Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 20-Οκτ-2021 13:56

  Κατά 5,6 φορές υπερκαλύφθηκε το ομόλογο της Capital του Β. Μαρινάκη - Στο 2,65% η απόδοση

  Κατά 5,6 φορές υπερκαλύφθηκε το ομόλογο της Capital του Β. Μαρινάκη - Στο 2,65% η απόδοση
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 19:27

  Του Γιώργου Γεωργίου

  Ισχυρή ήταν η ζήτηση για το ομόλογο ύψους 150 εκατ. ευρώ, της Capital Product Partners, συμφερόντων Βαγγέλη Μαρινάκη, με τις προσφορές να ξεπερνούν τα 800 εκατ. ευρώ. 

  Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η συνολική έγκυρη ζήτηση που εκδηλώθηκε από επενδυτές οι οποίοι συμμετείχαν στη Δημόσια Προσφορά ανήλθε σε € 801,37 εκατ., σημειώνοντας υπερκάλυψη της Έκδοσης κατά 5,3 φορές.

  Η τιμή διάθεσης των Ομολογιών έχει προσδιοριστεί στο άρτιο, ήτοι €1.000 ανά Ομολογία. Η τελική απόδοση των Ομολογιών ορίστηκε σε 2,65% και το επιτόκιο των Ομολογιών σε 2,65% ετησίως.

  Οι Ομολογίες κατανεμήθηκαν ως εξής: α) 100.000 Ομολογίες (66,67% επί του συνόλου των εκδοθεισών Ομολογιών) κατανεμήθηκαν σε Ιδιώτες Επενδυτές, και β) 50.000 Ομολογίες (33,33% επί του συνόλου των εκδοθεισών Ομολογιών) κατανεμήθηκαν σε Ειδικούς Επενδυτές.

  Νωρίτερα, το Capital.gr μετέδιδε τα εξής: Ιδιαίτερα αυξημένο είναι το ενδιαφέρον της ελληνικής επενδυτικής κοινότητας για το ομόλογο, ύψους 150 εκατ. ευρώ, της Capital Product Partners, συμφερόντων Βαγγέλη Μαρινάκη.

  Σύμφωνα με πληροφορίες, η έκδοση έχει συγκεντρώσει περί τα 800 εκατ. ευρώ, ενώ το εύρος του επιτοκίου αναμένεται να προσδιοριστεί στο 2,6%-2,75%. Η υπερκάλυψη εκτιμάται ότι δε θα προσεγγίσει τα επίπεδα της έκδοσης της Costamare (6,7 φορές), αλλά το μεγαλύτερο ύψος της προσφοράς συνεπάγεται πως στο τέλος θα αντληθούν περίπου τα ίδια κεφάλαια και ίσως και περισσότερα.

  Σημαντικό τμήμα των ενδιαφερόμενων επενδυτών είναι retail investors, κάτι φυσικά που συνδέεται και με τη δομή της εγχώριας κεφαλαιαγοράς.

  Υπενθυμίζεται ότι η δημόσια προσφορά για το πενταετές ομόλογο ξεκίνησε τη Δευτέρα και ολοκληρώνεται σήμερα (20/10) στις 16:00. 

  Πού θα διατεθούν τα έσοδα

  Τα αντληθέντα κεφάλαια θα διατεθούν για την αγορά των τριών πρόσθετων LNG carriers, που περιλαμβάνονταν ως options στη συμφωνία που ανακοινώθηκε στο τέλος του καλοκαιριού. 

  Υπενθυμίζεται ότι η Capital Product Partners είχε γνωστοποιήσει τότε την αγορά τριών LNG carriers από την Capital Gas, σε μία ενδοομιλική συναλλαγή, με το συνολικό τίμημα να φτάνει τα 599,5 εκατ. δολάρια. 

  Η συμφωνία περιελάμβανε και options για την απόκτηση τριών πρόσθετων LNG carriers, με μέση τιμή 207,7 εκατ. δολάρια ανά πλοίο. Όπως προκύπτει από το ενημερωτικό, αυτά τα τρία πρόσθετα πλοία είναι τα Attalos, Adamastos και Asklipios (χωρητικότητας 174.000 κυβικών μέτρων και ναυπήγησης 2021 έκαστο).

  Τι λένε άλλοι εφοπλιστές

  Τα δύο ομόλογα του ελληνικού εφοπλισμού στο Χρηματιστήριο Αθηνών αποτέλεσαν αντικείμενο συζήτησης και στο σημερινό συνέδριο που διοργανώνει για την εγχώρια ναυτιλία η Marine Money.

  Ο αντιπρόεδρος και COO της Danaos Corp. (συμφερόντων Γιάννη Κούστα) Ηρακλής Προκοπάκης απέκλεισε το ενδεχόμενο μίας αντίστοιχης κίνησης, τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον. "Δεν έχει βάθος η εγχώρια αγορά" είπε, δίνοντας έμφαση στην πρόσβαση που έχει η Danaos στα διεθνή κεφάλαια, καθώς είναι εισηγμένη στο αμερικανικό χρηματιστήριο.

  Από την άλλη, ο Corporate Development Officer της Tsakos Energy Navigation (συμφερόντων Νικόλα Τσάκου), Χάρης Κοσμάτος τόνισε ότι η ελληνική κεφαλαιαγορά έχει βάθος και είναι εμφανής η "όρεξη για επενδύσεις".Ωστόσο, το πραγματικό τεστ, συνέχισε, είναι το "after market", ποια είναι, δηλαδή, η επόμενη ημέρα μίας τέτοιας κίνησης.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ