοράς που θέλουν να αποκτήσουν στην επιχειρηματική πίστη τα επόμενα χρόνια. Το ποσοστό αυτό κυμαίνεται μεταξύ 25% και 30% που για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, το σύνολο ξεπερνά το 100% της δυνητικής αγοράς.

  Κατανομή επιχειρήσεων

  Όπως αναφέρθηκε σε πρόσφατη παρουσίαση της Eurobank, τόσο από τον διευθύνοντα σύμβουλό της, κ. Φωκίωνα Καραβία, και τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο, κ. Κώστα Βασιλείου, ο συνολικός αριθμός επιχειρήσεων που σήμερα μπορεί να δανειοδοτηθεί υπολογίζεται γύρω στις 100.000. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Eurobank, περίπου 2.000-2.500 είναι το πλήθος των επιχειρήσεων για δάνεια άνω των 5 εκατ. ευρώ, σχεδόν 18.000-20.000 για δάνεια από 1 εκατ. έως 5 εκατ. ευρώ, ενώ άλλες περίπου 80.000 για δάνεια κάτω των 5 εκατ. ευρώ.

   

  Οι εκτιμήσεις αυτές επιβεβαιώνουν την τελευταία μελέτη των ΕΚΤ και Κομισιόν (SAFE), αλλά και της Εθνικής Τράπεζας σχετικά με τη χαρτογράφηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Από το σύνολο των εκτιμώμενων 780.000 επιχειρήσεων, περίπου το 20% ή σχεδόν 160.000 είναι εταιρείες και απασχολούν τουλάχιστον ένα επιπλέον άτομο, πέραν του ιδιοκτήτη. Οι υπόλοιπες ανήκουν στην κατηγορία των ατομικών επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών. Η κατηγορία αυτή που αφορά περισσότερες από 600.000 επιχειρήσεις δεν εντάσσεται στην επιχειρηματική πίστη, αλλά στη λιανική ιδιωτών.

  Συνεπώς, οι πρώτες εκταμιεύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης που αναμένονται στις αρχές του 2022 βρίσκουν τις τέσσερις συστημικές τράπεζες με μία δυναμική πελατεία 160.000 επιχειρήσεων. Από αυτές, όπως προκύπτει από την έκθεση SAFE, αλλά και από τις εκτιμήσεις των τραπεζών, σχεδόν το 15%-20%, δηλαδή περίπου 25.000-30.000 επιχειρήσεις δεν επιθυμούν δάνειο διότι έχουν επαρκή κεφάλαια και ρευστότητα. Υπάρχουν ακόμη 30.000-35.000 επιχειρήσεις που δεν επιθυμούν δανεισμό για άλλους λόγους, πέραν του φόβου της απόρριψης ή της επάρκειας κεφαλαίων.

  Οι στόχοι των τραπεζών

  Έτσι, σήμερα, η περίμετρος της επιχειρηματικής πελατείας περιορίζεται σε περίπου 100.000 επιχειρήσεις, οι περισσότερες -αν όχι όλες- είναι ήδη πελάτες των τεσσάρων συστημικών. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή διευθύνοντα της Eurobank, κ. Κώστα Βασιλείου, η Τράπεζα σκοπεύει να αυξήσει την καθαρή πιστωτική επέκταση κατά 20% στην τριετία, δηλαδή κατά 2,5 δισ. ευρώ που σημαίνει νέες εκταμιεύσεις δανείων 3,5 δισ. ευρώ. Στόχος της τράπεζας, όπως έχει αναφερθεί σε παρουσιάσεις, είναι το 30% της αγοράς. 

  Αντίστοιχοι είναι, όμως, οι στόχοι και των υπολοίπων τριών συστημικών τραπεζών, με τις Alpha Bank, Εθνική και Πειραιώς να στοχεύουν σε νέες εκταμιεύσεις άνω των 30 δισ. ευρώ μέχρι το 2024. Σημειώνεται ότι τα ποσά δεν είναι συγκρίσιμα, καθώς διαφέρει η καθαρή πιστωτική επέκταση (χορηγήσεις μείον αποπληρωμές και τιτλοποιήσεις) από τις νέες εκταμιεύσεις (μόνο νέα δάνεια), ενώ το χαρτοφυλάκιο των επιχειρηματικών δανείων παρουσιάζει διαφορές ως προς την ταξινόμηση και τον ποσοτικό στόχο της τριετίας.

  Ο υπολογισμός της πίτας

  Μία κοινή βάση υπολογισμού αποτελούν τα μερίδια αγοράς που κινούνται γύρω στο 30% για μία συνολική πιστωτική επέκταση που υπολογίζεται να ξεπεράσει τα 30 δισ. ευρώ μέχρι το 2024, μόνο από τις επιπτώσεις και τις ανάγκες του Ταμείου Ανάκαμψης. Οι αναλύσεις των τραπεζών υπολογίζουν ότι από τα 32 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης (εκ των οποίων τα δάνεια θα ανέρχονται σε 13 δισ. ευρώ), οι συνολικές χρηματοδοτικές ανάγκες των επιχειρήσεων θα ανέλθουν σε περίπου 15-18 δισ. ευρώ, προκειμένου να κινητοποιηθούν επενδύσεις περίπου 30-35 δισ. Τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης, λειτουργώντας ως πολλαπλασιαστής, θα δημιουργήσουν νέες χρηματοδοτικές ανάγκες στο σύνολο των επιχειρήσεων ύψους 5-6 δισ. ευρώ. Ταυτόχρονα, η ανάπτυξη και ο ανοδικός κύκλος θα αυξήσουν περαιτέρω τις χρηματοδοτικές ανάγκες κατά περίπου 10 δισ. ευρώ.

  Συνεπώς, η πίτα για νέα δάνεια που δημιουργεί το Ταμείο Ανάκαμψης εντός της τριετίας ξεπερνά τα 30-35 δισ. ευρώ. Το συνολικό ποσό μέχρι το 2027 αναμένεται να είναι ακόμα μεγαλύτερο, καθώς πέραν του Ταμείου Ανάκαμψης, η Ελλάδα αναμένει ευρωπαϊκά και εθνικά κονδύλια συνολικού ύψους 50 δισ. ευρώ (NGEU, ΕΣΠΑ, ΚΑΠ, άλλα ευρωπαϊκά ταμεία).

  Προετοιμασία και δημιουργία νέας πελατείας

  Όμως, μέχρι τότε, ο αριθμός των επιλέξιμων επιχειρήσεων θα έχει αυξηθεί και ενδεχομένως να έχει διπλασιαστεί σε σύγκριση με τον σημερινό. Η εκτίμηση αυτή στηρίζεται στις εξής ενδείξεις:

  Πρώτον, μεγάλος αριθμός, αν όχι όλες, από τις επιχειρήσεις που σήμερα δεν θέλουν δανεισμό, θα χρειαστούν χρηματοδότηση προκειμένου να ακολουθήσουν τη ζήτηση και να αναπτυχθούν περαιτέρω.

  Δεύτερον, πολλές επιχειρήσεις πρόκειται να αλλάξουν χέρια, κάτι το οποίο ήδη έχει ξεκινήσει, με αποτέλεσμα να επιταχυνθεί ο εταιρικός μετασχηματισμός και η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου. Άρα θα υπάρξουν νέες χρηματοδοτικές ανάγκες από νέες επιχειρήσεις.

  Τρίτον, πολλές από τις σημερινές μη επιλέξιμες αναμένεται να γίνουν επιλέξιμες, με βελτίωση των οικονομικών στοιχείων που παρουσιάζονται στα βιβλία τους και με εκπόνηση σχεδίων εκσυγχρονισμού. Στο τελευταίο οι τράπεζες προετοιμάζουν την αυριανή πελατεία τους μέσω συμβουλευτικής και εντοπισμό των κατάλληλων χρηματοδοτικών προγραμμάτων και επιδοτήσεων μέσω Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, ΕΣΠΑ, αλλά και μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς προβλέπονται και επιδοτήσεις κυρίως για τις μικρότερες επιχειρήσεις.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ