Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 04-Νοε-2021 08:10

  Κλείνει σήμερα το βιβλίο προσφορών της ΔΕΗ, οι προσδοκίες

  Κλείνει σήμερα το βιβλίο προσφορών της ΔΕΗ, οι προσδοκίες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Σήμερα το απόγευμα στις 4 η ώρα Ελλάδος κλείνει το βιβλίο προσφορών για την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της ΔΕΗ και σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις δεν αναμένεται θεαματική διαφοροποίηση σε σχέση με την εικόνα που διαμορφώθηκε κατά την πρώτη ημέρα της δημόσιας προσφοράς.

  Σύμφωνα με πηγές με γνώση της συναλλαγής, κατά την πρώτη ημέρα οι προσφορές ξεπέρασαν τα 3,2 δισ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας σχεδόν τρεις φορές τον ανώτατο στόχο της αύξησης.

  Με δεδομένο ότι η πλειονότητα των ξένων επενδυτών μπήκε την πρώτη μέρα της αύξησης, οι ίδιες πηγές εκτιμούσαν ότι κατά το κλείσιμο του βιβλίου οι προσφορές θα φτάσουν στα επίπεδα των 3,5 δισ. ευρώ.

  Κατά τη δεύτερη χθεσινή ημέρα της αύξησης ξεκαθάρισε το τοπίο και ως προς το δεύτερο ζητούμενο, δηλαδή το ελληνικό βιβλίο της αύξησης, που αφορά στους υφιστάμενους Έλληνες μετόχους της ΔΕΗ. Το ελληνικό βιβλίο καλύφθηκε ήδη από εχθές, με προσφορές που ξεπερνούν τα 200 εκατ. ευρώ που είναι η αναλογία του.

  Πλέον το ενδιαφέρον εστιάζεται στις επίσημες ανακοινώσεις από την πλευρά της ΔΕΗ, την Παρασκευή, όταν και θα δημοσιευτεί η ανακοίνωση για την τελική τιμή διάθεσης των νέων μετοχών, η οποία θα είναι στα 9 ευρώ, ενώ αμέσως μετά θα ξεκινήσει η διαδικασία της εκκαθάρισης της ζήτησης προκειμένου στις 10 Νοεμβρίου να εκδοθεί η αναλυτική ανακοίνωση για την έκβαση της δημόσιας προσφοράς.

  Στο πλαίσιο της εκκαθάρισης της ζήτησης, αναμένεται να ξεκαθαριστεί η κατανομή των μετοχών μεταξύ των επενδυτών που εκδήλωσαν ενδιαφέρον. Σύμφωνα με πληροφορίες, προσφορές άνω των 100 εκατ. ευρώ, έχουν εκδηλωθεί από μια σειρά από funds μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται η Oak Hill, η Covalis Capital LLP,  η Ghisallo Capital Management LLC, η Marshall, η Schonfeld Strategic, η Zimmer Partners LP,  η Graticule Asset Management και η Helikon Investments.

  Η έναρξη διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών θα γίνει στις 16 Νοεμβρίου, με τη διοίκηση της ΔΕΗ να αποκτά την αναγκαία ρευστότητα για τη χρηματοδότηση των επόμενων επενδυτικών κινήσεων σε Ελλάδα και εξωτερικό στον τομέα της πράσινης ενέργειας.

  Υπενθυμίζεται ότι το επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕΗ φτάνει τα 5 δισ. ευρώ την επόμενη τριετία και τα 8,4 δισ. ευρώ μέχρι το 2026, με στόχο τα 7,2GW εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ (περιλαμβανομένων των Υδροηλεκτρικών Σταθμών) μέχρι το 2024 και τα 9,1GW μέχρι το 2026. Βάσει το σχεδιασμού η υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων στην πράσινη ενέργεια αναμένεται να συμβάλει στην επίτευξη των στόχων EBITDA ύψους €1,7 δισ. το 2026.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ