Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 02-Νοε-2021 07:44

  Ανάδοχος η "Μεσόγειος" στο μεγάλο έργο απορριμμάτων της Δ. Θεσσαλίας

  Ανάδοχος η "Μεσόγειος" στο μεγάλο έργο απορριμμάτων της Δ. Θεσσαλίας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  της Ελένης Μπότα

  Προσωρινός ανάδοχος στο διαγωνισμό για την μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων (ΜΕΑ) Δυτικής Θεσσαλίας αναδείχτηκε η εταιρεία Μεσόγειος. 

  Το έργο, το οποίο μπλέχτηκε σε προσφυγές, θεωρείται μείζονος σημασίας, σε σχέση με τις υποχρεώσεις της χώρας για την ολοκλήρωση των υποδομών των έργων διαχείρισης στερεών αποβλήτων, με σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, καθώς και την αποφυγή της επιβολής προστίμων λόγω της μη συμμόρφωσης της χώρας σε σχέση με την ισχύουσα ευρωπαϊκή νομοθεσία.

  Το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του εν λόγω έργου είναι ασφυκτικό, καθώς αυτό χρηματοδοτείται στο πλαίσιο του τρέχοντος ΕΣΠΑ 2014-2020, και ειδικότερα του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξης 2014-2020, Άξονας Προτεραιότητας 14" με σκοπό τη διατήρηση και προστασία του Περιβάλλοντος και την προαγωγή της αποδοτικής χρήσης των πόρων, από το Ταμείο Συνοχής.

  Η δε δυνατότητα χρηματοδότησης έργων στο πλαίσιο των ανωτέρω προγραμμάτων, εκπνέει την 31-12-2023, ημερομηνία κατά την οποία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή της ΜΕΑ Δυτικής Θεσσαλίας.

  Αρχικά στο διαγωνισμό του έργου, συνολικού προϋπολογισμού περί τα 33 εκατ ευρώ (συν ΦΠΑ) είχαν υποβάλλει προσφορές 5 σχήματα "ΕΝΩΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΕΡΕΤΒΟ Α.Ε. - ΓΚΟΛΙΟΠΟΥΛΟΣ Α.Τ.Ε.", "ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Β.Ε.Τ.Ε.", "ΕΝΩΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΤΗΑLIS E.S. S.A. - P. & C. DEVELOPMENT S.A", "ΕΝΩΣΗ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ INTRAKAT – W.A.T.T.A.E." και "ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ Α.Ε.".

  Το έργο αφορά στην κατασκευή της Μονάδας Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων (ΜΕΑ), στη θέση "Ημερόκλημα Παλαιοσαμαρίνας" του Δήμου Τρικκαίων, για την εξυπηρέτηση της Διαχειριστικής Ενότητας Δυτικής Θεσσαλίας, ήτοι των Νομών Καρδίτσας και Τρικάλων στο σύνολό τους.

  Πιο συγκεκριμένα, στο αντικείμενο του έργου περιλαμβάνονται:

  Η Κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων, Μονάδα Μηχανικής Επεξεργασίας προδιαλεγμένων οργανικών αποβλήτων, που αφορά κυρίως την απομάκρυνση των προσμίξεων και την προετοιμασία του υλικού για το επόμενο στάδιο και μονάδα ραφιναρίσματος του κοµπόστ.

  Επιπλέον των παραγωγικών μονάδων η ΜΕΑ συνοδεύεται από τα συνοδά κτιριακά έργα, όπως κτίριο διοίκησης, υπόστεγα αποθήκευσης, δεξαμενές νερού ύδρευσης -πυρόσβεσης – άρδευσης, τα απαραίτητα κτίρια ή εγκαταστάσεις υποβίβασης / ανύψωσης τάσης καθώς και τα έργα συλλογής και προεπεξεργασίας λυμάτων ώστε αυτά να διατεθούν ασφαλώς στην μονάδα επεξεργασίας στραγγισμάτων του παρακείμενου ΧΥΤΑ.

  Επίσης προβλέπεται η δοκιμαστική λειτουργία της ΜΕΑ διάρκειας 6 μηνών και η κανονική λειτουργία της ΜΕΑ διάρκειας 2 ετών με δικαίωμα προαίρεσης για επιπλέον 2 έτη λειτουργίας. 

  Η Μεσόγειος δραστηριοποιείται στον σχεδιασμό και εκτέλεση έργων και την παροχή υπηρεσιών σε όλο το φάσμα της προστασίας του περιβάλλοντος. Διαθέτει  τεχνογνωσία σε έργα κατασκευής και λειτουργίας ΧΥΤΑ – ΧΥΤΥ, εργοστασίων μηχανικής – βιολογικής επεξεργασίας απορριμμάτων και βιολογικών καθαρισμών λυμάτων.

  Μερικά από τα σημαντικότερα έργα που έχει αναλάβει είναι η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Νομού Ηλείας με ΣΔΙΤ από κοινού με την ΑΒΑΞ, η κατασκευή & λειτουργία μονάδας επεξεργασίας σύμμεικτων αστικών στερεών αποβλήτων (ΑΣΑ) και προδιαλεγμένων οργανικών αποβλήτων στην ΟΕΔΑ Αλεξανδρούπολης, η κατασκευή ΧΥΤΥ Ανατολικού Τομέα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, η Κατασκευή Χώρου Υγειονομικής Ταφής Αποβλήτων στην Μπάαλμπεκ του Λιβάνου, η κατασκευή Χώρου Υγειονομικής Ταφής στην περιοχή Sofa στην Παλαιστίνη, η κατασκευή ΧΥΤΥ Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, η Μονάδα Mηχανικής-Βιολογικής Επεξεργασίας Απορριμμάτων Κεφαλονιάς και η Αποκατάσταση Χώρου Ταφής Απορριμμάτων (ΧΤΑ) στη θέση Καλαμάκι του Δ.Δ. Ταγαράδων του Δήμου Θέρμης Νομού Θεσσαλονίκης – Γ’ Φάση.

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ