Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 14-Οκτ-2021 07:50

  Στα ιδιωτικά έργα στρέφονται οι κατασκευαστικές - Τα νέα projects

  Στα ιδιωτικά έργα στρέφονται οι κατασκευαστικές - Τα νέα projects
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  της Ελένης Μπότα

  Σημαντική μάζα στο ανεκτέλεστο των υπογεγραμμένων συμβάσεων των κατασκευαστικών Ομίλων της χώρας, καταλαμβάνουν τα ιδιωτικά έργα, ένας τομέας που έδωσε σημαντικές  ανάσες τα τελευταία χρόνια στις εταιρείες του κλάδου λόγω της μείωσης των δημοπρατούμενων δημοσίων έργων.

  Τα μεγάλα ιδιωτικά κτιριακά project που δρομολογούνται, οι ανακαινίσεις, αναβαθμίσεις υφιστάμενων ξενοδοχειακών ακινήτων, αλλά και κάθε είδους έργα τουριστικής ανάπτυξης που είναι σε εξέλιξη βρίσκονται στο στόχαστρο των μεγάλων κατασκευαστικών εταιρειών, οι οποίοι δηλώνουν "παρών" σε αυτές τις διαγωνιστικές διαδικασίες. 

  Ενδεικτικό της σημαντικής συνεισφοράς των ιδιωτικών έργων είναι τα όσα ανέφερε την περασμένη Τρίτη ο πρόεδρος της κατασκευαστικής Άκτωρ, Χ. Παναγιωτόπουλος ότι από τις νέες συμβάσεις συνολικού ύψους 437 εκατ ευρώ που έχει υπογράψει ο Όμιλος τους τελευταίους μήνες τα 262 εκατ ευρώ αφορούν συμβάσεις δημοσίων έργων και τα 175 εκατ ευρώ, συμβάσεις του ιδιωτικού τομέα. 

  Επίσης μέχρι το τέλος του έτους η ΑΚΤΩΡ έχει μειοδοτήσει και αναμένεται να υπογράψει νέες συμβάσεις συνολικού ύψους 544 εκατ. ευρώ  εκ των οποίων τα 519 εκατ ευρώ αφορούν συμβάσεις δημοσίου και 25 εκατ ευρώ συμβάσεις του ιδιωτικού τομέα.

  Πρόσφατα η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ανέλαβε έργο στο Πύργο του Πειραιά συνολικού ύψους 13 εκατ ευρώ που αφορά εργασίες τόσο εντός όσο και στην πρόσοψη του κτιρίου, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός των των ιδιωτικών οικοδομικών έργων που εκτελεί η ΤΕΡΝΑ στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ. 

  Δύο από τα σημαντικότερα οικοδομικά έργα που εκτελεί ο Όμιλος είναι στην Κύπρο. Πρόκειται για το συγκρότημα ξενοδοχείου και καζίνο "City of Dreams Mediterranean" στη Λεμεσό σε κοινοπραξία με την ΑΒΑΞ καθώς και τη δεύτερη φάση του έργου της Μαρίνας Αγίας Νάπας στην Κύπρο, που περιλαμβάνει την κατασκευή πολυτελών κατοικιών και εμπορικής ζώνης.

  Περαιτέρω ώθηση αναμένεται να δώσει ο νέος διαγωνισμός για τα έργα υποδομής στο Ελληνικό, από τη Lamda Development, συνολικού προύπολογισμού 300 εκατ. ευρώ.

  Η διοίκηση της εταιρείας αναμένεται να στείλει εντός του Νοεμβρίου την πρόσκληση προς του πέντε μεγάλους κατασκευαστικούς Ομίλους της χώρας (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ, ΑΒΑΞ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ και ΙΝΤΡΑΚΑΤ), προκειμένου να υποβάλλουν τις προσφορές τους για την πρώτη φάση των έργων υποδομής του εμβληματικού project του Ελληνικού. 

  Ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί με κλειστή διαδικασία και θα αφορά την υπογειοποίηση της λεωφόρου Ποσειδώνος καθώς και εργασίες σε κοινόχρηστους χώρους, χωματουργικά, δίκτυο εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων διαχείρισης υδάτινων πόρων κλπ. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ