Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 14-Οκτ-2021 09:01

  Συμφωνία για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου

  Συμφωνία για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Στην Αθήνα θα βρίσκεται σήμερα ο υπουργός ενέργειας της Αιγύπτου Μοχάμεντ Σακέρ Ελ Μαρκάμπι, ο οποίος θα έχει συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του Κώστα Σκρέκα.

  Οι δύο άνδρες αναμένεται να υπογράψουν συμφωνία για την κατασκευή της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας Αιγύπτου, με ισχυρή γεωπολιτική σημασία καθώς αναμένεται να περιλαμβάνει αναφορά στην ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας των δικαιωμάτων των δύο χωρών.

  Το έργο θεωρείται σημαντικό τόσο για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης όσο και για την πράσινη μετάβαση αφού θα επιτρέψει στην Ευρώπη την προμήθεια πράσινης ενέργειας που θα παράγεται από φωτοβολταϊκά στην Αίγυπτο.

  Υπενθυμίζεται ότι το έργο είχε συζητηθεί και κατά την επίσκεψη του Κ. Μητσοτάκη το περασμένο καλοκαίρι στην Αίγυπτο. Στο πλαίσιο της τότε επίσκεψης, είχε πραγματοποιηθεί συνάντηση του κ. Σκρέκα με τον κ. Σακέρ, συζητώντας τα σχέδια για την ηλεκτρική διασύνδεση των δύο χωρών.

  Η κατ' αρχήν συμφωνία προβλέπει την υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης (MoU), μεταξύ των δύο υπουργείων το οποίο θα μπορούσε να εξελιχθεί σε Διακυβερνητική Συμφωνία.

  Προβλέπεται, επίσης, να εξεταστεί η προοπτική ένταξης του έργου στα Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο της διασύνδεσης των Διευρωπαϊκών Δικτύων Ενέργειας, κάτι που θα διευκολύνει τόσο την αδειοδότηση όσο και τη χρηματοδότηση του έργου.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ