Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 27-Οκτ-2021 10:10

  Στο 3,875% το επιτόκιο για το πράσινο ομόλογο της Πειραιώς - Ξεπέρασαν τα €850 εκατ. οι προσφορές

  Τρ. Πειραιώς: Η αλήθεια για την πρόταση αύξησης μετοχικού κεφαλαίου και την απόρριψη από το ΤΧΣ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 22:50

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Ολοκληρώθηκε η διαδικασία του βιβλίου προσφορών για το πράσινο senior preferred ομόλογο της Τράπεζας Πειραιώς, με την τράπεζα να αντλεί 500 εκατ. ευρώ. Το τελικό επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 3,875% σε σχέση με το 4% που ήταν το αρχικό, ενώ οι προσφορές ξεπέρασαν τα 850 εκατ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας το ποσό που αναζητούσε η τράπεζα. Αργότερα το απόγευμα αναμένεται να ανακοινωθεί η κατανομή και το pricing του τίτλου.

  Η υπερκάλυψη της έκδοσης αναμενόταν άλλωστε καθώς, όπως έχουν δείξει και οι προηγούμενες εκδόσεις ομολόγων από τις ελληνικές συστημικές τράπεζες, οι τραπεζικοί τίτλοι θωρούνται ελκυστικοί από τους επενδυτές υψηλών αποδόσεων.

  Την ικανοποίηση της διοίκησης της τράπεζας για το ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, ο οποίος δήλωσε: "Η επιτυχής έκδοση του Πράσινου Ομολόγου Υψηλής Εξοφλητικής Προτεραιότητας (Green Senior Preferred) ύψους €500 εκατ. επιβεβαιώνει τη δέσμευσή μας για τη χρηματοδότηση της μετάβασης της ελληνικής οικονομίας, των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, στη βιώσιμη ανάπτυξη. Τα κεφάλαια από την έκδοση θα αξιοποιηθούν για την ενίσχυση του "πράσινου" χαρτοφυλακίου μας ύψους €1,7 δισ., με χρηματοδότηση νέων έργων ή αναχρηματοδότηση υφιστάμενων που έχουν επιλεγεί σύμφωνα με τα Κριτήρια Επιλεξιμότητας του Πλαισίου Πράσινων Ομολόγων της Τράπεζας Πειραιώς. Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι με το ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον της σημερινής έκδοσης, που συνιστά σαφή ένδειξη εμπιστοσύνης στις προοπτικές της Τράπεζας Πειραιώς".

  Η συστημική τράπεζα έδωσε τη Δευτέρα εντολή στις έξι διεθνείς τράπεζες BNP Paribas, BofA Securities, Goldman Sachs, Morgan Stanley, Nomura και UBS να τρέξουν την έκδοση και τις συναντήσεις με επενδυτές, οι οποίες και ολοκληρώθηκαν χθες, ενώ ο senior preferred τίτλος είναι τύπου 6NC5, δηλαδή 6ετής με μη δυνατότητα ανάκλησης πριν την πάροδο των 5 ετών.
   
  Πρόκειται για την πρώτη πράσινη έκδοση της Τράπεζας Πειραιώς και αναμένεται να λάβει αξιολόγηση Caa1 από τη Moody’s και Β από την S&P.  Όπως σημειώνεται και στη σχετική παρουσίαση προς τους επενδυτές, από τα κεφάλαια που θα αντληθούν το 50% θα κατευθυνθεί σε νέα πράσινα δάνεια και το υπόλοιπο 50% σε αναχρηματοδοτήσεις υφιστάμενων δανείων.

  H συναλλαγή πραγματοποιείται στο πλαίσιο της κάλυψης του ενδιάμεσου στόχου του 2021 για τις MREL και των στόχων που έχει θέσει το ενιαίο συμβούλιο εξυγίανσης SRB για το 2022 και έως τα τέλη του 2025. Κατά τη συστημική τράπεζα η έκδοση αυτή θα βοηθήσει στην περαιτέρω βελτιστοποίηση της κεφαλαιακής δομής και του χρηματοδοτικού της μίγματος ενώ αποτελεί και μέρος της δέσμευσης της Πειραιώς στα κριτήρια ESG.  

  Όπως έχει σημειώσει σε πρόσφατη έκθεσή της η Moody’s, η Πειραιώς θα πετύχει τον ενδιάμεσο στόχο MREL που έχει προσδιοριστεί στο 16,1% μέχρι το τέλος του 2021, ενώ ο στόχος που πρέπει να καλυφθεί έως το τέλος του 2025 έχει οριστεί στο 26,5% του σταθμισμένου για τον κίνδυνο ενεργητικού.

  Αξίζει να σημειώσουμε πως η Εθνική Τράπεζα έχει ήδη εκδώσει τον Οκτώβριο του 2020 πράσινο ομόλογο, το πρώτο πράσινο ομόλογο υψηλής εξασφάλισης στην ελληνική αγορά, ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ. Το ομόλογο έχει εξαετή διάρκεια, με δυνατότητα ανάκλησης στα πέντε έτη, τοκομερίδιο 2,75% και απόδοση 2.875%. 

  Παράλληλα, το επόμενο διάστημα ανάλογη κίνηση αναμένεται και από την Eurobank, με έκδοση senior πράσινου ομολόγου για την άντληση 500 εκατ. ευρώ.

  Η ανακοίνωση της Τράπεζας

  Η Πειραιώς Financial Holdings Α.Ε. ανακοινώνει ότι η θυγατρική της Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε. ("Τράπεζα Πειραιώς") ολοκλήρωσε με επιτυχία τη διαδικασία βιβλίου προσφορών για την έκδοση Πράσινου Ομολόγου Υψηλής Εξοφλητικής Προτεραιότητας (Green Senior Preferred) (εφεξής το "Ομόλογο") ύψους €500 εκατ. με κουπόνι 3,875%, προσελκύοντας το ενδιαφέρον σημαντικού αριθμού θεσμικών επενδυτών. 

  Με την έκδοση αυτή, η Τράπεζα Πειραιώς προωθεί περαιτέρω το σχέδιο δράσης για τα θέματα ESG (Περιβάλλοντος, Κοινωνίας, Διακυβέρνησης), υλοποιώντας τη δέσμευσή της να στηρίξει την ελληνική οικονομία, ενώ ταυτόχρονα κάνει ένα βήμα υλοποίησης του μεσοπρόθεσμου στόχου των ελάχιστων απαιτήσεων σε ίδια κεφάλαια και επιλέξιμες υποχρεώσεις (MREL). 

  Οι τίτλοι είναι εξαετούς διάρκειας με δυνατότητα ανάκλησης στα 5 έτη και θα εισαχθούν στο Χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου - Euro MTF market. 

  Η έκδοση πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια διήμερων επαφών που είχε η διοίκηση της Τράπεζας με διεθνείς θεσμικούς επενδυτές, συγκεντρώνοντας ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον από περισσότερους από 70 διαχειριστές κεφαλαίων, με τη ζήτηση να ανέρχεται υψηλότερα των €850 εκατ. 

  Οι BNP Paribas, BofA Securities, Goldman Sachs Bank Europe SE, Morgan Stanley, Nomura και UBS Europe SE ενήργησαν ως Συντονιστές Κύριοι Ανάδοχοι του βιβλίου προσφορών. Η BNP Paribas ενήργησε ως Σύμβουλος Έκδοσης του Πράσινου Ομολόγου. 

  Ο κ. Χρήστος Μεγάλου, Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, δήλωσε: "Η επιτυχής έκδοση του Πράσινου Ομολόγου Υψηλής Εξοφλητικής Προτεραιότητας (Green Senior Preferred) ύψους €500 εκατ. επιβεβαιώνει τη δέσμευσή μας για τη χρηματοδότηση της μετάβασης της ελληνικής οικονομίας, των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, στη βιώσιμη ανάπτυξη. Τα κεφάλαια από την έκδοση θα αξιοποιηθούν για την ενίσχυση του "πράσινου" χαρτοφυλακίου μας ύψους €1,7 δισ., με χρηματοδότηση νέων έργων ή αναχρηματοδότηση υφιστάμενων που έχουν επιλεγεί σύμφωνα με τα Κριτήρια Επιλεξιμότητας του Πλαισίου Πράσινων Ομολόγων της Τράπεζας Πειραιώς. Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι με το ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον της σημερινής έκδοσης, που συνιστά σαφή ένδειξη εμπιστοσύνης στις προοπτικές της Τράπεζας Πειραιώς".
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ