Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 22-Οκτ-2021 08:00

  Έρχονται 4 νέοι διαγωνισμοί διαχείρισης απορριμμάτων ύψους 120 εκατ. ευρώ

  Έρχονται 4 νέοι διαγωνισμοί διαχείρισης απορριμμάτων ύψους 120 εκατ. ευρώ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελένης Μπότα

  Τέσσερις νέοι διαγωνισμοί για μονάδες επαξεργασίας απορριμάτων (ΜΕΑ) και μονάδα επεξεργασίας βιοποβλήτων (ΜΕΒΑ), συνολικού προϋπολογισμού περί τα 120 εκατ. ευρώ αναμένεται να προκηρυχτούν μέσα στο επόμενο διάστημα.  Πρόκειται για τις ΜΕΑ Πάτρας, Βόλου και Λάρισας καθώς και για την ΜΕΒΑ Τήνου. 

  Ο πρώτος διαγωνισμός που βρίσκεται προ των πυλών είναι αυτός της Πάτρας, προϋπολογισμού 36,6 εκατ. ευρώ. 

  Tο έργο θεωρείται μείζονος σημασίας για την απρόσκοπτη διαχείριση των δημοτικών απορριμμάτων του νομού, δεδομένου ότι θα έχει δυναμικότητα επεξεργασίας 53.000 τόνων αστικών αποβλήτων και 9.000 τόνων βιοαποβλήτων ετησίως.

  Η μονάδα θα εξυπηρετεί τους δήμους Πάτρας, Δυτικής Αχαΐας, Ερυμάνθου και Καλαβρύτων.

  Στην συνέχεια θα ακολουθήσει ο διαγωνισμός για την ΜΕΒΑ Τήνου, προϋπολογισμού 5 εκατ. ευρώ και των ΜΕΑ Βόλου και Λάρισας όπου επίκεινται οι αποφάσεις ένταξης) και είναι προϋπολογισμού 40 εκατ. ευρώ και 37 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. 

  Να σημειωθεί ότι μέχρι το τέλος του 2021 αναμένεται να έχει δημοπρατηθεί το σύνολο των Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμάτων που έχει ανάγκη η χώρα. Πρόκειται για έργα προϋπολογισμού άνω του 1 δισ ευρώ.

  Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία, ήδη κατασκευάζονται έργα αξίας 250 εκατ. ευρώ περίπου, ενώ βρίσκονται σε διαγωνιστική διαδικασία έργα αξίας 650 εκατ. ευρώ περίπου και επίκειται δημοπράτηση άλλων 20 έργων αξίας 475 εκατ. ευρώ περίπου.

  Να σημειωθεί ότι η νέα Προγραμματική Περίοδο 2021-2027, σύμφωνα με την πρόταση Κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και το Ταμείο Συνοχής, εξαιρούνται από το πεδίο εφαρμογής του ΕΤΠΑ και του Ταμείου Συνοχής επενδύσεις που αφορούν σε χώρους υγειονομικής ταφής αποβλήτων και σε επενδύσεις που αφορούν σε εγκαταστάσεις για την επεξεργασία υπολειμματικών αποβλήτων. Επομένως, τέτοιου είδους έργα δεν θα είναι επιλέξιμα για συγχρηματοδότηση από το νέο ΕΣΠΑ και θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2023. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ