Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 26-Οκτ-2021 13:26

  "Ταύρος" παραμένει η Citigroup για τη μετοχή της Mytilineos, βλέπει ισχυρό ράλι

  "Ταύρος" παραμένει η Citigroup για τη μετοχή της Mytilineos, βλέπει ισχυρό ράλι
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  "Ταύρος" παραμένει η Citigroup για τη μετοχή της Mytilineos, μετά και τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου, και έτσι διατηρεί τη σύσταση "buy" με τιμή-στόχο τα 21,5 ευρώ, βλέποντας σημαντικό περιθώριο ανόδου στο ταμπλό του Χ.Α της τάξης του 39%, ενώ τοποθετεί την εκτιμώμενη μερισματική απόδοση στο 2,8%.

  Πιο αναλυτικά, όπως σημειώνει η αμερικανική τράπεζα, τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου της Mytilineos υπογραμμίζουν τα δυνατά σημεία του επιχειρηματικού μοντέλου της εταιρείας, επιτρέποντάς της να κεφαλαιοποιήσει τις ισχυρότερες τιμές ενέργειας, ενώ το ενεργειακό κόστος στις δραστηριότητές της στο αλουμίνιο παραμένει σε μεγάλο βαθμό αντισταθμισμένο λόγω της μακροπρόθεσμης σύμβασης προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας.

  Τα EBITDA ανήλθαν στα 88 εκατ. ευρώ, ελαφρώς χαμηλότερα από τις προσδοκίες της Citi  για 92 εκατ. ευρώ, ωστόσο, όπως τονίζει το μείγμα κερδοφορίας ήταν καθησυχαστικό για το τρίμηνο, με τα EBITDA στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας να αυξάνονται κατά 80% σε τριμηνιαία βάση (40% μπροστά από τη Citi), υποστηριζόμενα κυρίως από την καλύτερη από την αναμενόμενη ανάκαμψη της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία έρχεται στην κατάλληλη στιγμή των υψηλότερων τιμών ενέργειας στην αγορά spot. Ωστόσο, τα EBITDA των δραστηριοτήτων αλουμινίου παρέμειναν σταθερά, με το υψηλότερο μη ενεργειακό κόστος να αποτελεί τον κύριο "αντίθετο άνεμο".

  Η επανεκκίνηση του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο μετά από συντήρηση συνέβαλε στην αύξηση της παραγωγής ενέργειας κατά 39% στο τρίμηνο. Ωστόσο, η αύξηση των εσόδων στην επιχείρηση ηλεκτρικής ενέργειας ήταν υψηλότερη στο 54% σε τριμηνιαία βάση. Ως αποτέλεσμα, τα EBITDA στον κλάδο της ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκαν κατά 80%. Η Citi επισημαίνει ωστόσο ότι υπάρχουν περιορισμένα στοιχεία για την κερδοφορία της επιχείρησης λιανικής ενέργειας, η οποία ήταν ζημιογόνα το α’ εξάμηνο του 2021 και έχει περιορισμένη ευελιξία να πιέσει για αύξηση των τιμολογίων βραχυπρόθεσμα.

  Οι όγκοι παραγωγής αλουμίνας και αλουμινίου παρέμειναν σταθεροί με τα έσοδα να αυξάνονται κατά 13%. Η Mytilineos φαίνεται να βρίσκεται σε καλό δρόμο για να αυξήσει τις τιμές από τους εκτεθειμένους στην spot αγορά όγκους της, ενώ η διοίκηση είπε ότι έχει εκμεταλλευτεί τις υψηλές τιμές του αλουμινίου LME προκειμένου να εξασφαλίσει υψηλά επίπεδα κερδοφορίας τα επόμενα 2-3 χρόνια. Αυτό φαίνεται να συνάδει με την αντιστάθμιση όγκου την οποία έκανε και η Norsk Hydro για έως και το 25% των όγκων της, όπως αποκάλυψε η εταιρεία στα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου σήμερα το πρωί.

  Παράλληλα, όπως αναφέρει η Citi, το καθαρό χρέος ήταν υψηλότερο σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2021 και κοντά στο επίπεδο που έχει υπολογίσει η αμερικανική τράπεζα ότι θα διαμορφώσει το καθαρό χρέος για το σύνολο του 2021. Ο συνδυασμός υψηλότερου κεφαλαίου κίνησης και επιταχυνόμενων δαπανών επέκτασης συνέβαλε σε υψηλότερες κεφαλαιουχικές δαπάνες στο τρίμηνο, όπως εκτιμά.

  Έτσι, με βάση τα παραπάνω, η Citi θεωρεί ότι η ισχυρότερη κερδοφορία της Mytilineos στον κλάδο της ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να χαιρετιστεί από την αγορά και τους επενδυτές, και έτσι επαναλαμβάνει τη σύσταση "buy" για τη μετοχή της με τιμή-στόχο τα 21,5 ευρώ.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ