Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 23-Οκτ-2021 08:22

  Το σχέδιο της Alpha Bank για κόκκινα δάνεια στο 2%

  Το σχέδιο της Alpha Bank για κόκκινα δάνεια στο 2%
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Λεωνίδα Στεργίου

  Παράλληλα με την ολοκλήρωση της συμφωνίας με την Davidson Kempner για την τιτλοποίηση κόκκινων δανείων 3,4 δισ. ευρώ (Cosmos), η Alpha Bank έχει ξεκινήσει την προετοιμασία δύο ακόμη αντίστοιχων κινήσεων. Πρόκειται για την τιτλοποίηση δανείων με την κωδική ονομασία Orbit (1,3 δισ. ευρώ), για την οποία έχουν ήδη ξεκινήσει οι δεσμευτικές προσφορές. Το σχήμα Orbit αποτελείται από καταναλωτικά και μικρά επιχειρηματικά δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις.

  Την ίδια στιγμή, προωθείτε η συναλλαγή Sky, για την τιτλοποίηση και πώληση κόκκινων δανείων 2,2 δισ. ευρώ στην Κύπρο. Η συναλλαγή αυτή αφορά σε στεγαστικά, επιχειρηματικά, καταναλωτικά και μικρά επιχειρηματικά δάνεια.

  Με τις συναλλαγές Orbit και Sky, ο δείκτης κόκκινων δανείων μειώνεται φέτος στο 13% και σε μονοψήφια ποσοστά το 2022.

  Στη συνέχεια, εντός του πρώτου εξαμήνου του νέου έτους, η Alpha Bank θα προχωρήσει στην πώληση επιχειρηματικών δανείων 0,4 δισ. ευρώ, μέσω του σχεδίου Solar και επιπλέον επιχειρηματικών δανείων και συμβάσεων leasing υψους 0,7 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με το πρόγραμμα Tomorrow, ο στόχος της Τράπεζας είναι η επίτευξη δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και μη εξυπηρετούμενων δανείων κάτ του 7% και του 5%, αντίστοιχα μέσα στο 2022. Μετά τις κινήσεις αυτές και με την οργανική απορρόφηση νέων κόκκινων δανείων, οι αντίστοιχοι δείκτες πέφτουν στο 2% το 2024.

  Σε ό,τι αφορά στο project Cosmos, πρόκειται για τιτλοποίηση δανείων 4,9 δισ. ευρώ, μεικτής λογιστικής αξίας 3,4 δισ. ευρώ. Μέσω της συναλλαγής, επιτυγχάνεται υψηλή ανάκτηση ύψους 50%, μία από τις καλύτερες επιδόσεις μεταξύ των ελληνικών συναλλαγών, λαμβάνοντας ιδιαιτέρως υπόψιν ότι πρόκειται για μία multi-asset τιτλοποίηση. Alpha Bank, ολοκληρώνει τη νέα τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της με μηδαμινή επίδραση στα κεφάλαιά της. Η Τράπεζα θα διακρατήσει το 100% των ομολογιών υψηλής (Senior) εξοφλητικής προτεραιότητας ύψους 1,7 δισ. ευρώ, κάνοντας χρήση των διατάξεων του Προγράμματος Παροχής Εγγυήσεων "Ηρακλής", καθώς και το 5% των ομολογιών μεσαίας (Mezzanine) και χαμηλής (Junior) εξοφλητικής προτεραιότητας. Η Cepal Hellas θα είναι ο διαχειριστής του δανειακού χαρτοφυλακίου της τιτλοποίησης Cosmos.

  Με την ολοκλήρωση του Project Cosmos, η Alpha Bank θα έχει επιτύχει συντριπτική μείωση των "κόκκινων δανείων" από το 2017 μέχρι σήμερα κατά 18 δισ. ευρώ σε όρους μικτής λογιστικής αξίας. Μεταξύ άλλων, ολοκληρώθηκαν οι εξής συναλλαγές:

  - Project Venus (0,9 δισ): Ανεξασφάλιστα καταναλωτικά και μικρά επιχειρηματικά δάνεια.

  - Project Mars (0,3 δισ.): Επιχειρηματικά και δάνεια λιανικής στη Ρουμανία.

  - Project Jupiter (1 δισ.): Δάνεια ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, εξασφαλισμένα κυρίως με ακίνητα.

  - Mercury (1,1 δισ.): Ανεξασφάλιστα καταναλωτικά και μικρά επιχειρηματικά δάνεια.

  - Project Neptune (1,1 δισ.): Δάνεια ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, εξασφαλισμένα κυρίως με ακίνητα.

  - Project Galaxy (10,8 δισ): Πρόγραμμα Ηρακλής Ι

  - Project Cosmos (3,4 δισ.): Πρόγραμμα Ηρακλής ΙΙ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ