Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 23-Οκτ-2021 16:00

  Ευκαιρίες για φθηνό φυσικό αέριο στην Αν. Μεσόγειο

  Ευκαιρίες για φθηνό φυσικό αέριο στην Αν. Μεσόγειο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Αποκαλυπτικά στοιχεία για τις τρέχουσες διεθνείς τιμές του φυσικού αερίου και τη διαφορά που έχουν σε σχέση με τα κόστη των παραγωγών χωρών, παρουσίασε κατά την ομιλία του στο 4o Athens Investment Forum ο CEO του ομίλου Energean Μαθιός Ρήγας. Όπως ανέφερε ο κ. Ρήγας, το Ισραήλ και η Αίγυπτος, έχουν υπογεγραμμένα μακροχρόνια συμβόλαια φυσικού αερίου σε σταθερές τιμές, στα επίπεδα των 12 ευρώ ανά μεγαβατώρα, την στιγμή που η Ευρώπη πληρώνει ακόμη και 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Δηλαδή οι βιομηχανικές μονάδες των δύο αυτών χωρών στην πλειοψηφία τους έχουν εξασφαλισμένα μακροχρόνια συμβόλαια σε σταθερές και εξαιρετικά ανταγωνιστικές τιμές. Βεβαίως τόσο η Αίγυπτος όσο και το Ισραήλ είχαν προνοήσει να έχουν στην παραγωγή δικό τους φυσικό αέριο το οποίο όχι μόνο καλύπτει τις ανάγκες τους αλλά και, πλέον, χρησιμοποιείται και για εξαγωγές.

  Στο σημείο αυτό αξίζει να τονιστεί και η προχθεσινή αναφορά του Έλληνα πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος τόνισε ότι κράτη όπως το Ισραήλ και η Αίγυπτος μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο ως προς τη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας της Ε.Ε. Ταυτόχρονα η Ελλάδα επανακατέθεσε στο δημόσιο διάλογο την πρόταση που υποστηρίζεται επίσης από την Ιταλία για κοινή αγορά αερίου από την Ε.Ε. στο πρότυπο των εμβολίων κατά του κορονοϊού.

  Σημειώνεται ότι η Ελλάδα, όπως και συνολικά η Ευρώπη, βρίσκεται στη δίνη των αυξήσεων στις διεθνείς τιμές του φυσικού αερίου, έχοντας σημαντική εξάρτηση από τη Ρωσία -κοντά στο 50% για την χώρα μας, ενώ άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι ακόμη πιο εξαρτημένες. Επίσης έχουμε μακροχρόνιες συμφωνίες προμήθειας από την Τουρκία καθώς και για υγροποιημένο φυσικό αέριο με την Αλγερία. Όλες αυτές οι συμφωνίες είχαν υπογραφεί πολύ πριν ξεκινήσει η ανάπτυξη των μεγάλων κοιτασμάτων του Ισραήλ και της "νέας γενιάς" κοιτασμάτων στην Αίγυπτο, με πρώτο το γιγάντιο Ζορ.

  Κατά την ομιλία του ο κ. Ρήγας πρότεινε να εξεταστούν όλες οι δυνατότητες προμήθειας φυσικού αερίου σε ανταγωνιστικές τιμές προς όφελος των οικονομιών, των καταναλωτών και της ασφάλειας εφοδιασμού, σημειώνοντας τις πολύ καλές γεωστρατηγικές σχέσεις που διατηρεί η Ελλάδα με την Αίγυπτο και το Ισραήλ, που όπως είπε δημιουργούν το υπόβαθρο για εξέταση των προοπτικών και σε αυτόν τον τομέα.

  Σημειώνεται ότι το χρονικό μομέντουμ χαρακτηρίζεται ως θετικό για μια τέτοια προοπτική, ιδίως όταν Ισραήλ και Αίγυπτος εξετάζουν την μεταξύ τους συνεργασία στον τομέα των εξαγωγών φυσικού αερίου. Συγκεκριμένα σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Reuters, το Ισραήλ εξετάζει την κατασκευή χερσαίου αγωγού φυσικού αερίου προς την Αίγυπτο με στόχο να ενισχύσει ακόμη γρήγορα τις εξαγωγές αερίου της χώρας. Συγκεκριμένα ο νέος αγωγός που μελετάται θα αυξήσει την προμήθεια αερίου προς την Αίγυπτο κατά 3 έως 5 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως, με στόχο τόσο να προμηθεύσει το ενεργειακό δίκτυο της Αιγύπτου όσο και να αυξήσεις τις εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG από την Αίγυπτο προς τις αγορές της Ευρώπης και της Ασίας. Υπενθυμίζεται ότι το Ισραήλ από τις αρχές του 2020 έχει εξελιχθεί σε βασικό προμηθευτή φυσικού αερίου προς την Αίγυπτο, καθώς έχει ξεκινήσει η παραγωγή φυσικού αερίου από τα υπεράκτια πεδία Ταμάρ και Λεβιάθαν.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ